popup newsletter popup newsletter
Żelatyna spożywcza – z czego jest zrobiona?

Żelatyna spożywcza – z czego jest zrobiona?

   0 Komentarzy

Żelatyna, zaraz obok innych dodatków do pieczenia, takich jak cukier wanilinowy czy proszek do pieczenia, jest jednym z najpopularniejszych składników w naszej kuchni. Wykorzystujemy ją zwłaszcza w cukiernictwie, ale posiada ona szereg innych zastosowań, które sprawiają, że każdy z nas powinien mieć ja w swojej spiżarni. W tym wpisie pochylimy się nad jej pochodzeniem, a także zastosowaniem i korzyściami płynącymi ze spożywania żelatyny. Zapraszamy!

Żelatyna – co to jest?

Żelatyna jest nazywa również hydrolizowanym kolagenem. Jest ona mieszanka dziewiętnastu peptydów, czyli budulca białek. Jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, gdyż produkuje się ją ze zwierzęcego kolagenu. Jego duże ilości występują w skórach świń oraz krów, a więc z nich się ją produkuje.

Proces produkcji polega na hydrolizie, która umożliwia rozerwanie wiązań między poszczególnymi cząsteczkami kolagenu. Dzięki gorącej wodzie bądź specjalnym kwasom, wyodrębnione cząsteczki są izolowane. Następnie się je filtruje, sterylizuje i suszy. Proszek ten jest naszą żelatyną.

Czy żelatyna jest zdrowa?

Wielu ludzi zadaje sobie pytanie, czy żelatyna jest zdrowa. Otóż zawiera ona takie aminokwasy jak glicyna, prolina i arginina. Są to jedne z aminokwasów, które nasz organizm wykorzystuje do tworzenia nowych białek. Wchodzą one w skład np. kreatyniny, która znajduje się w naszej skórze.

Uważa się, że spożywanie żelatyny może mieć zbawienny wpływ na stan naszej tkanki łącznej – skóry, paznokci, chrząstek i ścięgien. Dodatkowo naukowcy przekonują, że zawarte w niej aminokwasy biorą także udział w produkcji kolagenu, co sprawia, że nasza skóra jest gładsza, a stawy mocniejsze. Z drugiej strony możemy się zetknąć również z wieloma głosami, jakoby spożywanie kolagenu pochodzenia zwierzęcego nie miało nic wspólnego z kolagenem ludzkim.

Żelatyna dla wegan i wegetarian

Wśród jednych z wad żelatyny wymienia się jej pochodzenie. Ze względu na to, że jest ona produktem pochodzenia zwierzęcego, wielu ludzi, którzy wybierają dietę roślinną, jest zmuszonych z niej zrezygnować. Żelatyna posiada jednak fenomenalne właściwości utwardzające przydające się w procesie tworzenia deserów, wypieków i innych potraw. Jakie są wegańskie i wegetariańskie zamienniki żelatyny?

Wegetariańskie zamienniki żelatyny:

  •         Agar agar – płatki lub proszek z wodorostów,
  •         Karagen – również pozyskiwany z wodorostów,
  •         Guma ksantanowa – polisacharyd pozyskiwany z syntezy cukrów prostych,
  •         Konjac – ekstrakt z rośliny azjatyckiej,
  •         Pektyna – cukier pochodzenia roślinnego, otrzymywany z owoców.

Wykorzystanie żelatyny

Żelatynę wykorzystujemy przede wszystkim w kuchni do przyrządzania wszelkiego rodzaju ciast, deserów i innych wyrobów cukierniczych, gdzie wymagana jest zwarta, galaretowata konsystencja. Dzięki właściwościom chemicznym żelatyny, w kontakcie z ciepłą wodą ulega ona rozpuszczeniu, a następnie zastyga, tworząc charakterystyczną, galaretowatą konsystencję. Możemy wykorzystywać ją do wyrobu słodyczy, ale znajduje swoje zastosowanie również w przygotowywaniu wytrawnych potraw, takich jak np. galareta.

Żelatyna – podsumowanie

Jak widzisz, żelatyna jest jednym z częściej używanych w kuchni dodatków. Gdyby nie ona, z pewnością nie byłoby możliwe przygotowanie wielu wariantów wypieków z masami lub galaretka na wierzchu. Warto zapoznać się z jej właściwościami, i o ile przekonania nam nie zabraniają, włączyć do swojej diety. 

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze