popup newsletter popup newsletter
Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

   0 Komentarzy

Mąka kokosowa jest pozyskiwana jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma liczne właściwości prozdrowotne oraz delikatny kokosowy smak i aromat. Poznaj wartości odżywcze mąki kokosowej, jej wpływ na organizm oraz zastosowanie w kuchni!

Produkcja mąki kokosowej

Obecnie najwięcej mąki kokosowej produkuje się w Filipinach. Mąka z orzechów kokosowych nie zawiera glutenu, fityn ani cholesterolu. Z tego względu polecana jest osobom cierpiącym na celiakię i cukrzycę.

Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu orzecha kokosowego jako produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem oraz aromatem kokosa, ale nie jest słodka.

Mąka kokosowa – wpływ na zdrowie

Mąka kokosowa ma wiele cennych właściwości odżywczych, zalicza się ja do mąk nisko węglowodanowych, dlatego poleca się ją osobom z zaburzoną gospodarką cukrową. Dodatkowo produkt ten zawiera głównie nasycone średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC), które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu oraz przyspieszają metabolizm. To nie koniec jej dobroczynnych właściwości!

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, czyli białka, które występuje w zbożach i często powoduje alergie. Dzięki temu może być z powodzeniem stosowana przez osoby chorujące na celiakię lub cierpiące na nietolerancję glutenu.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego wpływa na wydłużone uczucie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Regularne spożywanie mąki kokosowej poprawia profil lipidowy. Co więcej, mąka kokosowa usprawnia również rytm wypróżnień oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Mąka kokosowa wpływa na przyspieszenie tempa metabolizmu oraz wyrównanie poziomu glukozy we krwi dzięki obecności średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych MCT. Ze względu na jej niski indeks glikemiczny nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi ani gwałtownych wyrzutów insuliny. Badania pokazują, że spożywanie produktów (również wysokoskrobiowych) z dodatkiem mąki kokosowej obniża indeks glikemiczny posiłku i pomaga utrzymywać glukozę we krwi na dobrym i stałym poziomie u diabetyków i osób zdrowych.

Mąka kokosowa jest polecana osobom chorującym na cukrzycę, insulinooporność i mającym problemy z gospodarką węglowodanową oraz osobom odchudzającym się, ponieważ unormowany poziom insuliny we krwi sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej.

Warto wiedzieć, że regularne spożywanie mąki kokosowej zmniejsza ryzyko chorób krążenia oraz zawału serca, a także wspiera pracę układu odpornościowego.

Mąka kokosowa – zastosowanie w kuchni

Z mąki kokosowej można przyrządzać zarówno dania wytrawne, jak i desery. Ma delikatny smak oraz aromat kokosa, jednak nie jest słodka. Ze względu na to, że mąka kokosowa zawiera dużo błonnika, wchłania wodę silniej niż inne mąki. Najczęściej zaleca się zastąpienie mąką kokosową do 20 procent mąki użytej w przepisie, a także dodanie wody w ilości równej mące kokosowej. Jeśli jednak chcesz przygotować danie jedynie na bazie mąki kokosowej, musisz pamiętać o dodaniu jajek, które będą łączyły składniki i zapobiegną rozpadaniu się wypieku.

Mąka kokosowa znajduje powszechne zastosowanie w dietach niskowęglowodanowych wskazanych dla cukrzyków i osób na diecie odchudzającej. Już 15-procentowy dodatek mąki kokosowej obniża indeks glikemiczny potrawy.

Ze względu na to, że mąka kokosowa pochłania dużo wody, należy to uwzględnić podczas gotowania lub pieczenia i zwiększyć objętość mokrych składników. Mąka ta jest dosyć ciężka, dlatego ciasta i ciasteczka z niej zrobione nie wyrastają wysokie.

Mąki kokosowej można używać do:

  •         zagęszczania zup i sosów,
  •         naleśników,
  •         pieczenia chleba,
  •         spodów do pizzy,
  •         przygotowania panierki,
  •         pieczenia ciast i ciasteczek

Jak przechowywać mąkę kokosową?

Mąka kokosowa powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku. To bardzo ważne, ponieważ produkt jest higroskopijny, co oznacza, że bardzo łatwo pobiera wilgoć z powietrza. Jeśli zadbasz o odpowiednie przechowywanie mąki kokosowej, produkt będzie zdatny do spożycia nawet przez rok.

Mąka kokosowa – podsumowanie

Mąka kokosowa to zdrowy produkt, który na pewno warto mieć w kuchni. Do swojej diety powinny ją włączyć szczególnie osoby z zaburzoną gospodarką węglowodanową oraz te wrażliwe na gluten. Z mąki kokosowej można przyrządzać wiele pysznych dań oraz deserów. W sklepie internetowym Jawo możesz z powodzeniem zamówić również inne mąki np.: mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą czy mąkę z ciecierzycy. W naszej ofercie znajdziesz również wiele innych zdrowych i nieprzetworzonych produktów, z których przygotujesz wiele smacznych i różnorodnych posiłków!

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code