popup newsletter popup newsletter
Zdrowe przyprawy i ich właściwości

Zdrowe przyprawy i ich właściwości

   0 Komentarzy

Dla wielu z nas głównym składnikiem w kuchni są przyprawy. To właśnie one, odpowiednio skomponowane, nadają naszym potrawą niepowtarzalnego smaku i aromatu, który sprawia, że dania smakują wyśmienicie. Nie każdy jednak wie, że właściwości smakowe to jedno, a właściwości zdrowotne to drugie. Niektóre z przypraw, które znajdziemy na naszej kuchennej półce posiadają całą masę zalet, o których nawet nie wiemy. Przekonaj się, które z przypraw mają najlepsze właściwości zdrowotne i włącz je do swojej diety!

Kurkuma

Naukowcy od wielu lat donoszą o licznych właściwościach kurkumy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Oczywiście, najwięcej wartości odżywczych posiada świeże kłącze, jednak sproszkowana, żółta przyprawa, którą kojarzymy z kuchni również ma dużo zalet. Warto jest łączyć ją z pieprzem lub ostra papryką. Wówczas piperyna, która jest ich składnikiem pomoże zwiększyć przyswajanie kurkuminy. Możemy również przygotować z niej „złote mleko”, które świetnie sprawdza się podczas walki z przeziębieniem.

Dowiedz się więcej o właściwościach i zastosowaniu kurkumy!

Właściwości kurkumy:

  •         Pomaga w łagodzeniu objawów alergii
  •         Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także antynowotworowe,
  •         Poprawia stan flory bakteryjnej w naszych jelitach
  •         Obniża poziom cholesterolu
  •         Zwiększa elastyczność stawów

Lubczyk

Lubczyk jest przyprawą, która w naszej polskiej kuchni odgrywa szczególnie istotną rolę. Ciężko nam wyobrazić sobie tradycyjny, niedzielny rosół bez dodatku lubczyku, a jednocześnie możemy używać go bardzo uniwersalnie. Poza głębokim smakiem roślina ta jest bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze, które wpływają na nasze zdrowie.

Właściwości lubczyku:

  •         Wspomaga regenerację układu moczowego, np. przy zapaleniu pęcherza,
  •         Ma działanie przeciwzapalne,
  •         Działa uspokajająco.

Kozieradka

Jest to przyprawa, której zapachu nie sposób nie skojarzyć z rosołem. Nic dziwnego, jest bardzo ceniona pod tym względem i chętnie dodawana, dla przełamania słodyczy bulionu z warzyw. Kozieradka ma jednak również bardzo dużo innych właściwości. Między innymi działa zbawiennie na porost włosów i zapobiega ich wypadaniu.

Właściwości kozieradki:

  •         Działa przeciwzapalnie
  •         Pobudza wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, a także wspomaga ogólnie pracę układu pokarmowego,
  •         Wpiera produkcję krwinek białych i czerwonych, a dodatkowo poprawia odporność,
  •         Działa rozgrzewająco

Cynamon

Cynamon to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw, która znajdziemy w naszej kuchni. Nieodłącznie kojarzy nam się z okresem jesienno-zimowym, ale również coraz chętniej sięgamy po niego do innych celów niż szarlotka i herbata. Okazuje się, że cynamon doskonale komponuje się również z daniami wytrawnymi, a dodatkowo zawiera dużo właściwości prozdrowotnych.

Poznaj inne przyprawy korzenne i ich zastosowanie!

Właściwości cynamonu:

  •         Poprawia apetyt i reguluje procesy trawienia
  •         Wykazuje działanie antybakteryjne i antygrzybiczne
  •         Hamuje rozwój grzybów i pierwotniaków
  •         Reguluje poziom cukru we krwi
  •         Obniża poziom cholesterolu

Czarnuszka

Jest to jedna z bardziej charakterystycznych przypraw, która zdobywa coraz większe uznanie w naszych kuchniach. Nic dziwnego. Poza charakterystycznym smakiem czarnych ziarenek, czarnuszka wykazuje również cały ogrom pozytywnych działań na nasze zdrowie.

Dowiedz się więcej o zastosowaniu i właściwościach czarnuszki!

Właściwości czarnuszki:

  •         Jest naturalnym antybiotykiem,
  •         Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
  •         Obniża poziom glukozy we krwi
  •         Ma działanie antyalergiczne i pomaga łagodzić objawy alergii
  •         Ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy
  •         Zapobiega wrzodom żołądka
  •         Poprawia odporność
  •         Posiada bardzo wiele witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zdrowe przyprawy w naszej kuchni – podsumowanie

Jak widzisz, to, co z pozoru ma dodać tylko smaku naszym potrawom, okazuje się mieć bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie i urodę. Warto zagłębić temat prozdrowotnych właściwości przypraw bardziej i postarać się dodać je do swojej diety w większej ilości.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code