popup newsletter popup newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie

Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie

Komosa ryżowa jest nazywana również ryżem peruwiańskim lub quinoą. Z uwagi na jej naturalne pochodzenie, niski stopień przetworzenia oraz cenne wartości zdrowotne określa się ją mianem super żywności. Czy wiesz jak gotować komosę ryżową? Zdajesz sobie sprawę z jej właściwości zdrowotnych oraz wszechstronnego zastosowania? Jeśli nie, zapoznaj się z poniższymi informacjami, a quinoa nie będzie już miała dla Ciebie tajemnic!
Skrobia kukurydziana – właściwości i zastosowanie w kuchni

Skrobia kukurydziana – właściwości i zastosowanie w kuchni

Skrobia kukurydziana to dodatek do żywności o wszechstronnym zastosowaniu, na szeroką skalę używany w przemyśle spożywczym. Co ciekawe, można wykorzystywać ją także jako środek czyszczący oraz preparat na oparzenia słoneczne i ukąszenia owadów. Jakie właściwości ma skrobia kukurydziana? W jaki sposób można używać ją w trakcie kuchennych eksperymentów? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej!
Przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

Przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

W żadnej kuchni nie może zabraknąć smaku i aromatu. Niezależnie od jej rodzaju, przyprawy zawsze podbiją smak i pobudzą kubki smakowe. Ich łatwa dostępność oraz wielość pozwalają na eksperymentowanie w kuchni i próbowanie nowych, zaskakujących połączeń. Dowiedz się zatem, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni podczas codziennych spotkań, jak i tych eksperymentalnych!
Czym są suszone owoce i jakie mają właściwości?

Czym są suszone owoce i jakie mają właściwości?

Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Cały proces polega na odparowaniu wody z owoców, dzięki czemu zmieniają się ich kształty, wielkość i wartości odżywcze. Bezkompromisową zaletą suszonych owoców jest to, że są trwalsze, słodsze, posiadają więcej błonnika i można je spożywać przez cały rok.
Olej – który wybrać i czym się różnią?

Olej – który wybrać i czym się różnią?

Niektórzy w kuchni stawiają na uniwersalność i trzymają się jednego oleju, stosując go od mięs po desery. Inni preferują urozmaicić swoje kuchenne szafki różnymi olejami, nie do końca wiedząc, jak ich użyć, aby wykorzystać zawarte w nich walory smakowe i zdrowotne.
Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

Przy żywności ekologicznej zwraca się uwagę na ochronę środowiska oraz wysoką jakość plonu; przy żywności konwencjonalnej spotykamy się z nastawieniem na maksymalną wydajność ekonomiczną. Zatem, co z samą żywnością?
Pyłek pszczeli – właściwości i działanie

Pyłek pszczeli – właściwości i działanie

Pyłek pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły. Posiada bardzo dużą ilość dobroczynnych substancji, które wspomagają procesy biologiczne w naszym organizmie i tym samym wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Dlaczego warto sięgnąć po pyłek pszczeli i włączyć go do swojej diety?
Olej lniany – właściwości zdrowotne

Olej lniany – właściwości zdrowotne

Wśród superfoods, które możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, jednym z najbardziej niedocenianych z pewnością jest olej lniany. Produkuje się go z nasion siemienia lnianego, a posiada jedne z najbardziej prozdrowotnych właściwości spośród olejów, które możemy znaleźć w naszej kuchni. Przekonaj się, jakie właściwości posiada olej lniany i włącz go do swojej diety!
Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana cieszy się niesłabnącą popularnością w naszej kuchni. Znalazła zastosowanie nie tylko w daniach na słono, ale również w daniach na słodko, dzięki czemu możemy śmiało stwierdzić, że posiada różnorodne zastosowanie i można jej używać w różnych posiłkach. Poznaj sposoby na wykorzystanie kaszy jaglanej i dowiedz się, dlaczego warto ją włączyć do swojej diety!
Mąka z ciecierzycy – właściwości i zastosowanie

Mąka z ciecierzycy – właściwości i zastosowanie

Mąka to artykuł spożywczy, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Pszenna, gryczana, kokosowa, owsiana, czy orkiszowa – większość z nich jest nam dość dobrze znana. Jednak niewiele osób słyszało o mące ze zmielonych ziaren ciecierzycy, zwanej także jako besan lub gram. Sprawdź, dlaczego warto zaopatrzyć się w ten produkt!