popup newsletter popup newsletter
Ataksantyna naturalna - działanie i właściwości zdrowotne

Ataksantyna naturalna - działanie i właściwości zdrowotne

   0 Komentarzy

Astaksantyna to karotenoid, który wdarł się szturmem do gabinetów dietetyków, domowych apteczek i salonów kosmetycznych. Występuje naturalnie w przyrodzie, gdzie syntetyzowana jest przez grzyby i mikroorganizmy, głównie algi. Astaksantyna stanowi swoistego rodzaju filtr dla roślin morskich, chroniąc je przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. Z tego względu naukowcy prędko zwrócili na nią swoją uwagę, rozpoczynając zakrojone na szeroką skalę badania. Odkryli oni znacznie więcej zastosować astaksantyny, które są obecnie z powodzeniem wykorzystywane przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Nazwana ją „królową karotenoidów” oraz jednym z najsilniejszych antyutleniaczy. Wśród innych, niesamowitych właściwości znajduje się również możliwość przenikania bariery krew-mózg oraz krew-siatkówa czy też wzmacniania układu odpornościowego, aby ten prawidłowo reagował na bodźce. Prawdopodobnie używana była już w starożytności, a dzięki swoim naturalnym cechom chroni zarówno przed prozaicznym przeziębieniem, jak i również nowotworami. W niniejszym artykule zajmiemy się przede wszystkim jej prozdrowotnym wpływem na nasze organizmy oraz spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, w jakim pożywieniu można ją znaleźć. W ten sposób poznasz astaksantynę – jeden z najsilniejszych antyoksydantów

 

Astaksantyna co to jest?

Astaksantyna jest karotenoidem, a więc należy do związków, które odpowiadają m.in. za kolor marchewki czy dyni i wchłaniany jest przez jelita prosto do krwi. Naturalnie jest jednak produkowana przez organizmy morskie, głównie algi. Astaksantyna nadaje mięsu krewetek, łososi czy raków charakterystycznej barwy. Naukowcy odkryli, że jej ilości kumulują się w organizmach będących w wyższych partiach łańcucha pokarmowego i można ją znaleźć nawet u flamingów! Właśnie astaksantynie ptaki te zawdzięczają swoje wspaniałe upierzenie. Ciekawostkę stanowi fakt, iż w Polsce nie znajdziemy produktów barwionych astaksantyną, gdyż Komisja Europejska nie dopuściła ich do użytku wobec produktów spożywczych. Mimo to nie powinniśmy się jej obawiać. Badając jej właściwości naukowcy odkryli, iż sprawdza się doskonale jako filtr absorbujący światło ultrafioletowe, związek niszczący wolne rodniki oraz działający przeciwzapalnie. Z tego względu astaksantyna nadaje się do polepszania funkcjonowania układu odpornościowego, zmniejszania ryzyka zachorowania na raka, walki z cukrzycą oraz spowalniania procesu starzenia się mózgu. Polecana jest m.in. diabetykom, gdyż reguluje poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość insulinową. Związek ten znajdzie również zastosowanie dla sportowców, zwłaszcza jako środek potreningowy, skutecznie zmniejszający uszkodzenia mięśni na skutek przeciążeń w trakcie ćwiczeń. Astaksantyna sprawdza się nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle kosmetycznym. Kremy zawierające jej związki w składzie poprawiają elastyczność skóry, nawilżają ją oraz rozbudowują zapasy kolagenu i elastyny. Dzięki temu skóra nie starzeje się i pozostaje jędrna przez długi czas. Astaksantyna redukuje ponadto przebarwienia, nadając skórze jednolity kolor, pozbywając się piegów czy plam oraz wzmacnia funkcje ochronne skóry, zapobiegając m.in. utracie wody.

 

Astaksantyna w pożywieniu

Dobroczynny związek, jakim jest astaksantyna pozyskiwany jest ze źródeł naturalnych lub w wyniku syntezy chemicznej. W naturze bardzo często jest on magazynowany przez ryby i owoce morza. Ich spożywanie, a zwłaszcza łososi, krewetek, krabów, pstrągów oraz langust może przyczynić się do zwiększenia ilości astaksantyny w naszym organizmie. Na skalę przemysłową karotenoid pozyskiwany jest z krylu antarktycznego i pacyficznego oraz alg ze sztucznych hodowli. Naturalna astaksantyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, natomiast doskonale rozpuszcza się w tłuszczu. Nasz organizm bardzo szybko może ją rozprowadzić i czerpać korzyści z jej wpływu. Warto pamiętać, iż astaksantyna w postaci naturalnej nie powinna być spożywana przez osoby cierpiące na alergię na owoce morza. Wśród nielicznych skutków ubocznych tego związku wskazano m.in. nieznaczne spadki libido oraz wapnia i zwiększone owłosienie na ciele. Astaksantynę można również suplementować za pomocą specjalnych preparatów. Są one do nabycia w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Najczęściej dostępna jest ona w postaci żelowych kapsułek i przyjmowana jest od 1-2 kapsułek dziennie. Cena waha się w granicach ok. stu złotych za opakowanie kilkudziesięciu tabletek bądź kapsułek. Przyjmuje się, że dzienna zalecana dawka to od 4 mg do 16 mg naturalnej astaksantyny. Jej ilość zależy jednak od tego, z jaką skutecznością przyswajamy karotenoidy oraz z jakich powodów chcemy ją spożywać. Mimo iż astaksantyna jest związkiem bezpiecznym, przy suplementacji należy trzymać się bezwzględnie wytycznych producenta lub zaleceń lekarza, który zaproponował nam kurację. Stosujące ją osoby zauważyły pierwsze wyniki po ok. 3-6 tygodniach poprzedzonych codziennym zażywaniem.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code