Jak zrobić domowy piernik?
Piernik to idealne ciasto na każdą uroczystość ze względu na proste i szybkie przygotowanie, ale również pyszny smak. Miękki, puszysty i aromatyczny – to najważniejsze cechy każdego przygotowanego piernika domowego. Dlatego przygotowaliśmy łatwy przepis na piernik, który z pewnością uda Ci się zrobić w domowym zaciszu. Gwarantujemy niezwykły smak oraz aromat ciasta, które zaproponujesz swoim gościom lub będziesz mógł delektować się przy filiżance ulubionej kawy.
Czym jest piernik?
Nie ma chyba nikogo, kto nie wiedziałby tak naprawdę, czym jest piernik. To oczywiście ciemnobrązowe ciasto robione najczęściej z samej mąki pszennej lub mieszaniny pszennej z żytnią. Oprócz podstawowych składników piernika znajdziemy również przyprawy, w tym cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, a nawet lawenda.
Pierniki występują zwykle w formie zarówno mniejszych, jak i większych ciast, często polewanych czekoladą lub lukrem z dodatkiem owoców suszonych, czy orzechów. Spotkamy piernik w postaci zwykłej bez dodatków, a niekiedy przekłada się go również powidłem, marmoladą, masą orzechową czy nawet marcepanem.
Składniki na domowy piernik
Domowy piernik jest przede wszystkim łatwym oraz szybkim w przygotowaniu ciastem. Warto pamiętać, aby przed rozpoczęciem robienia ciasta, wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Potrzebujemy zatem następujących składników:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 i ½ szklanki cukru,
- 1 szklanka kawy lub dwie łyżki kakao – w zależności, jaki smak i aromat chcemy uzyskać,
- około 30 dag miodu płynnego (najlepiej prawdziwego),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika.
Domowy piernik można uzupełnić lukrem, do którego będziemy potrzebować cukru pudru oraz 2-3 łyżek gorącej wody. Niektórzy dekorują piernik płynną czekoladą (przygotowana w kąpieli wodnej) z dodatkami orzechów lub bakalii na wierzchu.
Jak przygotować piernik? Przepis w kilku prostych krokach
- Przygotowanie piernika rozpoczynamy od wsypania mąki do miski, gdzie dodajemy sodę oraz przyprawę korzenną do piernika.
- Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na puszystą, jednolitą masę. Po ubiciu dodajemy kawę (lub kakao), wymieszaną mąkę oraz łyżeczkę oleju, miksując wszystko ze sobą.
- Osobno ubijamy białka na sztywno. Pianę z białek dodajemy stopniowo do ciasta specjalną szpatułką. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Ciasto wykładamy do blaszki lub dwóch prostokątnych foremek (tzw. keksówek) i wyrównujemy.
- Piernik pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę (około 50 minut). Możemy sprawdzić, czy nasz piernik jest dobrze upieczony za pomocą długiego patyczka szaszłykowego. Jeśli będzie on suchy, to nasze ciasto jest już gotowe.
- Następnie po ostudzeniu ciasta należy go odpowiednio udekorować – lukrem lub czekoladą z kąpieli wodnej. Polewę możemy posypać bakaliami lub posiekanymi orzechami.
Domowy piernik to idealna propozycja nie tylko na święta, ale również na przyjęcia rodzinne czy imprezy okolicznościowe. Z pewnością będzie smaczny oraz aromatyczny, a do tego jego przygotowanie jest niezwykle proste oraz szybkie.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź