Kuchnia włoska – czego potrzebujesz?
Uwielbiasz makarony, pizzę i inne dania regionalne z Półwyspu Apenińskiego? W takim razie koniecznie musisz sprawdzić, czego koniecznie potrzebujesz do swojej kuchni, by zacząć gotować jak prawdziwy Włoch czy Włoszka. Podpowiemy, które produkty są niezbędne oraz jakich przypraw używać, by uzyskać pełnię smaku i aromatu włoskich potraw.
Włoskie makarony
Zaczniemy od największej chluby włoskich kucharzy i amatorów gotowania, czyli makaronów, których rodzajów znajdziesz tutaj niezliczoną ilość. Przedstawimy kilka najpopularniejszych rodzajów, spośród których na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje w kolejnym kuchennym wyzwaniu.
- Spaghetti. Chyba nie musimy go dokładnie przedstawiać, bo przecież każdy na pewno chociaż raz w życiu miał możliwość spróbowania klasycznego spaghetti właśnie z makaronem długim, okrągłym i dość grubym.
- Penne. Są to makarony w kształcie ptasiego piórka, a dokładniej mówiąc „dudki”, czyli nieopierzonej końcówki, którą często wykorzystywało się do pisania. Makaron penne najczęściej jest przyrządzany z gęstymi sosami, jak na przykład bolognese.
- Tagliatelle. Można znaleźć w sumie wiele jego odmian, kształtów i wielkości, aczkolwiek wszystko sprowadza się głównie do znanej w rejonie Włoch potrawy tagliatelle a ragu, która łączy w sobie gęsty sos pomidorowy oraz warzywa.
- Cannelloni. To większy rodzaj makaronu, który z pozoru przypomina rurki, aczkolwiek wewnątrz znajduje się dość duża pusta przestrzeń i to ją właśnie należy wypełnić po brzegi mielonym mięsem, sosem beszamelowym i pomidorowym, a na końcu zapiec go w piekarniku.
- Farfalle. Ostatnią naszą propozycją typowego włoskiego makaronu są słynne wstążeczki lub kokardki – jak kto woli. Najlepiej smakują one z sosem śmietanowym lub serowym wraz z dodatkiem mięs i warzyw.
Włoskie przyprawy
Teraz przejdziemy do kluczowego momentu w gotowaniu, kiedy całą potrawę należy doprawić i nadać jej wyrazistego włoskiego charakteru. W tym celu będziesz na pewno potrzebował kilku podstawowych przypraw włoskich, które naturalnie znajdziesz w naszym sklepie.
- Bazylia – można spotkać ją zarówno w postaci świeżej, ususzonej, jak i zamrożonej czy marynowanej. Jest używana praktycznie w każdym tradycyjnym włoskim daniu i dodawana na samym końcu, aby zachowała swoją balsamiczność, orzeźwienie i intensywny aromat.
- Oregano – cechuje się lekko korzennym i gorzkawym posmakiem, a komponuje się idealnie z pomidorami, różnymi sosami czy ciastem do pizzy.
- Estragon – najczęściej stosowany jest do przyprawiania potraw niesolonych, a więc dodaje im przyjemnego smaku.
- Rozmaryn – to zioło jest pełne aromatów i olejków eterycznych, które rewelacyjnie współgrają z mięsami i innymi potrawami tłustymi.