popup newsletter popup newsletter
Sezam łuskany — dowiedz się o nim wszystkiego!

Sezam łuskany — dowiedz się o nim wszystkiego!

   0 Komentarzy

Już 4000 lat temu, w starożytnym Babilonie, wykorzystywano malutkie ziarenka sezamu, jako środek na wszelkiego rodzaju dolegliwości i schorzenia. Dzięki swoim prozdrowotnym wartościom uważany był za "przyprawę bogów". Na początku ziarna sezamu naturalnie występowały na suchych obszarach Afryki. W czasach starożytnych rozpoczęto uprawę sezamu na kontynencie azjatyckim, gdzie szczególnie wielką popularnością zyskał w Indiach. Obecnie sezam uprawiany jest również w kilku krajach Europy — Francji, Belgii czy Grecji. Skąd tak wielka popularność tej przyprawy?

Moc witamin

Sezam występuje w dwóch odmianach, czarnej i białej. Obydwie odmiany cechuje duża zawartość cennych składników odżywczych, a także spora kaloryczność. Nasiona tej oleistej rośliny są znakomitym źródłem łatwo przyswajalnej energii oraz wapnia, dzięki czemu spożywanie go pozytywnie wpływa na rozwój i zdrowie kości. Witaminy i minerały zawarte w aromatycznych ziarnach sezamu wykazują działanie przeciwnowotworowe, a szereg cennych składników odżywczych takich jak magnez, cynk czy żelazo poprawia odporność i obniża stres. Nasiona sezamu znalazły również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Olej sezamowy to składnik odżywczych i nawilżających kremów, czy produktów przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Stosowanie oleju sezamowego zarówno od wewnątrz, w formie dodatku do posiłków, jak i podczas codziennej pielęgnacji sprawia, że skóra staje się elastyczna i głęboko nawilżona, a włosy odżywione.

Sezam łuskany na co dzień

Ziarenka sezamu łuskanego są dość uniwersalną przyprawą. Mają delikatny, lekko orzechowy smak, który świetnie komponuje się z potrawami kuchni indyjskiej. Dzięki niskiej cenie są dość powszechnym produktem, na który może pozwolić sobie każdy z nas. Wdrożenie sezamu do diety z pewnością pozwoli nam zobaczyć jego dobroczynne właściwości. Jak przemycić sezam do posiłków na co dzień? Ziarenka sezamu łuskanego są świetnym dodatkiem zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Możemy posypać ziarnami kanapki czy owsiankę, a także dodać je do ulubionego smoothie czy świeżej sałatki. Sezam dodaje daniom chrupkości i sprawia, że uzyskują one aromatyczny posmak. Doskonale sprawdzi się również jako składnik panierki, wykorzystywanej do obtaczania mięs lub krokietów. Sezam na słodko występuje w formie chałwy — delikatnego i aksamitnego batonika. Czarna odmiana sezamu świetnie komponuje się z tradycyjnymi daniami kuchni azjatyckiej, takimi jak sushi.

Zdrowe ziarna każdego dnia

Wykorzystywanie sezamu łuskanego w kuchni doda naszym daniom lekkości i wprowadzi nutę orientalnych smaków. Z pewnością warto wdrożyć sezam, jako jeden ze składników zdrowo zbilansowanej diety, gdyż jego spożywanie działa korzystnie na wiele obszarów funkcjonowania organizmu. Wysokiej jakości sezam łuskany możemy znaleźć w sklepie Jawo. Gwarancja jakości i smaku oraz przystępnej ceny sprawia, że sezam to jeden z najczęściej wybieranych produktów do domowej spiżarni.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code