Poradnik zdrowego żywienia
Prosty przepis na tradycyjny zawijany makowiec
W naszym poniższym artykule przedstawimy szybki i prosty przepis na tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzi się jako ciasto podczas świąt czy innych uroczystości, dlatego nic dziwnego, że tak często gości na naszych stołach. Puszyste ciasto, makowe nadzienie bogate w bakalie oraz lukier z dodatkiem orzechów to jedno z ulubionych słodkich przysmaków wielu osób. Dlatego przedstawimy przepis na tradycyjnego zawijanego ma
Keks to ciasto, które najczęściej pieczemy jako tradycyjny smakołyk na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. To szybkie oraz łatwe w przygotowaniu ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale również w trakcie innych uroczystości. Ponadto keks przyrządza się z dużą ilość bakalii, dlatego jest pyszny i zawsze się udaje. Jak zatem upiec keks z bakaliami? Przedstawiamy sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz smaczne ciasto!
Piernik to idealne ciasto na każdą uroczystość ze względu na proste i szybkie przygotowanie, ale również pyszny smak. Miękki, puszysty i aromatyczny – to najważniejsze cechy każdego przygotowanego piernika domowego. Dlatego przygotowaliśmy łatwy przepis na piernik, który z pewnością uda Ci się zrobić w domowym zaciszu. Gwarantujemy niezwykły smak oraz aromat ciasta, które zaproponujesz swoim gościom lub będziesz mógł delektować się przy filiżance
Przepis na pyszne bezglutenowe brownie
Jeśli szukasz idealnego przepisu na pyszne ciasto do filiżanki ulubionej kawy czy deseru na spotkanie z bliskimi, brownie sprawdzi się najlepiej. W naszym poniższym artykule znajdziesz prosty przepis na to ciasto, a w dodatku w wersji bezglutenowej. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na idealne brownie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko wyglądem, ale również smakiem i aromatem.
Krótki poradnik: Jak gotować czarny ryż
Legendy głoszą, że czarny ryż niczym kulinarne złoto lub zbożowy kawior, mógł być spożywany wyłącznie przez cesarza Chin. W przypadku, kiedy niepożądana osoba została nakryta na jedzeniu czarnego ryżu, groziła jej nawet kara śmierci. A czy wiesz jak ugotować czarny ryż, aby uniknąć sklejonych i rozgotowanych ziaren? W poniższym krótkim poradniku podpowiemy ile gotować czarny ryż oraz gdzie można go kupić.
Moringa olejodajna – co to jest, właściwości oraz gdzie można kupić?
Moringa olejodajna (Moringa oleifera), inaczej drzewo chrzanowe lub „drzewo długiego życia”, to roślina niezwykle zdrowa i wartościowa. Ma charakterystyczny chrzanowy smak korzeni, stąd nazywa się ją drzewem chrzanowym. Dziś zastanowimy się czy słusznie zaliczana jest do gatunku superfoods
Komosa ryżowa – jak gotować i dlaczego warto ją spożywać?
Komosa ryżowa, występująca również pod nazwą quinoa, ma bardzo dużo składników odżywczych, które wykazują dobroczynne działanie na ludzki organizm. Jest coraz częściej wybierana w kuchni europejskiej, a sporadycznie gości także i w polskich domach.
Wszystko co musisz wiedzieć o fasoli mung – właściwości, jak spożywać i gdzie kupić złotą fasolę?
Fasola mung w dzisiejszych czasach hodowana jest w większości krajów południowej Azji, jednak jej krajem pochodzenia są Indie. Z roku na rok grono jej wielbicieli się powiększa, również w krajach europejskich. Mimo wszystko, to wciąż nieznany produkt, o którego wysokich walorach zdrowotnych nie wszyscy wiedzą.
Kurkuma – właściwości, wartości odżywcze, do czego dodawać?
Jeżeli lubisz egzotyczne potrawy i chcesz urozmaicić codzienne posiłki, przeczytaj poniższy artykuł. Opisaliśmy w nim przyprawę, która ma najwięcej dobroczynnych właściwości na ludzki organizm.
Produkty ekologiczne i BIO – różnice, oznakowanie i przykłady
Na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów oznakowanych hasłem „zdrowa żywność”. W naszym artykule opisujemy żywność BIO oraz EKO i opiszemy na co należy zwrócić uwagę robiąc zdrowe zakupy.