popup newsletter popup newsletter
Wszystkie powody, dla których warto kochać pistacje

Wszystkie powody, dla których warto kochać pistacje

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Poza swoim wyjątkowym smakiem, który idealnie wpasowuje się w charakter zdrowej przekąski, posiadają one wiele drogocennych właściwości, o których zapewne nie miałeś pojęcia. Przybliżymy nieco zalety regularnego jedzenia pistacji, które mogą mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Dlatego jeszcze raz zachęcamy do przeczytania naszego artykułu i wprowadzenia do swojego życia więcej zdrowych nawyków.

Podstawowy element codziennej diety

Wbrew pozorom pistacje możesz jeść każdego dnia pod różną postacią. Sam decydujesz, czy wolisz kupić od razu gotowe do spożycia orzechy, a może chętniej odstresujesz się podczas łuskania pistacji. W postaci przekąski sprawdzają się znakomicie, ale można też wytworzyć z nich znacznie więcej pomysłów kulinarnych, jak na przykład domowe lody pistacjowe albo krem, który świetnie nada się jako dodatek do sałatek, dipów czy sosów. Ich kremowy i lekko słony smak z pewnością poprawi aromat nie jednej potrawy.

To jedne z niewielu orzechów o tak skondensowanych wartościach odżywczych, gdzie w 1 pistacji znajdziesz tylko 3 kalorie! Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie kaloryczne i pozostałe posiłki w ciągu dnia, możesz pozwolić sobie na zjedzenie aż 30 orzechów pistacji, dzięki czemu dostarczysz swojemu organizmowi wystarczającej ilości witamin, minerałów i innych wartości odżywczych.

Obiecujący skład pistacji

Ich liczne właściwości przecież nie biorą się znikąd, dlatego koniecznie musimy wspomnieć o wielu witaminach czy minerałach, dzięki którym Twój organizm poczuje się dużo lepiej.

  • Witaminy z grupy B. Znajdziesz w nich całą masę witamin z tej grupy, a największą ich część zajmuje witamina B6, B1 oraz folan, biotyna, niacyna czy kwas pantotenowy.
  • Związki fenolowe. Odpowiadają one za właściwości antyoksydacyjne, gdzie dzięki przeciwutleniaczom zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.
  • Luteina. Do niej również można dołączyć obecność ryboflawiny i zeaksantyny, które pozytywnie wpływają na kondycję wzroku.
  • Żelazo. Zawarte w pistacjach nawet niewielkie ilości żelaza mogą być świetnym uzupełnieniem diety w przypadku anemii, gdzie należy zadbać o dużą zawartość witaminy C, dzięki której żelazo przyswajane jest dużo szybciej i skuteczniej.
  • Błonnik. Zawierają najwięcej błonnika w porównaniu z innymi orzechami, a więc spożycie jednej porcji pistacji pozwoli przyswoić około 3g błonnika pokarmowego, co stanowi już 12% dziennego zapotrzebowania.
  • Beta-karoteny i inne. Dzięki ich obecności, możliwe jest ograniczenie poziomu cukru we krwi i poprawienie insulinooporności, co jest bardzo ważnym elementem w diecie cukrzyków.