popup newsletter popup newsletter
Przepis na pyszne bezglutenowe brownie

Przepis na pyszne bezglutenowe brownie

    Przepisy    0 Komentarzy

Jeśli szukasz idealnego przepisu na pyszne ciasto do filiżanki ulubionej kawy czy deseru na spotkanie z bliskimi, brownie sprawdzi się najlepiej. W naszym poniższym artykule znajdziesz prosty przepis na to ciasto, a w dodatku w wersji bezglutenowej. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na idealne brownie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko wyglądem, ale również smakiem i aromatem.

Czym wyróżnia się brownie?

Przede wszystkim brownie wyróżnia się miękkością i wilgotnością na tle innych ciast czekoladowych. To idealne ciasto dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę oraz słodycze w takiej wersji. Propozycja idealna dla tych, którzy dbają o linię, a jednocześnie są na bezglutenowej diecie. Ponadto obecnie nawet sportowcy i osoby aktywne przygotowują sobie brownie w odpowiedniej dla siebie formie jako idealną przekąską oraz alternatywę dla sklepowych i tuczących słodyczy. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na idealne brownie.

Do zrobienia bezglutenowego brownie wykorzystuje się zazwyczaj mąkę jaglaną oraz mąkę kukurydzianą. Można także skorzystać i wybrać gotowe mieszkanki mąk bezglutenowych. Ciasto polewa się również czekoladą gorzką i posypuje suszonymi owocamibakaliami lub orzechami.

Jakie składniki będziemy potrzebować do brownie?

Do przygotowania brownie będziemy potrzebować:

  •          200 g margaryny lub masła bez laktozy,
  •          250 g cukru pudru,
  •          250 g gorzkiej czekolady (najlepiej ponad 70%),
  •          3 jajka,
  •          80 g mąki kukurydzianej,
  •          80 g mąki jaglanej,
  •          szczypta soli.

Do polewy na brownie potrzebujemy 150-200 g gorzkiej czekolady. Na wierzch czekolady możemy dodać suszoną żurawinę, jagody goji oraz orzechy w całości lub posiekane.

Sposób przygotowania bezglutenowego brownie

Przygotowanie brownie jest bardzo proste i możesz to zrobić dosłownie w kilku krokach.

  •          Czekoladę należy posiekać, a w międzyczasie roztopić margarynę lub masło w garnku. Po roztopieniu margaryny dodaj czekoladę i mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
  •          Następnie wymieszaj mąkę kukurydzianą z mąką jaglaną i szczyptą soli. W osobnej misce dodaj jajka i ubij z cukrem pudrem.
  •          Do jednolitej masy z jajkami i cukrem pudrem dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj z użyciem miksera.
  •          Do uzyskanej masy dodaj mieszankę mąk, nieustannie mieszając do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  •          Do odpowiedniej foremki – kwadratowej lub podłużnej wyłóż na papier do pieczenia całe ciasto i dokładnie wyrównaj. Piecz brownie w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy ciasto jest już gotowe za pomocą drewnianego, długiego patyczka.

Gdy ciasto będzie gotowe, wyciągnij je z piekarnika do wystudzenia. Pozostałą czekoladę do polewy rozpuść w kąpieli wodnej i polej brownie, dodając na wierzch ulubione dodatki.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze