
Wszystko co musisz wiedzieć o fasoli mung – właściwości, jak spożywać i gdzie kupić złotą fasolę?
Fasola mung w dzisiejszych czasach hodowana jest w większości krajów południowej Azji, jednak jej krajem pochodzenia są Indie. Z roku na rok grono jej wielbicieli się powiększa, również w krajach europejskich. Mimo wszystko, to wciąż nieznany produkt, o którego wysokich walorach zdrowotnych nie wszyscy wiedzą. W dzisiejszym artykule postaramy się opisać czym jest fasola mung oraz dlaczego warto ją spożywać. Wymienimy również propozycje potraw, z którymi komponuje się najlepiej.
Fasola mung – co to jest?
Fasola mung (Vigna radiata) mimo swojego zielonego koloru, przez wielu nazywania jest złotą fasolą. To roślina jednoroczna, która osiąga maksymalnie 1,5 metra wysokości. Posiada spore, trójlistkowe liście, kwiaty w kształcie motylków oraz owoc pod postacią strąku. Ma długie i wiotkie łodygi, które przeważnie opiera się na palikach. Preferuje gorący klimat i wysokie temperatury uprawy, ponieważ jest bardzo wrażliwa na mróz i wiatr.
W fasoli mung jadalne są nasiona, które po ugotowaniu stają się ciemniejsze i zmieniają kolor na brunatny. Dla ludzi, którzy cierpią na problemy z układem pokarmowym, fasola mung będzie znakomitą alternatywą dla swojej tradycyjnej odmiany (jest mniej wzdymająca).
Fasola mung – właściwości i wartości odżywcze
Złota fasola jest uznawana za najzdrowszą roślinę strączkową na świecie. Jest cennym źródłem białka i błonnika, który ma doskonały wpływ na pracę jelit. Zaleca się ją osobom będącym na diecie. Ma niski indeks glikemiczny (około 30), a 100 gram tego produktu dostarcza około 347 kcal (62 g węglowodanów, 23 g białka, 16 g błonnika). Fasola mung ma wysoką zawartość witamin (A, C, E, K), witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Złota fasola – zastosowanie
Przeważnie fasolę mung stosuje się w medycynie niekonwencjonalnej, ponieważ dzięki swoim właściwością wykazuje działanie:
- wspierające redukowanie złego cholesterolu,
- usuwające toksyny z organizmu,
- minimalizujące objawy zatrucia,
- pozytywne na choroby układu sercowo-naczyniowego,
- obniżające wysokie ciśnienie,
- zwalczające nadkwasotę żołądka,
- zwalczające problemy układu pokarmowego.
Regularne spożywanie złotej fasoli obniża również napięcie lękowe i stres. Pomaga zapobiegać udarom, obniża poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. W medycynie naturalnej może przeciwdziałać występowaniu nowotworów. Coraz częściej fasola mung jest również wykorzystywana w kosmetyce, ponieważ obniża proces starzenia skóry.
Co zrobić z fasoli mung?
Jeżeli zastanawiasz się jak gotować fasolę mung, to powiemy od razu, że proces ten jest bardzo prosty. Wystarczy odpowiednio wcześnie namoczyć ją w wodzie, aby lepiej przyswoić składniki odżywcze i zmniejszyć ryzyko wzdęć. Namoczoną fasolę mung należy gotować przez około 20 minut.
Fasola mung jest ważną częścią diety mieszkańców Azji. W Polsce przeważnie spożywa się ją pod postacią kiełków. Są one duże, mięsiste i chrupiące, więc znakomicie wzbogacają smak kanapek i sałatek. Z fasoli mung produkuje się również makaron, który nazywany jest makaronem sojowym, a po ugotowaniu staje się przeźroczysty. Taki makaron jest wręcz idealny do dań kuchni azjatyckiej. Namoczone fasolki mogą być dodatkiem do zupy pomidorowej, soczewicowej i kapuścianej. Można z nich także przygotować wegańskie pasty do kanapek, pasztety, klopsy, burgery czy kotlety. My polecamy podawać ją w towarzystwie kaszy kuskus lub świeżych i chrupiących warzyw. Co ciekawe, w Azji wykonuje się z niej nawet lody i lizaki!
Fasola mung – gdzie kupić?
Fasolę mung w Polsce można znaleźć głównie w sklepach, które zajmują się sprzedażą zdrowych i ekologicznych produktów – takich jak Jawo Kraków. W sklepach stacjonarnych i większych marketach może być problem z jej dostępnością. Dlatego w tej kwestii warto skorzystać z oferty sklepów internetowych, w których znajdziesz najwyższej jakości produkty.
źródło zdjęcia: freepik.com
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź