popup newsletter popup newsletter
Fasola Redkidney Meksykańska — sprawdź pomysły na przepisy!

Fasola Redkidney Meksykańska — sprawdź pomysły na przepisy!

   0 Komentarzy

Fasola, jako białko w czystej postaci — co warto o nim wiedzieć?

Fasola Redkidney Meksykańska to nasiono roślin strączkowych, która jak i inne odmiany fasoli, zawiera ogromne ilości białka, które jest bardzo potrzebne dla człowieka. Przede wszystkim dlatego, że białko bierze udział w odbudowie zużywających się tkanek. Jest to, po prostu, materiał budulcowy naszego organizmu. Niedobór białka może powodować szereg negatywnych skutków, jak na przykład: zaburzenia pracy układu pokarmowego, spadek masy mięśniowej, spadek odporności, a co za tym idzie — brak energii do codziennego funkcjonowania człowieka.

Dlaczego warto zaopatrzyć się w Fasolę Redkidney Meksykańską?

Poza właściwościami budulcowymi dla organizmu, w postaci białka, fasola meksykańska zawiera niesamowite ilości witamin, między innymi witaminę A, B oraz E. Jest również źródłem magnezu czy wapnia. Warto zaznaczyć, iż badania wykazały, że zawiera ona substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych. Jest wspaniałą alternatywą produktów zwierzęcych, dla wegan, którzy pragną dostarczyć swojemu organizmowi zadowalające ilości białka. Skupiając się na fasoli meksykańskiej, jak sama nazwa mówi, pochodzi z Ameryki Południowej i wspaniale reprezentuje tamtejszą, przepyszną kuchnię także w Polsce!

Fasola meksykańska w towarzystwie kolorowych warzyw, a może fasolka na ciepło?

Czerwony kolor fasolki nie tylko wygląda smakowicie, ale również podkręca smak każdego dania, czy to na zimno, czy na gorąco. Warto się o tym przekonać, przyrządzając sałatkę, składającą się z fasoli meksykańskiej, ogórka kiszonego, kukurydzy, jajka oraz pora. Jest to najprostszy przepis, który wymaga wymieszania wszystkich składników ze sobą, w dowolnych proporcjach. Sól i pieprz według uznania. Fasola Redkidney nie zawiedzie także zwolenników ciepłych potraw. Można ją bez problemu wykorzystać do przygotowania rozgrzewającej każdy brzuch — zupy. Wystarczy ugotować fasolę meksykańską wraz z wołowiną, cebulą, papryką, pomidorami i bulionem. Dodać dużo pieprzuprzyprawy meksykańskiej i gotowe! Zupa meksykańska na pewno sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

A może fasola czerwona na słodko? Brownie z fasoli meksykańskiej skradnie serce każdego.

Fasola czerwona nie ogranicza się jedynie do potraw na słono. Znajdzie również swoje zastosowanie w wypiekach, a wspaniałym przykładem jest brownie. Wystarczy, że zaopatrzymy się w fasolę redkidney, która nie zawiera ani grama cukru, suszone daktylekakao, jajka, miód, proszek do pieczenia, suszone śliwki, syrop klonowy, banany i olej kokosowy. Wszystko wymieszać razem, na gładką masę i piec w 170 stopniach przez 40 minut, gotowe!

Dokładniejszy przepis można znaleźć tutaj:

Fasola Redkidney Meksykańska, poza swoimi wspaniałymi wartościami zdrowotnymi i odżywczymi, daje nam ogromne korzyści kulinarne, które mogą zaskoczyć nie tylko pasjonata kuchni, ale również niejadka, któremu potrzebne są niezbędne witaminy i minerały do zdrowego funkcjonowania. Czerwona fasola jest również wspaniałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego dla wegan i wegetarian. Sprawdzi się również u ludzi dbających o sylwetkę.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code