banner newsletter
Zamienniki cukru Kasze Ryż naturalny Naturalne kawy ekologiczne Naturane syropy, napoje ekologiczne Fasola Dodatki spożywcze Bakalie bez konserwantów Przyprawy świąteczne Karty podarunkowe
Prosty przepis na tradycyjny zawijany makowiec

Prosty przepis na tradycyjny zawijany makowiec

    Przepisy    0 Komentarzy

W naszym poniższym artykule przedstawimy szybki i prosty przepis na tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzi się jako ciasto podczas świąt czy innych uroczystości, dlatego nic dziwnego, że tak często gości na naszych stołach. Puszyste ciasto, makowe nadzienie bogate w bakalie oraz lukier z dodatkiem orzechów to jedno z ulubionych słodkich przysmaków wielu osób. Dlatego przedstawimy przepis na tradycyjnego zawijanego makowca.

Makowiec – tradycyjne ciasto

Makowiec jest obecny już od wielu pokoleń na polskich stołach i uważany jest za jeden z najpyszniejszych ciast, które królują na stołach podczas świąt oraz innych uroczystości i imprez okolicznościowych. Makowiec to nic innego na przekładane ciasto masą ze zmielonego maku, cukru lub miodu oraz dużej ilości bakalii. Najczęściej spotkamy go w postaci placka, gdzie gruba warstwa masy makowej wyłożona jest na cienkiej warstwie ciasta. Makowiec to także zawijane ciasto w kształcie wałka, na które przedstawiamy poniżej przepis. Nazywa się go inaczej struclą z makiem.

Tradycyjny makowiec – składniki

Przedstawiony przez nas przepis na tradycyjny zawijany makowiec to ciasto, z którego można zrobić dwie strucle. Do przygotowania makowca będziemy potrzebować:

Ciasto drożdżowe:

  • około 40 dag mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 3 dag świeżych drożdży,
  • 10 dag cukru,
  • szczypty soli,
  • 3 jajka,
  • 20 dag masła.

Masa makowa:

  • 20 dag maku,
  • ulubione bakalie – każdy składnik po około 3 dag (rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • łyżka miodu,
  • łyżka likieru lub aromatu migdałowego – opcjonalnie,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 4 jajka.

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru (szklanka – 250 ml),
  • 2-3 łyżki gorącej wody.

 

 

Makowiec tradycyjny w masie makowej zawiera oczywiście bakalie takie jak: orzechy włoskie, migdały, rodzynki oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Opcjonalnie dodaje się również suszone owoce, np. suszone śliwki, suszone gruszki czy suszone figi.

Przygotowanie makowca zawijanego – jak to zrobić?

Pamiętajmy, że do przygotowania makowca wszystkie składniki, które znajdowały się w lodówce, powinny być zachowane w temperaturze pokojowej. Całe przygotowanie rozpoczynamy od ciasta drożdżowego.

Ciasto drożdżowe

Drożdże należy pokruszyć i dodać do nich łyżkę cukru, wlewamy mleko oraz mieszamy. Następnie przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia ciasta (około 10-20 minut).

W tym czasie przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru i wymieszaj. Gdy drożdże wyrosną, dodaj mąki i miksuj. W odpowiednich odstępach dodawaj po jednym jajku, nieustannie miksując. Następnie należy dodać masło i wyrobić ciasto, aż będzie miało jednolitą, gładką maskę. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Masa makowa

Mak należy opłukać oraz zalać wrzątkiem, a następnie odstawić do wystygnięcia i odsączyć z nadmiaru wody. Mielimy mak dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach. To samo robimy z wybranymi bakaliami. Po zmieleniu maku oraz bakalii trzeba je ze sobą wymieszać, dodać miód i opcjonalnie wspominany likier lub aromat migdałowy. Całość również przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia do miski z makiem oraz bakalii musimy dodać masło, a całość wymieszać. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty krem i dodajemy do maku. Na samym końcu dodajemy ubite biała i delikatnie mieszamy.

Pieczenie makowca

Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki i przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny, który oczywiście musimy oprószyć mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Całe ciasto dzielimy na dwie równe części, z których otrzymamy dwie strucle. Gdy już rozwałkujemy całe ciasto, wykładamy je wcześniej na przygotowaną masą makową, zostawiając nieco wolnej przestrzeni przy brzegach ciasta. Całość musimy zwinąć w struclę, ułożyć łączeniem do dołu i zlepić końce ciasta.

Makowiec układamy na podłużnej formie blaszki, zawijając go w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut (termoobieg). Nasze ciasto musi osiągnąć lekko złotawy kolor. Po upieczeniu ciepły (niegorący) makowiec polać lukrem i dodać posypkę w postaci skórki, bakalii czy orzechów.

Lukier

Makowiec tradycyjny kojarzy się przede wszystkim ze słodką, lukrową polewą. Aby ją uzyskać, należy cukier puder oraz wodę dokładnie rozetrzeć ze sobą. Gęstość lukru regulujemy poprzez dodawanie w odstępach cukru pudru – zależy to również od naszego smakowego gustu.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze