popup newsletter popup newsletter
Bezglutenowe wypieki - jakiej mąki należy używać?

Bezglutenowe wypieki - jakiej mąki należy używać?

   0 Komentarzy

Dla jednych moda i styl życia, dla innych obowiązek ze względów zdrowotnych. Dieta bezglutenowa nadal posiada wielu zwolenników, którzy stosują ją z różnych względów. Najczęściej jednak jest ona jedyną możliwością na normalne funkcjonowanie dla osób nietolerujących gluten i cierpiących na celiakię. Nie oznacza to jednak wyrzeczeń i całkowitej zmiany jadłospisu. Obecnie bowiem istnieje naprawdę szeroki asortyment produktów bezglutenowych, które umożliwiają normalne funkcjonowanie. Należy do nich m.in. mąki bezglutenowa. Dzięki niej nadal można tworzyć wspaniałe wypieki – ciasta oraz chleby, a także zagęszczać potrawy i nadawać im niepowtarzalnego smaku. Nie wiesz, jakiej mąki używać, jeśli masz awersję do glutenu? Nie masz pojęcia, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną, aby nie popsuć smaku potraw? Przeczytaj koniecznie nasz artykuł i ciesz się zdrowymi oraz wspaniałymi wypiekami oraz potrawami bez glutenu.

 

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?

Mąka ziemniaczana to produkt naturalnie nie zawierający glutenu. Z tego powodu cieszy się dużym uznaniem wśród osób cierpiących na nietolerancje i alergie przewodu pokarmowego. Używają go one m.in. do wypieków oraz zagęszczania sosów i różnych potraw. Zdarza się jednak, iż w mące ziemniaczanej pojawią się śladowe ilości glutenu. Nie jest jednak odpowiedzialny za to producent mąki, a sklep, który ją sprzedaje. Problemy pojawiają się na etapie transportu, podczas którego może dojść do uszkodzenia struktury paczek. Tak uszkodzone opakowania znajdą się w sklepie w sąsiedztwie innych mąk (np. żytnich lub pszennych), które mogą już gluten zawierać. Takie zanieczyszczenie produktu nazywane jest wtórnym i może być niebezpieczne dla osób z awersją na gluten i tych, zmagających się celiakią. W celu jego uniknięcia warto wybrać produkty usytuowane obok tych, które rzeczywiście nie zawierają glutenu, najlepiej eksponowanych na osobnych witrynach. Przy zastępowaniu mąki ziemniaczanej innym produktem, warto zwrócić uwagę na ich właściwości. Mąki bez glutenu sprawiają, iż wypieki oraz dania są bardziej kruche oraz delikatne. Właściwości te możemy zmienić dodając inne rodzaje mąk, masło orzechowe lub rozgniecione banany.

 

Jakie mąki nie zawierają glutenu?

Osoby cierpiące na alergie pokarmowe z naciskiem na gluten powinny być ostrożne przy wyborze mąki do wypieków. Zwłaszcza wtedy, gdy producent bardzo agresywnie prezentuje na opakowaniu dopisek „gluten free” lub symbol przekreślonego kłosa zboża. Tego typu oznaczenia pojawić się mogą również na produktach z dozwoloną lub bezpieczną ilość białek roślinnych. Osoby, które są na rygorystycznej diecie bezglutenowej powinny dla rozwiania wątpliwości czytać składy produktowe znajdujące się z tyłu opakowania. Jeśli szukasz mąki, która nie zawiera glutenu, warto zapoznać się z opisem producenta na takich wyrobach jak m.in. mąka kukurydziana, mąka migdałowa czy mąka sojowa. Produkty tego typu są zdecydowanie droższe i znajdują się w specjalnie wydzielonych alejkach (np. z bio żywnością) lub bardzo często w ogóle nie można ich nabyć w zwykłym sklepie spożywczym. Osoby mające uczulenie na gluten lub cierpiące na celiakię muszą wówczas szukać specjalnych mąk w sklepach internetowych bądź udać się do salonów z ekologiczną żywnością dla alergików. Każda z nich nadaje się do innych wyrobów np. mąka z tapioki doskonale zagęszcza i nadaje się do wegańskich ciast kruchych, z kolei mąka z fasoli daje delikatny posmak, który doskonale koresponduje z ciastami, plackami, chlebami.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze