popup newsletter popup newsletter
Który słodzik spożywczy będzie najlepszy?

Który słodzik spożywczy będzie najlepszy?

   0 Komentarzy

Słodziki to popularna ostatnio, zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru. Zamiennik cukru w postaci słodzika to związek chemiczny o bardzo podobnym, słodkim smaku, wytwarzany naturalnie w przyrodzie lub uzyskiwany na drodze syntezy chemicznej. Dzięki odkryciu słodzików możemy zastąpić biały cukier mniej kalorycznym rozwiązaniem, bez nadmiernego obciążenia finansowego. Słodziki to świetna propozycja dla tych, którzy prowadzą dietę opartą na niskim indeksie glikemicznym dlatego, że w przeciwieństwie do sacharozy wolniej wchłaniają się z układu pokarmowego, nie powodując nagłych wyskoków stężenia cukru we krwi. Słodziki są też rozwiązaniem dla tych, którzy zmagają się z problemami nadwagi, a ciężko im zrezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty tradycyjnym, białym kryształem. Jaki słodzik będzie najlepszy dla większości z nas?

Słodziki sztuczne i naturalne

Słodziki dzielą się na te wytwarzane sztucznie i występujące naturalnie. Ich zadaniem jest nadawanie słodkiego smaku napojom czy potrawom. Obecnie na rynku mamy spory wybór słodzików, które dopuszczone są do użytku przez konsumentów. Już na etapie pierwszego podziału słodzików możemy dokonać lepszego wyboru, stawiając na te naturalne. Wśród nich najpopularniejszymi są ksylitol, stewia, erytrytol czy fruktoza. Czym różnią się między sobą i jak wybrać najlepszy?

Ulubieniec konsumentów — ksylitol

Najczęściej wybierany przez konsumentów słodzik to ksylitol. Ksylitol to naturalny cukier pochodzący z brzozy, buku, owsa czy kukurydzy. Ksylitol ma słodki posmak, a w ustach daje przyjemne uczucie ochłodzenia. Według przeprowadzonych badań stwierdzono, że ksylitol ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a przede wszystkim pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i dobrej kondycji jamy ustnej. Ksylitol  posiada działanie przeciwpróchnicze i ogranicza rozwój bakterii, co czyni go zwycięzcą nad tradycyjnym cukrem. Wadą ksylitolu może być fakt, że nie służy on osobom z problemami układu trawiennego. Jeżeli cierpimy na dolegliwości związane z wrażliwością jelit czy żołądka powinniśmy wybrać inny słodzik.

Polecany dla wszystkich erytrytol

Słodzikiem, który nie podrażnia układu pokarmowego jest erytrytol, czyli alkohol cukrowy. Możemy się z nim spotkać w produktach takich jak piwo, wino, grzyby czy owoce. Erytrytol został uznany za bezpieczny słodzik, którego największą zaletą jest fakt, że nie posiada żadnych kalorii. Bezkaloryczny słodzik szybko wchłania się w jelitach i jest wydalany wraz z moczem. Dzięki temu osoby cierpiące na nagłe skoki stężenia cukru, mogą bez obaw wymienić tradycyjny biały kryształ właśnie na erytrytol. Produkt ten jest szczególnie polecany osobom, które prowadzą ścisłą dietę i muszą przeliczać wszystkie kalorie. Dzięki łatwemu dostępowi do erytrytolu, możemy nadal cieszyć się słodkim smakiem kawy czy herbaty ograniczając ilość kalorii na co dzień.

Słodzikowe podium!

Kolejną propozycją słodzika jest stewia. Stewia to alternatywa dla cukru, pozyskiwana z krzewów stewii. Ekstrakty tego słodzika nie są trawione przez układ pokarmowy człowieka, dlatego obecnie bezpieczna dawka stewii dla człowieka wynosi jedynie 4mg/kg masy ciała na dobę. Badania nad wpływem stewii na ludzki organizm ciągle trwają i jeśli posiadamy alternatywy w postaci bardzo dobrze znanych słodzików takich jak ksylitol czy erytrytol, warto wybierać właśnie te sprawdzone produkty, gdyż są najlepszą propozycją dostępną wśród pozostałych zamienników cukru.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code