popup newsletter popup newsletter
Przyprawy korzenne – poznaj ich zastosowanie

Przyprawy korzenne – poznaj ich zastosowanie

   0 Komentarzy

Przyprawy korzenne potrafią odmienić smak każdej potrawy, dodawane są do deserów, ciast i ciasteczek. Bez przypraw korzennych trudno sobie wyobrazić również grzane wino. Zazwyczaj doceniamy ich walory smakowe oraz zapachowe, ale często nie znamy ich wielu dobroczynnych właściwości. Przeczytaj nasz wpis, a dowiesz się wielu ciekawych informacji o przyprawach korzennych. Zapraszamy do lektury!

Przyprawy korzenne ­– krótka historia

W XV i XVI wieku przyprawy korzenne były celem wielu wypraw. W tamtym czasie był to towar bardzo cenny, traktowano go na równi ze srebrem i złotem! Ferdynand Magellan opłynął kulę ziemską, szukając drogi do Wysp Korzennych (dziś Moluki). Z wyprawy wrócił jednak tylko jeden okręt, za to pełen korzennych przypraw. Wkrótce powstały europejskie kompanie, które stawiały sobie za cel opanowanie największej części handlu tymi przyprawami. Za nielegalny wywóz goździków groziła nawet kara śmierci!

Obecnie trudno nam sobie wyobrazić gotowanie i pieczenie bez przypraw korzennych. Są one odpowiedzialne nie tylko za smak i cudowny aromat dań lub deserów, ale także wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm.

Przyprawy korzenne – właściwości i zastosowanie

Właściwości i zastosowanie goździków

Goździki używa się przede wszystkim do przyprawiania sosów, ponczu, grzanego wina czy kompotu. Dodaje się je również do ciast i ciasteczek. Goździki używa się również do przyprawiania mięsa: baraniny, dziczyzny czy wieprzowiny. Przyprawa bardzo dobrze komponuje się również z daniami z dodatkiem grzybów. Mielone goździki można dodawać również do pasztetów, pasztecików, potraw rybnych, a nawet pizzy.

Goździki mają owocowy, słodki, drzewny zapach oraz korzenny, lekko piekący i gorzkawy smak. Poprawiają trawienie i łagodzą objawy niestrawności, mogą być też stosowane jako środek odkażający.

Właściwości i zastosowanie anyżu gwiazdkowego

Anyż gwiazdkowy można stosować do świątecznych wypieków, zup owocowych, kompotów, a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu. Anyż gwiaździsty dobrze komponuje się z niektórymi przyprawami: pieprzem, cynamonem, koprem, goździkami oraz imbirem.

Korzystny wpływ badianu, czyli anyżu gwiazdkowego, na organizm przypisuje się zawartemu w owocach olejkowi lotnemu, żywicom, taninom i cukrom. Działa rozkurczowo, moczopędnie oraz pobudza trawienie.

Właściwości i zastosowanie gałki muszkatołowej

Świeżo zmieloną gałką muszkatołową można przyprawiać kremy, dania z dyni, ciasta, lody, bitą śmietanę, kompoty, pieczone owoce, a nawet zupy. Gałka muszkatołowa bardzo dobrze komponuje się również z warzywami, szczególnie kalafiorem, marchwią, szpinakiem i ziemniakami.

Gałkę sprzedaje się w całości lub zmieloną. Przyprawa ma zapach korzenny, a smak słodkawo-gorzki. Kwiat muszkatołowy jest jaśniejszy i bardziej pikantny niż gałka, dlatego trzeba używać go ostrożniej. W medycynie ludowej gałkę muszkatołową stosowano jako lek na reumatyzm, wzdęcia oraz zapalenie oskrzeli.

Właściwości i zastosowanie kardamonu

Kardamon używa się do przyprawiania pierników, likierów, słodkich sosów, deserów oraz sałatek owocowych. Można nim przyprawiać także zupy np. grochówkę. Kardamon wzbogaci również smak oraz aromat dań rybnych. Używany jest również do przyprawiania wielu smakołyków na całym świecie. Skandynawowie używają kardamonu do pasztecików, Hindusi przyprawiają nim curry i rozmaite ciastka, a Arabowie kawę.

Kardamon rośnie dziko w wiecznie zielonych lasach Indii i na Sri Lance. Przyprawą są ciemnobrązowe, niewielkie nasiona zebrane po 15–20 w owalnych owocach. Kardamon ma cytrynowo–imbirowy zapach. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt.

Właściwości i zastosowanie cynamonu

Cynamon bardzo często wykorzystywany jest do pieczenia ciast i ciastek oraz przyrządzania innych deserów. Podnosi smak szynki, kotletów, bitek, farszu do drobiu. Nadaje się do gotowanej ryby oraz jarzyn. Kawałki cynamonu można dodać do marynat oraz kawy. Przyprawa ta wchodzi również w skład mieszanek korzennych (np. do piernika). Cynamon dobrze łączy się również z pieprzem i gałką muszkatołową.

Cynamon ma silny, aromatyczny zapach, ostry korzenny, a zarazem gorzkawy i słodki smak. Po zmieleniu nabiera ostrości. Przyprawa zwiększa apetyt oraz wspomaga trawienie. Podczas suszenia kawałki kory cynamonu zwijają się z obu stron, tworząc charakterystyczne rurki.

Właściwości i zastosowanie ziela angielskiego

Ziarna ziela angielskiego dodaje się do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny, baraniny i sosów. Przyprawia się nim również warzywa, ryby, sałatki rybne i zupy jarzynowe. Dodane w niewielkiej ilości ziele angielskie podnosi smak kompotów i deserów.

Ziele angielskie ma przyjemny, korzenny zapach. Co ciekawe, herbatka z tej przyprawy łagodzi zaburzenia żołądkowe i biegunkę. Ziele angielskie ułatwia również trawienie tłustych potraw.

Przyprawy korzenne – podsumowanie

Przyprawy korzenne wykorzystywane są w kuchni na całym świecie od wielu lat. W XVI wieku były nawet celem wielkich wypraw, a ich wartość była porównywalna do złota czy srebra. Przyprawy korzenne mogą być wykorzystywane do przyprawiania bardzo wielu dań oraz deserów. Każda przyprawa zaliczana do grupy korzennych wykazuje również zróżnicowane działanie prozdrowotne.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze