popup newsletter popup newsletter
Pomysły na zdrowe, słodkie kanapki!

Pomysły na zdrowe, słodkie kanapki!

   0 Komentarzy

Kanapki to sposób na szybkie, proste i sycące śniadanie, podwieczorek czy kolację. Pieczywo z różnymi dodatkami uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a przygotowywać można je w wersji na słono, a także na słodko. Aby kanapki były pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem, warto postawić na dobre źródło cennych węglowodanów, w postaci pełnoziarnistego chleba lub bułek. Do tego nie może zabraknąć źródła zdrowych tłuszczy, które najczęściej możemy znaleźć w jakościowym maśle, oliwie czy paście orzechowej. Aby dopełnić całość i dodać nieco witamin, warto postawić na dodatek białka oraz różnorodnych owoców czy nasion, które dostarczą do organizmu cennych aminokwasów. Jak przygotować śniadanie na słodko i z czym najlepiej smakują słodkie kanapki?

Alternatywa dla tradycyjnego smarowidła na słodko

Pierwsza propozycja to kanapki z pastą orzechową. Masło orzechowe to świetna propozycja, jako zamiennik klasycznego smarowidła do pieczywa. Pasta z orzechów jest wysokokalorycznym produktem, dzięki któremu długo będziemy syci. Aby urozmaicić kanapki z masłem orzechowym, możemy przygotować amerykański klasyk, czyli peanut butter jelly — kanapkę z dżemem i masłem orzechowym. Taka propozycja świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Zawarte w orzechach witaminy oraz magnez pozytywnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę mózgu, a pełnoziarniste pieczywo, dzięki dużej zawartości błonnika i węglowodanów usprawnia pracę jelit oraz dodaje energii w ciągu dnia.

Nasiona mocy na kanapki

Pieczywo z dżemem to klasyk wśród słodkich kanapek. Jest to smaczna i przystępna cenowo propozycja. Dodatkowo wśród dostępnych dżemów mamy do wyboru naprawdę wiele smaków, a wszystkie z nich świetnie komponują się ze świeżym pieczywem. Aby kanapki z dżemem zyskały więcej wartości odżywczych, warto posypać je zdrowymi nasionami. W asortymencie sklepu Jawo mamy do wyboru ziarna czarnuszki, czyli rośliny z gatunku superfoods. Produkty superfoods są bogate w składniki odżywcze, które bardzo dobrze odżywają organizm. Kolejną propozycją wartościowych nasion są pestki dyni, które zawierają mnóstwo witamin. Kanapki z dodatkiem nasion mogą być bombą odżywczą, a jedzone regularnie z pewnością dostarczą naszemu organizmowi nowej energii i sił.

Pasta z ciecierzycy na słodko

Jeśli nie dżem i masło orzechowe, to… zdrowa wersja nutelli. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Zdrowszą alternatywę dla czekoladowego kremu możemy przygotować samodzielnie z wykorzystaniem ciecierzycy. Wystarczy, że opłukaną ciecierzycę zblendujemy na gładką masę, a następnie dodamy kakao, daktyle, masło orzechowe i mleko roślinne. Tak przygotowana masa może być świetnym dodatkiem do kanapek na słodko. Po posmarowaniu pieczywa pastą z ciecierzycy możemy posypać dodatkowo kanapki siekanymi orzechami włoskimi, które dodadzą chrupkości i będą dodatkowym źródłem żelaza w naszej diecie.

Przedstawione wersje kanapek na słodko, z pewnością będą miłą odskocznią dla tradycyjnych śniadań czy podwieczorków. Wszelkie produkty niezbędne do przygotowania słodkich kanapek dostępne są w internetowym sklepie Jawo, gdzie znajdziemy świeże i wysokiej jakości składniki od sprawdzonych producentów. Warto urozmaicić swój dzień i rozpocząć go na słodko w towarzystwie przepysznych kanapek!

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code