Poradnik zdrowego żywienia
Malina liofilizowana proszek — do czego można ją użyć?
Liofilizowanie owoców cieszy się ogromną popularnością w ostatnich czasach, mimo tego, że metoda ta używana była już w latach czterdziestych. Liofilizacja zastępczo nazywana jest suszeniem sublimacyjnym, czy inaczej, suszeniem mrozem. Maliny, jak i reszta owoców, takich jak truskawki, figi, mango czy nawet jagody acai, nie tracą swoich właściwości poprzez poddanie ich suszeniu. Owoce dzięki temu są długotrwałe, odporne na warunki atmosferyczne, a
Sumak mielony — dlaczego warto się zaopatrzyć?
Sumak garbarski, bo tak brzmi jego pełna nazwa, naukowo Rhus Coriaria, to roślina dziko rosnąca, która występuje głównie w krajach śródziemnomorskich oraz w Azji. Przyprawę pozyskuje się z owoców rosnących na krzewie. Roślina osiąga do około 3 metrów długości. Kwiaty mają zielono-żółte zabarwienie, kwitną na przełomie czerwca, a lipca. Owoce natomiast przybierają kolor czerwono-brązowy, a w dodatku pokryte są włoskami. Liście oraz gałązki wykorzy
Fasola Redkidney Meksykańska — sprawdź pomysły na przepisy!
Fasola Redkidney Meksykańska to nasiono roślin strączkowych, która jak i inne odmiany fasoli, zawiera ogromne ilości białka, które jest bardzo potrzebne dla człowieka. Przede wszystkim dlatego, że białko bierze udział w odbudowie zużywających się tkanek. Jest to, po prostu, materiał budulcowy naszego organizmu. Niedobór białka może powodować szereg negatywnych skutków, jak na przykład: zaburzenia pracy układu pokarmowego, spadek masy mięśniowej,
Fasola kolorowa Orzeł - sprawdź jej właściwości.
Nazwa tej fasoli pochodzi od czerwonej plamy na nasionku, która przypomina orła, takiego jakiego widzimy na godle Polski. Wpisano ją, dzięki temu, na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nazywana jest zamiennie: fasola kolorowa, fasola polska, orzeł czy fasola niepodległości. Od 2017 roku zapisano ją jako odmianę zanikającą, dlatego warto zagłębić się w jej temat, póki można.
Wędrując sklepowymi alejkami często mijamy regały z żywnością „bio”. Zazwyczaj wyróżniają się one na tle innych produktów, poprzez oznaczenia znajdujące się na opakowaniu. Biały listek na zielonym tle informuje nas, że produkt, który mamy w ręce, zalicza się do tak zwanych produktów bio, czyli produktów spełniających pewne normy. Co to właściwie oznacza, że dany produkt jest bio? Czy bio produkty to lepszy wybór na co dzień?
Pomysły na zdrowe, słodkie kanapki!
Kanapki to sposób na szybkie, proste i sycące śniadanie, podwieczorek czy kolację. Pieczywo z różnymi dodatkami uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a przygotowywać można je w wersji na słono, a także na słodko.
Który słodzik spożywczy będzie najlepszy?
Słodziki to popularna ostatnio, zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru. Zamiennik cukru w postaci słodzika to związek chemiczny o bardzo podobnym, słodkim smaku, wytwarzany naturalnie w przyrodzie lub uzyskiwany na drodze syntezy chemicznej.
Co najlepiej zjeść na śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To, co zaserwujemy sobie w przeciągu pierwszych godzin po przebudzeniu, będzie miało realny wpływ na to, jak długo będziemy syci i jak będziemy się czuli przez resztę dnia. Warto zastanowić się nad tym, co ląduje na naszym talerzu i zadbać o to, aby śniadanie było jak najbardziej odżywcze i wartościowe. Co najlepiej zjeść na śniadanie, aby dostarczyć sobie cennych witamin i minerałów i być aktywnym
Pasta z orzechów ziemnych z chili — idealna dla wymagających
Pasta orzechowa, czyli inaczej popularne masło orzechowe, z roku na rok bije rekordy swojej popularności. Wbrew powszechnym przekonaniom pasta ze zmielonych orzechów ziemnych nie została wynaleziona w Stanach Zjednoczonych, ale w Ameryce Południowej za sprawą plemienia starożytnych Inków. Po wielu latach taka forma przygotowania smarowidła z orzechów zyskała ogromną popularność na kontynencie Ameryki Północnej, a stamtąd wraz z procesem globaliza
Pasta sezamowa tahini — do czego najlepiej jej użyć?
Po raz pierwszy pasta sezamowa, czyli „tahini” pojawiła się już 4000 lat temu. Tahini to gładka pasta, która powstaje ze zmielonych nasion sezamu i podbija wschodnie regiony świata, gdzie jest popularnym produktem i składnikiem naprawdę wielu przepysznych dań.