popup newsletter popup newsletter

Kardamon mielony

5.00
1 opinii klientów
Produkt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli

12,99 zł

  • 100g
  • 250g
  • 1kg

  • Dostawa już od 5,99 zł - Sprawdź
  • Realizacja zamówienia od 48 do 72 godzin

Inni klienci kupili również

Informacje

  • Dostępny w magazynie
  • 14 dni na zwrot
  • Darmowa dostawa już od 199 zł
  • Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź

Roślina przyprawowa - nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony, jedną z najdroższych (tuż po szafranie). Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum. W przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów. Dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.

Kardamon jest bardzo aromatyczną przyprawą, którą wykorzystuje się do przyrządzania dan na całym świecie. W Polsce nie jest jeszcze tak bardzo znana, dlatego zachęcamy do jej spróbowania. Posiłki z udziałem kardamonu zyskają wyjątkowy smak, a także wpłyną na dobrą kondycję całego organizmu. Warto wiedzieć, że przyprawa ta znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej.

Kardamon przyprawa – właściwości

Kardamon jest przyprawą, której właściwości doceniali już starożytni Chińczycy. Stosowali je powszechnie na takie dolegliwości jak ból brzucha, zaparcia, biegunki, a także inne problemy związane z układem pokarmowym. Obecnie również docenia się jego dobroczynne właściwości i stosuje się także olejek kardamonowy.

Właściwości kardamonu:

  •        Łagodzi nudności i wymioty
  •        Pomaga zniwelować przykry zapach z ust (halitoza)
  •        Jest przydatny w zapaleniu gardła i chrypce
  •        Warto po niego sięgnąć w przypadku zapalenia pęcherza moczowego i kamieniach nerkowych.
  •        Wspomaga odchudzanie
  •        Pobudza metabolizm
  •        Wpływa na regenerację wątroby
  •        Wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu

Ponadto kardamon wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Takie właściwości są możliwe dzięki wysokiej zawartości dobroczynnych składników.

Kardamon – zastosowanie w kuchni

Kardamon jest przyprawą o charakterystycznym, intensywnym smaku: słodkim, lekko ostrym i bardzo korzennym. W kuchni indyjskiej używa się go do przygotowania popularnej mieszanki zwanej garam masala. Często dodaje się go również do curry.

Kardamon można nabyć w postaci całych ziaren lub zmielonego proszku. Zmielona przyprawa będzie nieco mniej aromatyczna i łagodniejsza niż ta, która jest świeżo zmielona. Jeżeli zastanawiasz się, do czego można używać kardamonu, odpowiedź jest prosta! Pasuje zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Sprawdzi się także do przyprawiania dań mięsnych, potraw z ryżu, ale także do ciast, pierników, a nawet napojów. Kardamon dodany do kawy lub do herbaty nadaje jej wyjątkowego smaku, a także działa rozgrzewająco. Dodatkowo możesz w łatwy i szybki sposób wykorzystać jego przeciwzapalne właściwości. Dobrze dodawać kardamon do napojów zwłaszcza w okresie jesieni oraz zimy, a także w czasie infekcji.

Produkt wegetariańskiTak
Produkt wegańskiTak
Produkt bez dodatku cukruTak
Produkt nie zawiera konserwantówTak
Produkt bez dodatku soliTak
Produkt bez dodatku oleju palmowegoTak
Składnikikardamon mielony
Kraj pochodzeniaGwatemala, lub inny w zależności od dostawy.
Informacja o alergenachW zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
PrzechowywaniePrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
ProducentF.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Wierzbno 103. 32-104 Koniusza
Wartości odżywcze w 100 g produktu
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi

Opinie

Doskonały produkt
5.00
(1 opinii)
1
0
0
0
0
Ocena

2019-08-23

Kardamon w kuchni

Jeśli lubicie eksperymentować, to kardamon na pewno warto wypróbować. Bardzo ciekawy smak.

Napisz opinie

banner newsletter