popup newsletter popup newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Fasola Redkidney Meksykańska — sprawdź pomysły na przepisy!

Fasola Redkidney Meksykańska — sprawdź pomysły na przepisy!

Fasola Redkidney Meksykańska to nasiono roślin strączkowych, która jak i inne odmiany fasoli, zawiera ogromne ilości białka, które jest bardzo potrzebne dla człowieka. Przede wszystkim dlatego, że białko bierze udział w odbudowie zużywających się tkanek. Jest to, po prostu, materiał budulcowy naszego organizmu. Niedobór białka może powodować szereg negatywnych skutków, jak na przykład: zaburzenia pracy układu pokarmowego, spadek masy mięśniowej,
Fasola kolorowa Orzeł - sprawdź jej właściwości.

Fasola kolorowa Orzeł - sprawdź jej właściwości.

Nazwa tej fasoli pochodzi od czerwonej plamy na nasionku, która przypomina orła, takiego jakiego widzimy na godle Polski. Wpisano ją, dzięki temu, na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nazywana jest zamiennie: fasola kolorowa, fasola polska, orzeł czy fasola niepodległości. Od 2017 roku zapisano ją jako odmianę zanikającą, dlatego warto zagłębić się w jej temat, póki można.
Dlaczego produkty BIO?

Dlaczego produkty BIO?

Wędrując sklepowymi alejkami często mijamy regały z żywnością „bio”. Zazwyczaj wyróżniają się one na tle innych produktów, poprzez oznaczenia znajdujące się na opakowaniu. Biały listek na zielonym tle informuje nas, że produkt, który mamy w ręce, zalicza się do tak zwanych produktów bio, czyli produktów spełniających pewne normy. Co to właściwie oznacza, że dany produkt jest bio? Czy bio produkty to lepszy wybór na co dzień?
Pomysły na zdrowe, słodkie kanapki!

Pomysły na zdrowe, słodkie kanapki!

Kanapki to sposób na szybkie, proste i sycące śniadanie, podwieczorek czy kolację. Pieczywo z różnymi dodatkami uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a przygotowywać można je w wersji na słono, a także na słodko.
Który słodzik spożywczy będzie najlepszy?

Który słodzik spożywczy będzie najlepszy?

Słodziki to popularna ostatnio, zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru. Zamiennik cukru w postaci słodzika to związek chemiczny o bardzo podobnym, słodkim smaku, wytwarzany naturalnie w przyrodzie lub uzyskiwany na drodze syntezy chemicznej.
Co najlepiej zjeść na śniadanie?

Co najlepiej zjeść na śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To, co zaserwujemy sobie w przeciągu pierwszych godzin po przebudzeniu, będzie miało realny wpływ na to, jak długo będziemy syci i jak będziemy się czuli przez resztę dnia. Warto zastanowić się nad tym, co ląduje na naszym talerzu i zadbać o to, aby śniadanie było jak najbardziej odżywcze i wartościowe. Co najlepiej zjeść na śniadanie, aby dostarczyć sobie cennych witamin i minerałów i być aktywnym
Pasta z orzechów ziemnych z chili — idealna dla wymagających

Pasta z orzechów ziemnych z chili — idealna dla wymagających

Pasta orzechowa, czyli inaczej popularne masło orzechowe, z roku na rok bije rekordy swojej popularności. Wbrew powszechnym przekonaniom pasta ze zmielonych orzechów ziemnych nie została wynaleziona w Stanach Zjednoczonych, ale w Ameryce Południowej za sprawą plemienia starożytnych Inków. Po wielu latach taka forma przygotowania smarowidła z orzechów zyskała ogromną popularność na kontynencie Ameryki Północnej, a stamtąd wraz z procesem globaliza
Pasta sezamowa tahini — do czego najlepiej jej użyć?

Pasta sezamowa tahini — do czego najlepiej jej użyć?

Po raz pierwszy pasta sezamowa, czyli „tahini” pojawiła się już 4000 lat temu. Tahini to gładka pasta, która powstaje ze zmielonych nasion sezamu i podbija wschodnie regiony świata, gdzie jest popularnym produktem i składnikiem naprawdę wielu przepysznych dań.
Krem orzechowo-czekoladowy z cuksami słonecznikowymi — smak dzieciństwa

Krem orzechowo-czekoladowy z cuksami słonecznikowymi — smak dzieciństwa

Smaki dzieciństwa na zawsze pozostają w naszej pamięci. Dzięki temu po kilku latach już w dorosłym życiu możemy wrócić kulinarnie do czasów młodości i rozsmakować się w produktach, które wywołują w nas sentymentalne wspomnienia. Każdy z nas ma w pamięci smak słodkiej, aksamitnej i delikatnej czekolady, która zazwyczaj była dawkowana przez rodziców w niewielkich ilościach. Najlepiej smakowała ta jedzona w ukryciu i wprost ze słoika. W asortymencie
Sezam łuskany — dowiedz się o nim wszystkiego!

Sezam łuskany — dowiedz się o nim wszystkiego!

Już 4000 lat temu, w starożytnym Babilonie, wykorzystywano malutkie ziarenka sezamu, jako środek na wszelkiego rodzaju dolegliwości i schorzenia. Dzięki swoim prozdrowotnym wartościom uważany był za "przyprawę bogów". Na początku ziarna sezamu naturalnie występowały na suchych obszarach Afryki. W czasach starożytnych rozpoczęto uprawę sezamu na kontynencie azjatyckim, gdzie szczególnie wielką popularnością zyskał w Indiach. Obecnie sezam uprawian