popup newsletter popup newsletter
Dlaczego powinniśmy jeść amarantus?

Dlaczego powinniśmy jeść amarantus?

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Amarantus, czyli inaczej szarłat to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Zdecydowanie należy docenić walory odżywcze oraz smakowe ze względu na dużą zawartość białka, błonnika oraz pozostałych cennych mikroelementów. Dlaczego zatem warto wprowadzić do swojej diety amarantus? Jak go przyrządzać? Sprawdź, jakie zalety dla organizmu posiada właśnie ta roślina.

Zastosowanie w kuchni

Amarantus to bardzo cenny składnik w kuchni, dzięki któremu możemy wzbogacić nasze potrawy. Nasiona mają lekko orzechowy smak, dlatego świetnie nadadzą się do wyrobów kulinarnych. Wiele osób wybiera również mąkę z amarantusaTo produkt bezglutenowy, co dodatkowo powinno zachęcić tych, chorujących na celiakię. Idealnie sprawdzi się do produkcji pieczywa, wypieków, czy wyboru makaronów. Z kolei same ziarna amarantusa często wykorzystuje się do sałatek, jogurtów, deserów, owsianek, dań duszonych, czy potraw mięsnych. Po nasiona szarłatu sięgają często wegetarianie, dodając je do zup, koktajlów, czy kotletów.

Ciekawą odmianą amarantusa jest amarantus ekspandowany, który przypomina nieco ryż preparowany. Ma neutralny smak i świetnie nadaje się do deserów.

Zalety spożywania amarantusa

Warto poznać wszystkie korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie amarantusa w różnej postaci. Oto kilka z nich:

  • stabilizuje poziom glukozy oraz posiada niski indeks glikemiczny,
  • wspomaga odchudzanie, usprawnia trawienie i posiada dużo cennego błonnika pokarmowego,
  • dobrze przyswaja wapń, a więc wzmacnia kości,
  • korzystnie wpływa na pracę serce ze względu na to, że amarantus to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych,
  • szarłat to bogactwo potrzebnego dla organizmu żelaza,
  • posiada skwalen, który odpowiada za spowalnianie procesu starzenia się organizmu,
  • wspomaga leczenie stanów zapalnych i alergii.

Warto do swojej diety wprowadzić amarantus, który będzie świetnie uzupełniał się z płatkami, ryżem, czy kaszą.