
Olej – który wybrać i czym się różnią?
Niektórzy w kuchni stawiają na uniwersalność i trzymają się jednego oleju, stosując go od mięs po desery. Inni preferują urozmaicić swoje kuchenne szafki różnymi olejami, nie do końca wiedząc, jak ich użyć, aby wykorzystać zawarte w nich walory smakowe i zdrowotne.
Olej w kuchni – jaki zastosować?
Oferty sklepowe z pewnością nie ułatwiają nam tego wyboru – wielość olejów na półkach wręcz myli i wprowadza w zakłopotanie. Skąd bowiem wiedzieć, jaki olej wybrać? Wbrew pozorom, jest to niezwykle istotne pytanie – nie zawsze ten sam olej, sprawdzi się we wszystkich potrawach. Należy wiedzieć, jaki rodzaj pomoże nam otrzymać oczekiwany smak i najlepiej się sprawdzi w przygotowywanym daniu. W pierwszej kolejności, trzeba spojrzeć na pewne właściwości, które różnią oleje roślinne – temperaturę dymienia i czy olej jest rafinowany bądź też nierafinowany. Temperatura dymienia pozwala nam określić, kiedy dany tłuszcz zaczyna się palić i tym samym tracić swoje wartości odżywcze. Oleje nierafinowane mają niższą temperaturę dymienia, aniżeli rafinowane, dlatego lepiej sprawdzają się w daniach „na zimo” – na przykład sałatkach.
Rodzaje olejów
W zależności od Twoich preferencji oraz potrzeb, indywidualnie musisz podejść do doboru idealnych olejów dla swojego organizmu. Olej kokosowy możesz dostać w dwóch postaciach – rafinowanej i nierafinowanej. Jednakże, w obu przypadkach sprawdza się do smażenia oraz jako dodatek do ciast, deserów. Wybór oleju kokosowego, pozwoli Ci na dostarczenie swojemu organizmowi minerałów– wapnia, cynku żelaza oraz witamin – E i K. Z pewnością idealnie się nada do potraw orientalnych – podbije i wyeksponuje ich smak! Obydwa rodzaje oleju znajdziesz poniżej!
https://jawo2008.pl/187-olej-kokosowy-nierafinowany-extra-virgin.html#/38-waga-900ml
https://jawo2008.pl/188-olej-kokosowy-rafinowany.html#/38-waga-900ml
Olej z czarnuszki z kolei, zadba o zachowanie prawidłowego poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. W kuchni może być stosowany tylko na zimno – zupy, sosy, kasze, sałatki świetnie będą z nim współpracowały. Zadbaj o swoje zdrowie z olejem z czarnuszki!
https://jawo2008.pl/190-olej-z-czarnuszki-500g.html
Olej lniany jest cennym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Jego właściwości mogą być wykorzystywane w kuchni, jak i na głowie, i skórze. Przede wszystkim, taką wyjątkowość tego oleju możemy zawdzięczać wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mimo wielu zalet, nie możemy stosować go w wysokich temperaturach, ze względu na jego wrażliwość termiczną – ale genialnie sprawdzi się i zagwarantuje dobry aromat sałatkom, pastom, kremom czy koktajlom! Zaskocz siebie i swoją kuchnię tą zdrową bazą pod dania.
https://jawo2008.pl/189-olej-lniany-500ml.html
Olej z ostropestu zadba o zdrowie Twojego organizmu, dzięki wysokiej zwartości wielu składników odżywczych. Kwasy tłuszczowe omega 6, kwasy oleinowe i witamina E – to wartościowe elementy, które wzbogacą Twoją dietę. W kuchni może być stosowany tylko na zimno – jednakże świetnie nada się do sosów czy dressingów. Pozwól się – i swojemu organizmowi - pozytywnie zaskoczyć tym produktem!
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź