popup newsletter popup newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Jak używać agar do sernika?

Jak używać agar do sernika?

Agar agar to substancja żelująca, która zdobywa coraz większe grono zwolenników z tego względu, że jest wegańska i ekologiczna, a jej pozyskiwanie nie odbija się negatywnie na stanie naszego środowiska. Jej zastosowanie jest bardzo podobne jak żelatyny, jednak musimy przestrzegać kilku zasad, które postaramy się przybliżyć w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy!
Żelatyna spożywcza – z czego jest zrobiona?

Żelatyna spożywcza – z czego jest zrobiona?

Żelatyna, zaraz obok innych dodatków do pieczenia, takich jak cukier wanilinowy czy proszek do pieczenia, jest jednym z najpopularniejszych składników w naszej kuchni. Wykorzystujemy ją zwłaszcza w cukiernictwie, ale posiada ona szereg innych zastosowań, które sprawiają, że każdy z nas powinien mieć ja w swojej spiżarni. W tym wpisie pochylimy się nad jej pochodzeniem, a także zastosowaniem i korzyściami płynącymi ze spożywania żelatyny. Zaprasza
Mąka gryczana – gdzie kupić? Kto powinien po nią sięgać?

Mąka gryczana – gdzie kupić? Kto powinien po nią sięgać?

Kasza gryczana to produkt, który często gości na polskich stołach. Bardzo dobrze komponuje się z sosami, mięsem, a także stanowi bazę wielu dań jednogarnkowych. W sklepach również coraz częściej można spotkać mąkę gryczaną. Jak smakuje? Jakie są jej właściwości? Kto powinien po nią sięgać? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących mąki gryczanej. Zapraszamy do lektury!
Orzechy piniowe – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Orzechy piniowe – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Orzechy są bardzo zdrową przekąską oraz stanowią smaczny i wartościowy dodatek do wielu posiłków. Każda odmiana orzechów ma swoje unikalne właściwości oraz wartości odżywcze. W tym wpisie chcemy skoncentrować się właśnie na prozdrowotnym wpływie orzechów piniowych. Jakie są ich właściwości? Dlaczego warto je spożywać? Zapraszamy do lektury!
Ostre przyprawy w kuchni: rodzaje papryczek chili

Ostre przyprawy w kuchni: rodzaje papryczek chili

Jesteś miłośnikiem ostrego jedzenia? Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o różnych rodzajach papryczek chili? Czym się od siebie różnią? Jakie mają zastosowanie w kuchni? Jeżeli chcesz stać się mistrzem w przygotowywaniu ostrych dań, koniecznie przeczytaj ten wpis!
Ryż paraboliczny – na czym polega jego sekret?

Ryż paraboliczny – na czym polega jego sekret?

Czy wiesz, że ryż jest jednym z najważniejszych produktów rolnictwa na świecie? Zajmuje już trzecie miejsce, zaraz po pszenicy i kukurydzy, pod względem wielkości rocznej produkcji. Ryż należy do rodziny zbóż wiechlinowatych. Już od bardzo wielu lat towarzyszy człowiekowi w kuchni.
Przyprawy korzenne – poznaj ich zastosowanie

Przyprawy korzenne – poznaj ich zastosowanie

Przyprawy korzenne potrafią odmienić smak każdej potrawy, dodawane są do deserów, ciast i ciasteczek. Bez przypraw korzennych trudno sobie wyobrazić również grzane wino. Przeczytaj nasz wpis, a dowiesz się wielu ciekawych informacji o przyprawach korzennych. Zapraszamy do lektury!
Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa jest pozyskiwana jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma liczne właściwości prozdrowotne oraz delikatny kokosowy smak oraz aromat. Poznaj wartości odżywcze mąki kokosowej, jej wpływ na organizm oraz zastosowanie w kuchni!
Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Morwa jest jednym ze skarbów natury – leczy i regeneruje organizm. Kto szczególnie powinien włączyć ją do swojej codziennej diety? Wszystko, co warto wiedzieć o tej magicznej roślinie znajdziesz w naszym wpisie!
Co to jest zdrowa żywność?

Co to jest zdrowa żywność?

Co to jest zdrowa żywność, jakie produkty się w nią zaliczają, jak robić zdrowe zakupy? Wszystko, czego potrzebujesz dowiedzieć się o zdrowej żywności, znajdziesz w naszym tekście. Zapraszamy do lektury!