popup newsletter popup newsletter
Krótki poradnik: Jak gotować czarny ryż

Krótki poradnik: Jak gotować czarny ryż

   0 Komentarzy

Legendy głoszą, że czarny ryż niczym kulinarne złoto lub zbożowy kawior, mógł być spożywany wyłącznie przez cesarza Chin. W przypadku, kiedy niepożądana osoba została nakryta na jedzeniu czarnego ryżu, groziła jej nawet kara śmierci. A czy wiesz jak ugotować czarny ryż, aby uniknąć sklejonych i rozgotowanych ziaren? W poniższym krótkim poradniku podpowiemy ile gotować czarny ryż oraz gdzie można go kupić.

Czarny ryż – właściwości

W przeciwieństwie do tradycyjnego ryżu, czarna odmiana ma bardzo dużą zawartość błonnika (w 100 gramach znajdzie się 4,9 g). Mimo to nie powoduje problemów z trawieniem, a przez swój skład na dłużej pozwala odczuwać sytość. Ryż czarny ma niższy indeks glikemiczny niż jego biała odmiana. Zalecany jest zatem osobom na diecie oraz diabetykom. W przeciwieństwie do białego ryżu zawiera dużo białka, ponieważ w 100 g znajdziemy go aż 8,5 g.

Czarny ryż to odmiana ryżu kleistego o charakterystycznym, czarnym kolorze. Po ugotowaniu jego kolor zmienia się na głęboki fiolet. Wszystko za sprawą flawanoidów, które dobroczynnie wpływają na zdrowie człowieka. W smaku czarny ryż jest wyrazisty, o lekko orzechowym posmaku. W swoim składzie zawiera:

  •          18 aminokwasów,
  •          żelazo,
  •          cynk,
  •          miedź,
  •          karoten,
  •          witaminę E,
  •          polifenole,
  •          flawonoidy,
  •          duże ilości błonnika.

Jak gotować czarny ryż?

Czarny ryż można ugotować już w pół godziny.

  •          ziarna płuczemy pod letnią wodą,
  •          wsypujemy do garnka i zalewamy wodą w proporcji 1 do 2. Tak zalany ryż odstawiamy na całą noc. W tym czasie woda zmieni zabarwienie na ciemnofioletowe, a skrobia wypłucze się przez co ziarna nie będą się sklejały,
  •          gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Co jakiś czas warto przemieszać ziarna, aby się ze sobą nie zlepiły i nie przypaliły,
  •          w momencie kiedy ryż wchłonie wodę należy wyłączyć ogień, a garnek pozostawić na palniku jeszcze przez 10 minut. Dzięki temu zachowamy miękkość i kleistość ziaren.

Należy pamiętać, że czarny ryż podczas gotowania nie zwiększa swojej objętości. Dlatego należy zagotować taką porcję, jaką będziemy chcieli spożyć. Najlepiej smakuje doprawiony oliwą i octem balsamicznym. Doskonale komponuje się z daniami jarskimi, jak również z warzywami i owocami. Podawany może być na ciepło, ale również na zimno jako dodatek do sałatki. Swoje zastosowanie odnalazł w dietach odchudzających, przeciwcukrzycowych i zmniejszających poziom cholesterolu.

Czarny ryż – gdzie kupić?

Jeżeli zastanawiasz się gdzie kupić czarny ryż, z powodzeniem znajdziesz go w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnościa Jawo 2008. Chociaż rośnie na popularności, warto zaopatrywać się u sprawdzonych sklepów z ekologiczną żywnością. Zyskasz pewność o najwyższej jakości produktu.

źródło zdjęcia: unsplash.com

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze