popup newsletter popup newsletter
Czym są suszone owoce i jakie mają właściwości?

Czym są suszone owoce i jakie mają właściwości?

   0 Komentarzy

Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Cały proces polega na odparowaniu wody z owoców, dzięki czemu zmieniają się ich kształty, wielkość i wartości odżywcze. Bezkompromisową zaletą suszonych owoców jest to, że są trwalsze, słodsze, posiadają więcej błonnika i można je spożywać przez cały rok. Ponadto, suszone owoce stwarzają łatwiejsze warunki dla transportu i przechowywania. Dzięki szerokiemu spektrum substancji odżywczych, pozytywnie wpływają na pracę i zdrowie całego organizmu. Z pewnością są źródłem magnezu, potasu, żelaza, fosforu czy witaminy A i C. Szczególnie wartymi uwagi są suszona żurawina i śliwki. Dzięki odpowiednim wartościom – witaminom z grupy B, A, C, fosforowi, magnezowi czy zawartości antyoksydantów, żurawina wspomaga ogólne samopoczucie i pracę organizmu, ale chroni także kobiety przed zapaleniem dróg moczowych.

https://jawo2008.pl/332-zurawina-suszona-cala.html#/28-waga-500g

 

Jeżeli poszukujesz czegoś, co wpływanie na lepszą przyswajalność wapnia, a tym samym zminimalizuje ryzyko wystąpienia osteoporozy, sięgnij po suszone śliwki. Produkt ze strony Jawo2008 najlepiej zadba o zawartość odpowiednich substancji odżywczych – bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego.

https://jawo2008.pl/297-sliwki-suszone-kalifornijskie.html#/28-waga-500g

 

Suszone morele to pełne wartości odżywczych słodkie bakalie, o wyjątkowym smaku. Zapewniają one organizmowi całkowite bogactwo witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego, i zdrowego funkcjonowania. Suszone morele mają wysoką zwartość witaminy A i C, które kolejno odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomagają stan skóry czy produkcję kolagenu. Ten suszony owoc także zapewnia źródło witamin B1, B2 oraz E. Zawarte w nich także mikroelementy – takie jak fosfor, żelazo bądź potas – tworzą z innymi właściwościami, doskonałe uzupełnienie codziennej diety!

https://jawo2008.pl/178-morele-suszone-naturalne-bez-konserwantow.html#/28-waga-500g

 

Zastosowanie suszonych owoców

Suszone morele tworzą ogromne spektrum zastosowań w kuchni. Dzięki uniwersalności tych owoców, stanowią one bazę pod dania wytrwane, desery lub kompoty. Skomponują się także z serami – ale ich niezbywalną zaletą, jest to, że świetnie smakują solo, jako przekąska. Nie wspomniane tu wcześniej suszone daktyle, urzekną Cię nie tylko swoimi właściwościami, ale także gamą zastosowań – świetnie bowiem sprawdzą się jako dodatek do ciast, czy porannych owsianek, ale także odnajdują się przy produkcji mąki, dżemów czy nawet miodów! Dzięki dużej zwartości błonnika, daktyle zapewnią Ci uczucie sytości na długie godziny!

https://jawo2008.pl/66-daktyle-suszone.html#/28-waga-500g

 

Suszoną śliwkę z powodzeniem możesz dodać do porannej owsianki, podbijając jej smak. Ten owoc świetnie skomponuje się także z mięsem lub kaszą – nawet genialnie odnajduje się w wegańskich pasztetach. Ponadto, śliwki stanowią dobrą alternatywę na przekąskę. Dzięki suszonym owocom, wzbogacisz swoją dietę o wartościowe składniki odżywcze, które zadbają o prawidłowe funkcjonowanie Twojego organizmu. Nie czekaj i zainwestuj w swoje zdrowie!

 

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code