popup newsletter popup newsletter
Jak można wykorzystać masło orzechowe?

Jak można wykorzystać masło orzechowe?

   0 Komentarzy

Jak powszechnie wiadomo, masło orzechowe jest popularnym produktem szczególnie w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej. Masło znajdziemy również w naszej kuchni jako uzupełnienie diety, czy alternatywę dla słodkich dżemów oraz kremów. Jednak, w jaki sposób można odpowiednio wykorzystać masło orzechowe? Zapraszamy do przeczytania naszego poniższego artykułu, w którym dowiesz się, jak jeść masło orzechowe.

Jak wybrać masło orzechowe?

Przede wszystkim należy wybierać masła orzechowe, które pozbawione są cukrów, soli oraz innych dodatków wpływających na właściwości odżywcze tych produktów. Zawartość dodatkowych substancji nie będzie koniecznie zdrowe dla naszego organizmu. Masło orzechowe powinno składać się z przetartych orzechów, najczęściej ziemnych oraz niewielkiej ilości oleju. Warto unikać produktów, które zostały wyprodukowane z solonych orzechów! Sięgnijmy po masło orzechowe, w którym jest co najmniej 90% zawartości samych orzechów.

Jak można wykorzystać masło orzechowe? Sprawdzone pomysły na każdy posiłek

Zacznijmy od śniadania, ponieważ już na tym etapie możemy wykorzystać masło orzechowe, np. do owsianki z dodatkiem ulubionych składników jak jagody goji, nasiona chia, rodzynki, banan oraz mleko roślinne. Dodając masło orzechowe, nasz posiłek zyskuje cennych wartości odżywczych w postaci białka oraz witamin z grupy B, witaminę A oraz E.

Masło orzechowe to składnik również wielu przekąsek, dlatego w ciągu dnia warto pamiętać o takim zdrowym posiłku. Najprostszą oraz popularną formą jest stosowanie masła orzechowego razem z waflami ryżowymi, a jeśli wyda nam się to zbyt mdłe, można pokusić się o dodanie owoców, np. banana, który świetnie komponuje się z masłem. Oprócz wafli ryżowych zwykłe kanapki z masłem orzechowym również będą smaczne, jeśli urozmaicimy je owocem czy dodatkowym składnikiem.

Jeśli chcemy w swojej diecie urozmaicić posiłki w postaci deseru z masła orzechowe, to najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie domowej roboty ciasteczek lub naleśników, tostów i omletów z zawartością odpowiedniego masła, np. masła z orzechów laskowych, z orzechów arachidowych czy masła migdałowego.

Jeśli lubimy nieco wytrawne posiłki skomponowane z dodatkiem zarówno słodkich, jak i słonych smaków, to masło orzechowe będzie idealnym rozwiązaniem na obiad. W tym przypadku mamy naprawdę duże pole do popisu, zwłaszcza na dania mięsne oraz roślinne. Wśród wielu przepisów możemy zdecydować się choćby na zupy z dodatkiem masła orzechowego, czy przygotować kurczaka właśnie z masłem. Masło orzechowe komponuje się z ostrymi składnikami, dlatego będzie znakomitym dodatkiem do mięs.

Przepis na brownie z masłem orzechowym

Nie masz pomysłu na pyszne ciasto z dodatkiem masła orzechowego? Z pewnością warto upiec klasyczne oraz smaczne brownie, które chyba każdy uwielbia – również osoby, będące na diecie, gdzie stosują jedynie zdrowsze zamienniki niektórych produktów.

Składniki

  •          200 g masła,
  •          3 jajka,
  •          200 g gorzkiej czekolady,
  •          150 g czekolady, np. deserowej lub lekko gorzkiej,
  •          250-300 g cukru,
  •          140 g mąki,
  •          Pół szklanki masła orzechowego + do smaku szczyptę soli morskiej i 4 łyżeczki cukru, jeśli masło nie zawiera tego składnika.
  •          Aby przygotować brownie z masłem orzechowym musisz najpierw masło roztopić w garnku i dodać do niego czekoladę, cały czas mieszając, aby nie przegrzać masy.
  •          W oddzielnej misce musimy zmiksować jajka z dodatkiem cukru, a następnie dodać wcześniej przygotowaną masę czekoladową.
  •          Dodajemy odpowiednią ilość mąki, mieszając ciasto na jednolitą masę, a później dodajemy także resztę pokrojonej w kostkę czekolady.
  •          Całą masę wykładamy do przygotowanej blaszki na papier do pieczenia. Masło orzechowe mieszamy z solą oraz cukrem i wykładamy łyżkę masła na wierzch brownie z odstępami. 
  •          Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. Warto sprawdzać, co upłynie 25-30 minut suchym patyczkiem, czy ciasto w środku jest już upieczone.

Sposób przygotowania

  •          Aby przygotować brownie z masłem orzechowym musisz najpierw masło roztopić w garnku i dodać do niego czekoladę, cały czas mieszając, aby nie przegrzać masy.
  •          W oddzielnej misce musimy zmiksować jajka z dodatkiem cukru, a następnie dodać wcześniej przygotowaną masę czekoladową.
  •          Dodajemy odpowiednią ilość mąki, mieszając ciasto na jednolitą masę, a później dodajemy także resztę pokrojonej w kostkę czekolady.
  •          Całą masę wykładamy do przygotowanej blaszki na papier do pieczenia. Masło orzechowe mieszamy z solą oraz cukrem i wykładamy łyżkę masła na wierzch brownie z odstępami. 
  •          Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. Warto sprawdzać, co upłynie 25-30 minut suchym patyczkiem, czy ciasto w środku jest już upieczone.

Zobacz też nasz przepis na pyszne bezglutenowe brownie!

źródło zdjęcia: spendwithpennies.com

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code