popup newsletter popup newsletter
Mąka migdałowa- właściwości zdrowotne

Mąka migdałowa- właściwości zdrowotne

   0 Komentarzy

Dobór odpowiedniej mąki do wypieku lub potrawy nigdy nie było prostym i oczywistym zadaniem. W dzisiejszych czasach wśród ogromnego wyboru właśnie tego produktu ciężko wyłonić jednego faworyta spełniającego wszystkie, potrzebne wymagania. Najbardziej popularne rodzaje to m.in. mąka pszenna, żytnia, kukurydziana, ziemniaczana, gryczana, jęczmienna i z orkiszu. Natomiast warto wspomnieć o mące migdałowej, posiadającej wspaniałe właściwości, o których nawet o miałeś pojęcia. Ponadto charakteryzuje się słodkim smakiem oraz lekką, przyjemną konsystencją. Dlatego koniecznie się z nią jak najszybciej zapoznaj!

Jak powstaje mąka migdałowa?

Mąka migdałowa jest otrzymywane wyniku drobnego zmielenia nasion owoców migdałowca zwyczajnego (rośliny wieloletniej, pochodzącej z Azji). Migdały są uznawane za jedne ze zdrowszych orzechów, więc zawierają mnóstwo dobrych wartości odżywczych takich jak: witamina E, zdrowe tłuszcze, błonnik oraz minerały (wapń, potas, cynk, magnez, fosfor.) Do produkcji tej mąki sprowadza się zazwyczaj migdały z USA, Hiszpani lub Włoch. Dodatkowo wśród innych produktów wyróżnia się kremową barwą oraz gładką strukturą.

Mąka migdałowa - Zobacz cenę 

Właściwości mąki migdałowej

Mąka migdałowa posiada szereg zalet i cech, które z pewnością podbiją Twoje serce. Dzięki temu, że jest zrobiona migdałów to wyróżnia się następującymi własnościami:

- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy

- obniża stężenie cholesterolu we krwi, który w nadmiarze powoduję negatywne skutki w organizmie

-  wspomaga prace układu krwionośnego  (obniża ciśnienie w krwi, co korzystnie wpływa na osoby mających problem z wysokim ciśnieniem)

- zmniejsza ryzyko występowaniu raka w układzie pokarmowym (zwłaszcza okrężnicy)

- ze względu na obecność błonnika przyśpiesza perystaltykę jelit, co z kolei usprawnia proces trawienia

- posiada właściwości antyoksydacyjne, które neutralizują szkodliwe działanie wszystkich metabolicznych procesów w organizmie.

- pomaga w walce z nadwagą

- wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego

- redukuje poziom stresu

 

 

Dla jakich osób mąka migdałowa sprawdzi się fenomenalnie?

Ze względu na swoje zdrowotne właściwości mąka migdałowa jest jak najbardziej wskazana dla osób:

·        Chorujących na cukrzyce

·        Będących na diecie o niskiej zawartości węglowodanów

·        Będących na diecie ketogenicznej

·        Będących na diecie bezglutenowej

·        Będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

Dodatkowo mąka migdałowa zalecana jest dla przyszłych mam, ponieważ migdały pomagają w walce z nudnościami (zobojętniają kwasy żołądkowe, przez co łagodzą uczucie pieczenia)

Do czego używać mąki migdałowej?

Zastanawiasz się, do jakich potraw i wypieków użyć mąki migdałowej? Z pewnością znajdziesz dużo zastosowań, zwłaszcza serwowanych na słodko. Dzięki niej uzyskasz ciekawy, a zarazem pyszny smak, co z kolej wzbogaci Twoje danie. Należy natomiast pamiętać, że wypieki będą mniej pulchne. Warto spróbować wykorzystać ją do racuchów, naleśników, ciast, gofrów, muffinek, ciasteczek lub wyrobu chleba. Natomiast w daniach wytrwanych dobrze sprawdzi się do zup czy też sosów. Jeśli więc chcesz rozbudować swój jadłospis o interesujące kompozycje smakowe, do dań dodaj właśnie mąki migdałowej.

Jak zrobić domową mąkę migdałową?

Myślisz, że mąka migdałowa jest słabo dostępna w sklepach lub wyróżnia się wyższa ceną od pozostałych? W takim razie w łatwy i szybki sposób zrobisz ją własnoręcznie w domu. Najpierw umieszczamy migdały w naczyniu odpornym na wysoką temperaturę i zalewamy wrzątek. Po 10 minutach wyciągamy je, odsączamy, pozbawiamy skórki, a następnie dokładnie osuszamy. Kolejną czynnością jest mielenie migdałów np. za pomocą ręcznego młynka do kawy lub elektrycznego blendera. Najlepiej będzie powtórzyć to kilkukrotnie w celu uzyskania prawidłowej oraz zadawalającej sypkość mąki. Taką metodą otrzymujemy własną mąkę migdałową. Nie zajmuje to dużo czasu i dzięki temu, że do jej wytworzenia nie potrzeba dużych zdolności kulinarnych to każdy amator powinien sobie z jej produkcją poradzić!

Postaw na smak i zdrowie razem z mąką migdałową!

Mąka migdałową jest perfekcyjnym wyborem ze względu na wyśmienite właściwości, które na pewno zadowolą niejednego miłośnika gotowania czy też pieczenia. Składa się z naturalnych składników, zapewniających utrzymanie, a nawet poprawę naszego zdrowia, a przy tym nie tracąc wybornego smaku. Dodatkowo z mąką migdałową nie ma żadnych ograniczeń! Chorujesz na cukrzyce, masz problem z wysokim ciśnieniem lub jesteś na diecie ketogenicznej? W takim razie nie ma co się zastanawiać i jak najszybciej musisz zaopatrzyć się właśnie w tą mąkę, a z pewnością nie będziesz tego żałować!

Jakie mąki oprócz migdałowej są dobrym wyborem?

Uniwersalnym wyborem jest mąka pszenna bogata w gluten, która zapewnia elastyczną oraz delikatnie wilgotną konsystencję ciasta. W zależności od typu idealnie sprawdzi się do tortów, naleśników, omletów, ciast drożdżowych, pieczywa, makaronów lub pierogów. Tak naprawdę znajdzie zastosowanie w wielu produktach, wypiekach czy też daniach.

Mąka żytnia głównie wykorzystywana jest do wyrobu chleba, a także zakwasu. Chleb z tej mąki charakteryzuje się długą trwałością, gdyż może pozostać dobry nawet do 10 dni.

Mąka kukurydziana nie posiada glutenu i jest stosowana do wyrobu taco lub tortilli. Perfekcyjnie sprawdzi się do zagęszczanie sosów.

Mąka ziemniaczana również nie zawiera glutenu i jest bogata głównie w węglowodany, ale też w  witaminy oraz makro- i mikroelementy. Można ją wykorzystać do zrobienia kiślu, klusek, ciast lub sosów.

Mąka orkiszowa stabilizuje poziom cukru we krwi oraz charakteryzuje się wyższą zawartością białka. Zaleca się ją stosować do makaronu, pierogów ale także i chleba.

Oto kilka innych propozycji innych produktów, które możesz stosować podczas codziennego przyrządzania potraw. Tak naprawdę dobór odpowiedniej mąki zależy od Twoich preferencji, wymagań i rodzaju dania czy też wypieku, dlatego warto znać podstawowe mąki oraz ich zastosowania, co w konsekwencji da Ci gwarancję zrobienia samych pyszności!

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze