Poradnik zdrowego żywienia
![Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie](https://jawo2008.pl/blog/108-single-default/komosa-ryzowa-wlasciwosci-i-zastosowanie.jpg)
Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie
Komosa ryżowa jest nazywana również ryżem peruwiańskim lub quinoą. Z uwagi na jej naturalne pochodzenie, niski stopień przetworzenia oraz cenne wartości zdrowotne określa się ją mianem super żywności. Czy wiesz jak gotować komosę ryżową? Zdajesz sobie sprawę z jej właściwości zdrowotnych oraz wszechstronnego zastosowania? Jeśli nie, zapoznaj się z poniższymi informacjami, a quinoa nie będzie już miała dla Ciebie tajemnic!
![Skrobia kukurydziana – właściwości i zastosowanie w kuchni](https://jawo2008.pl/blog/107-single-default/skrobia-kukurydziana-wlasciwosci-i-zastosowan.jpg)
Skrobia kukurydziana – właściwości i zastosowanie w kuchni
Skrobia kukurydziana to dodatek do żywności o wszechstronnym zastosowaniu, na szeroką skalę używany w przemyśle spożywczym. Co ciekawe, można wykorzystywać ją także jako środek czyszczący oraz preparat na oparzenia słoneczne i ukąszenia owadów. Jakie właściwości ma skrobia kukurydziana? W jaki sposób można używać ją w trakcie kuchennych eksperymentów? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej!
![Przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni](https://jawo2008.pl/blog/106-single-default/przyprawy-ktorych-nie-moze-zabraknac-w-twojej.jpg)
Przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni
W żadnej kuchni nie może zabraknąć smaku i aromatu. Niezależnie od jej rodzaju, przyprawy zawsze podbiją smak i pobudzą kubki smakowe. Ich łatwa dostępność oraz wielość pozwalają na eksperymentowanie w kuchni i próbowanie nowych, zaskakujących połączeń. Dowiedz się zatem, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni podczas codziennych spotkań, jak i tych eksperymentalnych!
![Czym są suszone owoce i jakie mają właściwości?](https://jawo2008.pl/blog/105-single-default/czym-sa-suszone-owoce-i-jakie-maja-wlasciwosc.jpg)
Czym są suszone owoce i jakie mają właściwości?
Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Cały proces polega na odparowaniu wody z owoców, dzięki czemu zmieniają się ich kształty, wielkość i wartości odżywcze. Bezkompromisową zaletą suszonych owoców jest to, że są trwalsze, słodsze, posiadają więcej błonnika i można je spożywać przez cały rok.
![Olej – który wybrać i czym się różnią?](https://jawo2008.pl/blog/104-single-default/olej-ktory-wybrac-i-czym-sie-roznia.jpg)
Olej – który wybrać i czym się różnią?
Niektórzy w kuchni stawiają na uniwersalność i trzymają się jednego oleju, stosując go od mięs po desery. Inni preferują urozmaicić swoje kuchenne szafki różnymi olejami, nie do końca wiedząc, jak ich użyć, aby wykorzystać zawarte w nich walory smakowe i zdrowotne.
![Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?](https://jawo2008.pl/blog/103-single-default/czym-rozni-sie-zywnosc-ekologiczna-od-konwenc.jpg)
Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?
Przy żywności ekologicznej zwraca się uwagę na ochronę środowiska oraz wysoką jakość plonu; przy żywności konwencjonalnej spotykamy się z nastawieniem na maksymalną wydajność ekonomiczną. Zatem, co z samą żywnością?
![Pyłek pszczeli – właściwości i działanie](https://jawo2008.pl/blog/102-single-default/pylek-pszczeli-wlasciwosci-i-dzialanie.jpg)
Pyłek pszczeli – właściwości i działanie
Pyłek pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły. Posiada bardzo dużą ilość dobroczynnych substancji, które wspomagają procesy biologiczne w naszym organizmie i tym samym wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Dlaczego warto sięgnąć po pyłek pszczeli i włączyć go do swojej diety?
![Olej lniany – właściwości zdrowotne](https://jawo2008.pl/blog/101-single-default/olej-lniany-wlasciwosci-zdrowotne.jpg)
Olej lniany – właściwości zdrowotne
Wśród superfoods, które możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, jednym z najbardziej niedocenianych z pewnością jest olej lniany. Produkuje się go z nasion siemienia lnianego, a posiada jedne z najbardziej prozdrowotnych właściwości spośród olejów, które możemy znaleźć w naszej kuchni. Przekonaj się, jakie właściwości posiada olej lniany i włącz go do swojej diety!
![Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?](https://jawo2008.pl/blog/100-single-default/kasza-jaglana-dlaczego-warto-ja-jesc.jpg)
Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?
Kasza jaglana cieszy się niesłabnącą popularnością w naszej kuchni. Znalazła zastosowanie nie tylko w daniach na słono, ale również w daniach na słodko, dzięki czemu możemy śmiało stwierdzić, że posiada różnorodne zastosowanie i można jej używać w różnych posiłkach. Poznaj sposoby na wykorzystanie kaszy jaglanej i dowiedz się, dlaczego warto ją włączyć do swojej diety!
![Mąka z ciecierzycy – właściwości i zastosowanie](https://jawo2008.pl/blog/99-single-default/maka-z-ciecierzycy-wlasciwosci-i-zastosowanie.jpg)
Mąka z ciecierzycy – właściwości i zastosowanie
Mąka to artykuł spożywczy, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Pszenna, gryczana, kokosowa, owsiana, czy orkiszowa – większość z nich jest nam dość dobrze znana. Jednak niewiele osób słyszało o mące ze zmielonych ziaren ciecierzycy, zwanej także jako besan lub gram. Sprawdź, dlaczego warto zaopatrzyć się w ten produkt!