popup newsletter popup newsletter
Pasta z orzechów ziemnych z chili — idealna dla wymagających

Pasta z orzechów ziemnych z chili — idealna dla wymagających

   0 Komentarzy

Pasta orzechowa, czyli inaczej popularne masło orzechowe, z roku na rok bije rekordy swojej popularności. Wbrew powszechnym przekonaniom pasta ze zmielonych orzechów ziemnych nie została wynaleziona w Stanach Zjednoczonych, ale w Ameryce Południowej za sprawą plemienia starożytnych Inków. Po wielu latach taka forma przygotowania smarowidła z orzechów zyskała ogromną popularność na kontynencie Ameryki Północnej, a stamtąd wraz z procesem globalizacji zwyczaj spożywania masła orzechowego przeszedł do Europy i pozostałych miejsc świata. Dziś sklepowe półki obfitują w słoiki z napisem „masło orzechowe”, a kolejnych propozycji kremu orzechowego z ciekawymi dodatkami pojawia się coraz więcej.

Prozdrowotne właściwości pasty orzechowej

Zmieniający się świat sprawił, że coraz częściej sięgamy po cenne składniki odżywcze, znajdujące się także w roślinach. Podobnie jest ze zdrowym tłuszczem, który chętniej zamieniamy na roślinny, również obfitujący w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orzeszki ziemne zaliczane są do oleistych roślin strączkowych, gdyż biologia klasyfikuje je w tej kategorii tuż obok groszku. W paście z orzechów ziemnych znajdziemy witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, fosfor, magnez i cynk, a także niacynę i witaminę E odpowiedzialną za zdrową skórę, włosy i paznokcie. Orzechowa pasta to również świetne źródło białka, niezbędne do prawidłowego rozwoju mięśni. Masło orzechowe to pożądany składnik diety przeciwnowotworowej, ze względu na sporą ilość zawartych przeciwutleniaczy. Pasta z orzechów ziemnych z dodatkiem chili to połączenie cennych wartości pochodzących z orzechów oraz rozgrzewającej nuty pikantnego chili. Regularne spożywanie niewielkich ilości pikantnych przypraw, daje pozytywne efekty podczas procesu odchudzania oraz sprawdza się jako środek zapobiegający przeziębieniom organizmu.

Zdrowe pasty na co dzień

Najzdrowsze i najbardziej naturalne masło orzechowe powinno zawierać jak najmniej składników. Prażone orzechy to podstawa. Pozostałe składniki dodawane do masła z orzechów to inwencja producentów, którzy chcą wypuścić na rynek nowe smaki i zachęcić konsumentów do eksperymentowania w kuchni. Podczas wyboru najlepszego masła orzechowego warto zwrócić uwagę na skład i unikać propozycji z dodatkiem cukru czy oleju palmowego. W sklepie internetowym Jawo znajdziemy unikalną propozycją pasty z orzechów ziemnych z chili jest to świetny produkt dla osób wymagających, chcących spróbować nietuzinkowych połączeń smakowych. Połączenie smaku orzechów ziemnych i chili daje niezapomniane wrażenia. Produkt można spożywać jako dodatek do pieczywa, ciast, sosów czy dressingów.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code