popup newsletter popup newsletter
Pysznie i zdrowo – przyrządzamy hummus

Pysznie i zdrowo – przyrządzamy hummus

    Przepisy    0 Komentarzy

Na pewno znajdzie się wśród Was wielu fanów hummusów, które coraz bardziej zyskują na popularności. Dzisiaj opowiemy Wam o nich nieco więcej, a przede wszystkim przedstawimy wszelkie korzyści związane z jedzeniem tej pasty warzywnej. Dodatkowo podpowiemy jak samodzielnie przyrządzić domowy hummus, czego będziesz potrzebować i od czego w ogóle zacząć? Na pewno warto  spróbować – nie pożałujesz!

Dlaczego warto jeść hummus?

Tak jak wspomnieliśmy na wstępie – hummus to nic innego jak mocno gęsta pasta do smarowania wyprodukowana ze zmiażdżonych ziaren ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku i pasty sezamowej. Oto pełen skład do bazy hummusu, do której oczywiście można dodać wiele innych dodatków i przypraw. Z wyglądu przypomina pewnego rodzaju papkę dla dzieci w kolorze beżowym, neutralnym, a dopiero po dodaniu innych składników, jak na przykład papryka nabiera on zupełnie innego koloru.

Poza swoim wyjątkowym smakiem zachwyca również wieloma prozdrowotnymi właściwościami, o których opowiemy Wam pokrótce:

  • Dla dbających o linię – hummus posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego, który stymuluje proces odchudzania, a dokładniej mówiąc poprawia metabolizm organizmu i dodatkowo gwarantuje przez długi czas uczucie sytości.
  • Cukier pod kontrolą – za sprawą różnych składników odżywczych zawartych w hummusie nasz poziom cukru we krwi może stale utrzymać się na równym poziomie, co również nie powoduje nagłego uczucia głodu i chęci na podjadanie.
  • Przeciwdziałanie anemii – w razie niewystarczającej ilości żelaza w organizmie warto sięgnąć po hummus, który zrobiony jest głównie z ciecierzycy, a ta z kolei posiada w sobie duże stężenie potrzebnych minerałów.
  • Na poprawę układu krwionośnego – przy regularnym spożywaniu hummusu można zauważyć również poprawę funkcjonowania  procesu krzepnięcia krwi za sprawą witaminy K.
  • Zwalczanie cholesterolu – ta pasta warzywna z roślin strączkowych to idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem.
  • Uzupełnienie witamin i minerałów – hummus to także świetny dodatek w codziennej diecie każdego, ponieważ składa się z wielu witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny znaleźć się w odpowiedniej ilości co najmniej w jednym posiłku dziennie.

Jak przyrządzić domowy hummus?

Oczywiście, można skorzystać z naszej oferty past warzywnych i hummusów, które oferujemy jako produkty zdrowe i wysokojakościowe. Jednak dla ambitnych i głodnych nowych wyzwań proponujemy samodzielne przygotowanie hummusu w domowych warunkach, co jest naprawdę proste.

Lista składników na około 500g hummusu:

Przybory kuchenne:

  • 1 szkl. ziaren ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szkl. zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki kuminu lub innych przypraw według uznania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Duża miska
  • Blender
  • Słoik

Na samym początku trzeba pamiętać o zalaniu ziaren ciecierzycy wodą i zostawieniu ich na noc, by mogły odpowiednio zmięknąć. Jeśli jednak zapomnicie o tym przed snem, możecie śmiało wypróbować inny sposób – wystarczy zalać je gorącą wodą i zostawić na około 2 godziny.

Teraz możemy przejść do gotowania ciecierzycy, lecz najpierw wylejcie wodę z namaczania, przepłuczcie ziarna ponownie i zalejcie wodą o pojemności dwukrotnie większej niż ilość ziaren w garnku. Należy gotować je na średnim ogniu przez około 1,5 godziny do momentu aż stanie się całkiem miękka. Posolenie ziaren można dokonać na końcu gotowania lub po odcedzeniu i zmiksowaniu.

Kolejno do miski dodajecie wszystkie składniki i miksujecie, a następnie stopniowo dolewacie po odrobinie wody, by hummus nie był aż tak gęsty, a konsystencja stanie się gładsza. I oto cały przepis na domowej roboty hummus, którym możesz zajadać się rano, popołudniu i wieczorem.

Smacznego!

Sprawdź naszą ofertę: Hummus i masła orzechowe