popup newsletter popup newsletter
Mąka gryczana – gdzie kupić? Kto powinien po nią sięgać?

Mąka gryczana – gdzie kupić? Kto powinien po nią sięgać?

   0 Komentarzy

Kasza gryczana to produkt, który często gości na polskich stołach. Bardzo dobrze komponuje się z sosami, mięsem, a także stanowi bazę wielu dań jednogarnkowych. W sklepach również coraz częściej można spotkać mąkę gryczaną. Jak smakuje? Jakie są jej właściwości? Kto powinien po nią sięgać? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących mąki gryczanej. Zapraszamy do lektury!

Jak produkuje się mąkę gryczaną?

Mąka gryczana jest wytwarzana z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem, co sprawia, że dania lub produkty z jej udziałem mają charakterystyczne, ciemne zabarwienie. Mąka gryczana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – nadaje się do wypieku pieczywa, wyrobu makaronów, produkcji ciast, może być również z powodzeniem dodawana do różnych sosów.

Kto powinien sięgnąć po mąkę gryczaną?

Mąka gryczana jest produktem bezglutenowym, dlatego powinny ją włączyć do diety osoby na diecie bezglutenowej. Mąka gryczana to bardzo dobre źródło białka, węglowodanów oraz wielu witamin i minerałów. Powinna znaleźć się w diecie wegan i wegetarian ze względu na to, że dostarcza aminokwasów – lizyny i argininy, które nie są syntetyzowane w organizmie. Dodatkowo mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny, dlatego też jest między innymi polecana osobom z insulinopornością.

Mąka gryczana – właściwości

Ze względu na to, że mąka gryczana jest produktem bezglutenowym, stanowi bardzo dobre źródło białka oraz błonnika, jest produktem, który powinien znaleźć się praktycznie w każdej kuchni. Dzięki temu, że posiada niski indeks glikemiczny, mogą ją spożywać diabetycy oraz osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Jednak mąka gryczana ma również wiele innych prozdrowotnych, właściwości, które znajdziesz poniżej!

Właściwości mąki gryczanej:

  •         Wywiera pozytywny wpływ na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi, przez obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B,
  •         Wspomaga trawienie, regenerację mięśni oraz pracę układu nerwowego dzięki wysokiej zawartości magnezu,
  •         obniża poziomu cholesterolu, przez wysoką zawartość błonnika pokarmowego,
  •         chroni organizm przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników, dzięki obecności polifenoli,
  •         wywiera pozytywny wpływ na układ krążenia i metabolizm tłuszczu dzięki wysokiej zawartości miedzi,
  •         pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy czy zespołu metabolicznego

Mąka gryczana – zastosowanie

Mąka gryczana znajduje szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w wielu domach. Produktu używa się do wypieku chleba, bułek czy wyrobu makaronów. W wielu krajach mąka gryczana jest dodawana również do niektórych dań czy deserów. Dla przykładu na Ukrainie mąkę gryczaną wykorzystuje się do przygotowywania zup, natomiast na Białorusi przyrządza się z niej deseru owocowy na zimno tzw. kułagi. Do czego możesz wykorzystać mąkę gryczaną we własnej kuchni?

Mąka gryczana przyda się do:

  •         wypieku chleba, bułek, ciasteczek i ciast,
  •         przygotowywania klusek i pierogów,
  •         przygotowywania omletów, naleśników czy placków

Przygotowując chleb z mąki gryczanej, możesz wymieszać ją z inną mąką np. mąką pszenną. Dzięki temu wypieki będą bardziej delikatne. Wybierając takie rozwiązanie, sprawisz również, że smak chleba będzie mniej intensywny.

Mąka gryczana – gdzie kupić?

Mąkę gryczaną możesz zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub dobrze wyposażonych supermarketach. Bardzo ważne jest, aby kupowany przez Ciebie produkt pochodził od sprawdzonych dostawców. Tylko w takiej sytuacji możesz mieć pewność, że mąka nie zawiera niezdrowych dodatków żywności, a jej jakość jest naprawdę wysoka.

W naszej ofercie znajdziesz pełnowartościową, zdrową mąkę gryczaną w atrakcyjnej cenie. W sklepie Jawo możesz zakupić również inne mąki m.in.: mąkę kukurydzianą, mąkę kokosową czy mąkę z pestek dyni. Różnorodne produkty sprawią, że Twoja dieta będzie pełnowartościowa, a ciało odwdzięczy Ci się rewelacyjnym samopoczuciem!

Mąka gryczana – podsumowanie

Mąka gryczana jest produktem, który każdy powinien mieć w swojej kuchni. Polecana jest szczególnie osobom na diecie bezglutenowej, wegańskiej czy wegetariańskiej. Jednak zapewniamy Cię, że włączenie mąki gryczanej do diety wpłynie korzystnie na funkcjonowanie Twojego organizmu na wielu płaszczyznach!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze