popup newsletter popup newsletter
Kwasek cytrynowy zastosowanie

Kwasek cytrynowy zastosowanie

   0 Komentarzy

Kwasek cytrynowy towarzyszy nam w kuchni od zawsze. Jest on popularny i posiada wiele właściwości.  Ale czy tylko w kuchni znajduje swoje zastosowanie? Kwasek posiada również wiele innych zastosowań, dzięki którym jest niezastąpiony w wielu dziedzinach naszego życia. W poniższym artykule przybliżony zostanie temat kwasku cytrynowego.

 

 

 

Kwasek cytrynowy — skład i budowa chemiczna

 

Kwasek jest organicznym związkiem chemicznym z grupy hydroksykwasów karboksylowych, zawierających 3 łańcuchy tej samej grupy w cząsteczce. Oznaczamy go symbolem E330. Jest otrzymywany naturalnie, poprzez fermentację cytrynową, za sprawą cukru oraz kultur pleśni. Powszechnie przyjęło się, że kwasek cytrynowy można uzyskać tylko i wyłącznie z cytryny. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ kwasek jest związkiem, który spotkać można również w takich owocach jak na przykład czarna porzeczka, truskawki, maliny, czy nawet ananasy. Wzór chemiczny kwasku cytrynowego to C₆H₈O₇.

 

 

 

Właściwości kwasku cytrynowego

 

Właściwości kwasku cytrynowego są szeroko wykorzystywane w wielu dziedzinach życia, jak chociażby w przemyśle spożywczym, chemicznym czy farmaceutycznym.

Swoją popularność kwasek cytrynowy zdobył głównie w przemyśle spożywczym, jako regulator kwasowości w przygotowywanych potrawach. Do najpopularniejszych właściwości w kuchni zaliczyć można zakwaszanie produktów, dzięki czemu zachowują one dłuższą trwałość. Kolejną właściwością kwasu jest fakt, że wpływa on korzystnie na witaminy i mikroelementy w naszej żywności, dzięki czemu są one lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Ponadto nadaje produktom orzeźwiający, cytrynowy smak i aromat, a dzięki witaminie C jest cennym dla nas składnikiem odżywczym. Dodatkowo, wychodząc poza kwestię właściwości w kuchni, kwasek jest skutecznym środkiem do czyszczenia w naszych domach.

 

 

 

Kwasek cytrynowy — zastosowanie w domu

 

Kwasek w domu jest niezastąpiony, dzięki swoim licznym właściwościom. Poza licznymi zastosowaniami w kuchni, gdzie świetnie sprawdza się w przygotowywaniu potraw, idealnie sprawdzi się również jako środek do czyszczenia w naszych domach, ponieważ ma działanie m.in. wybielające. Jest to także skuteczny wzmacniacz proszku do białego prania, który z powodzeniem pomoże wybielić i pozbyć się plam z ubrań. Ponadto skutecznie sprawdzi się również do odkamieniania domowych sprzętów, na przykład czajnika czy pralki. Poza powyższymi właściwościami świetnie sprawdza się w przygotowywaniu potraw. Równie ciekawym zastosowaniem kwasku cytrynowego w domu jest pomoc w doczyszczeniu naszych dłoni z różnych zabrudzeń, przykładowo ze smaru. Wtarcie proszku w dłonie sprawi, że zabrudzenia będą łatwiejsze do zmycia i szybciej zejdą z naszej skóry. Kwasek nie podrażnia skóry, nawet najbardziej delikatnej, dlatego bez obaw możemy go używać, kiedy tylko tego potrzebujemy.

 

 

 

Kwasek cytrynowy — szkodliwość

 

Powszechnie wiadome jest, że kwasek cytrynowy nie ma działania toksycznego i jest uznawany za związek nieszkodliwy oraz bezpieczny dla naszego zdrowia. Jednakże tak, jak w przypadku innych podobnych do niego substancji, powinniśmy zachować umiar w jej przyjmowaniu, jeśli chodzi o spożywanie kwasku. W większych ilościach może on bowiem powodować próchnicę na zębach. Dodatkowo jego większe dawki mogą powodować oraz nasilać problemy z przyswajaniem niektórych ważnych dla nas mikroelementów, na przykład wapnia, jak również nasilać dolegliwości związane przykładowo z opryszczką. Należy zatem zachować zdrowy umiar w jego stosowaniu na co dzień.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze