popup newsletter popup newsletter
Jak przygotować ryż do sushi?

Jak przygotować ryż do sushi?

   0 Komentarzy

Przygotowanie ryżu do sushi to delikatny i długi proces. Trzeba to zrobić dobrze, aby uzyskać idealny ryż do sushi. Jednakże warto poświęcić nieco czasu na poprawne przygotowanie ryżu. Gwarantuję, że smak naszego sushi wynagrodzi nam ten poświęcony czas na jego odpowiednie przygotowanie. Jest tego wart. W tym artykule omówimy proces przygotowania ryżu do sushi — krok po kroku.

 

Jaki ryż do sushi będzie najlepszy?

Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. Jest też najbardziej skomplikowany do przygotowania. Przed rozpoczęciem przyrządzania ryżu musimy wybrać idealny rodzaj, który nada się najlepiej do sushi. Jedynym odpowiednim i nadającym się rodzajem ryżu jest ryż biały, krótkoziarnisty ryż o owalnym kształcie. Inne rodzaje, takie jak brązowy czy długoziarnisty niestety nie nadadzą się do sushi, więc nie warto się na nie decydować. W przyrządzaniu ryżu ważne są odpowiednie proporcje, które mówią, że na jedną szklankę ryżu przypada jedna szklanka wody podczas gotowania. Przyjmując standardowe opakowanie ryżu tzn. 500 g (są to ok. 3 szklanki ryżu) możemy z niego zrobić 8 rolek sushi. Analogicznie, jeśli użyjemy do przyrządzenia sushi dwa opakowania ryżu (1000 g), ilość rolek, które uzyskamy podwoi się. Zatem ilość ryżu do sushi zależy tylko i wyłącznie od nas i ilości rolek sushi, jaką chcemy zrobić.

 

Jak gotować ryż, aby był idealny?

Ryż do sushi musi być ugotowany w określony sposób, aby się nie sklejał i miał ładną konsystencję. Kluczem jest tutaj dostosowanie się do paru porad, aby ugotować idealny ryż do naszego sushi. Pierwszym krokiem, jaki powinniśmy zrobić to dokładne płukanie ryżu przed ugotowaniem przez ok. 30 minut. Pozwoli nam to wypłukać z niego skrobię. Przez skrobię woda staje się mętna przy płukaniu. Należy więc powtarzać tę czynność do momentu, aż woda po płukaniu ryżu będzie idealnie czysta a skrobia w pełni wypłukana z naszego ryżu. Drugim krokiem jest zachowanie odpowiednich proporcji, o których wspomniano wcześniej.  Przyjmuje się, że jedną szklankę ryżu zalewa się jedną szklanką wody, a zatem mając np. 500 g ryżu (3 szklanki) użyjemy do niego 3 szklanki wody. Nie należy dodawać soli do wody przed gotowaniem. Ryż trzeba pozostawić na ogniu do zagotowania i gotować przez mniej więcej 10 minut, koniecznie pod przykrywką. Po 10 minutach trzeba zdjąć ryż z gazu i pozostawić jeszcze 15 min w garnku do ostygnięcia.

 

Jak doprawić ryż do sushi?

Odpowiednie doprawienie ryżu to klucz do wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku sushi.  

Ryż doprawiamy tak zwaną zaprawą, w której skład wchodzi średnio: 4 łyżki octu (ryżowego), 2 łyżki cukru oraz 1 mała łyżeczka soli. Wszystkie składniki ze sobą łączymy w rondelku, który należy podgrzać na gazie. Nie wolno jednak zaprawy zagotować. Po ostudzeniu należy wlać zaprawę do wcześniej przygotowanego ryżu i delikatnie połączyć ze sobą te dwa składniki. Trzeba jednak uważać, aby nie zniszczyć ryżu. Po wymieszaniu trzeba odstawić ryż przykryty ściereczką na kolejne 15 minut, aż będzie całkowicie zimny i gotowy do tworzenia naszych rolek sushi.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code