popup newsletter popup newsletter
Moringa olejodajna – co to jest, właściwości oraz gdzie można kupić?

Moringa olejodajna – co to jest, właściwości oraz gdzie można kupić?

   0 Komentarzy

Moringa olejodajna (Moringa oleifera), inaczej drzewo chrzanowe lub „drzewo długiego życia”, to roślina niezwykle zdrowa i wartościowa. Ma charakterystyczny chrzanowy smak korzeni, stąd nazywa się ją drzewem chrzanowym. Dziś zastanowimy się czy słusznie zaliczana jest do gatunku superfoods. Zwolennicy zdrowego odżywiania i pielęgnacji za pomocą naturalnych kosmetyków są co do tego zgodni. My spróbujemy dowiedzieć się, czy mają rację. Zapraszamy do lektury.

Moringa – co to jest?

Moringa to nic innego, jak gatunek tropikalnego drzewa, który rośnie na terenie Indii i Pakistanu, ale występuje również w niektórych państwach Ameryki Południowej i Afryki. Dorosłe drzewo osiąga wysokość 10 metrów, a pozyskiwane są z niego wszystkie części: kora, korzenie, owoce, liście i kwiaty. Korzenie o lekko chrzanowym posmaku wykazują działanie zbliżone do antybiotyku, jak również mają właściwości przeciwzapalne. Owoce, pędy i liście odnalazły swoje zastosowanie w kuchni, z kolei nasion używa się przy produkcji oleju naturalnym (stąd nazwa olejodajna), mydła oraz farb.

Moringa olejodajna – właściwości

Drzewo chrzanowe zawiera bardzo dużo wartościowych składników, takich jak: przeciwutleniacze, białko (dwukrotnie większą liczbę niż soja) potas, żelazo, witaminę A, C oraz E. Poza tym moringa jest również bogata w chrom, bor i mangan. W przypadku boru, moringa zawiera go najwięcej ze wszystkich roślin na kuli ziemskiej, a warto wspomnieć, że bor jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Drzewo chrzanowe jest także cennym źródłem antyoksydantów, które chronią przed rozwojem poważnych chorób takich jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia serca. Liście moringi zawierają aminokwasy i kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.

Moringa – dobroczynne działanie na organizm

Moringa powinna być stosowana profilaktycznie w celu zapobiegania schorzeniom i stanom, które wpływają ujemnie na komfort codziennego życia.

  •          schorzenia skóry – dzięki dużej zawartości witaminy A oraz E, łagodzi wszelkie podrażnienia i stany zapalne skóry oraz wpływa pozytywnie na jej kondycję;
  •          układ pokarmowy – dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia pracę układu pokarmowego, w szczególności jelita grubego;
  •          układ kostny – duża zawartość magnezu i wapnia poprawia jego funkcjonowanie;
  •          anemia – duża zawartość żelaza pomaga w walce z anemią oraz jej zapobiega,
  •          działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne;
  •          obniża poziom cholesterolu.

Pamiętajmy jednak o przeciwwskazaniach moringi. Pod żadnym pozorem nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży! Może powodować skurcze macicy, których konsekwencją może być nawet poronienie.

Moringa w kosmetyce

Drzewo chrzanowe odnalazło swoje zastosowanie również w kosmetyce. Jest stosowana przede wszystkim do pielęgnacji włosów i skóry. Olejek z moringi, dzięki swoim zastosowaniom poprawia kondycję włosów, sprawia, że odzyskują swój zdrowy blask i miękkość.

Liście moringa odchudzanie

Do tej pory przeprowadzono badania na zwierzętach i komórkach, które wykazały właściwości redukujące powstawanie tłuszczu i przyśpieszały jego rozpad. Jednak wciąż nie ma potwierdzenia, że taki sam efekt uzyskamy w przypadku ludzi. Póki co badania suplementów, zawierających moringę w połączeniu z innymi składnikami, wykazały spadek masy ciała. Trudno jednak określić, czy wpływ na to miała właśnie moringa, czy może inny składnik suplementu.

Moringa w proszku – jak spożywać

Moringa jest produktem, który z całą pewnością można zaliczyć do gatunku produktów superfoods. W sklepach dostępna jest pod postacią proszku, kapsułek lub olejku.

Moringę w proszku pozyskuje się poprzez ususzenie i zmielenie liści drzewa chrzanowego. W takiej formie może być spożywana jako dodatek do zup, sałatek, koktajli czy owsianek. Świetnie współgra z takimi potrawami jak leczo, czy daniami na bazie roślin strączkowych. W smaku przypomina zielony jęczmień. Ma lekko ziołowy posmak, dlatego dodając ją do deseru trzeba uważać, by nie zdominowała smaku potrawy. Proszek można również wymieszać z wodą, lub podać jako napar herbaciany.

Moringa – gdzie kupić?

Moringa jest wciąż produktem nieznanym w domowej i tradycyjnej kuchni. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej dobroczynnych właściwości. W związku z tym nie jest jeszcze produktem, który zagości na półkach w każdym sklepie. Najlepiej poszukać proszku z moringi w zaufanym sklepie ze zdrową żywnością, jak nasze Jawo Kraków. Olejek z moringi dostaniemy również w wybranych aptekach.

źródło zdjęcia: pexels.com

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze