Jagody goji – owoce o nieprzeciętnych właściwościach
Jagody goji dodawać można do potraw, wytrawnych dań, deserów oraz wypieków. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli uznawane za produkty o wysokiej wartości odżywczej. Spożywane codziennie w odpowiednich ilościach nadadzą nie tylko wyjątkowy smak posiłków, ale i dostarczą wielu składników potrzebnych organizmowi. Jak działają oraz jak stosować je w kuchni?
Jagody goji – wygląd i pochodzenie
Owoce pochodzą głównie z obszarów Azji, a ich uprawy możemy znaleźć w Chinach, Tybecie, Mongolii, Korei, Japonii oraz Tajlandii. Jagody goji to nazwa owoców kolcowoju chińskiego lub pospolitego. Łodygi drzew owocowych pokryte są kolcami i osiągają niekiedy wysokość około 1 m. Kwiaty wyrastają pojedynczo lub podwójnie na szypułkach. Jagody goji mają mocny czerwony kolor i charakteryzują się podłużnym kształtem. Najczęściej w sklepach możemy spotkać je w postaci suszonych owoców.
Zawartość składników odżywczych
Jagody goji to cenne źródło wielu składników. Owoce bogate są w witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B. To także duża dawka mikroelementów: wapń, sód, potas, cynk, czy selen. Przede wszystkim wzmacniają odporność i pomagają utrzymać prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi. Wspomagają wzrok dzięki zawartości beta-karotenu. Jagody goji zawierają błonnik, który wspiera układ trawienny, dlatego stanowią idealną przekąskę dla osób borykających się z problemami układu pokarmowego. Jednym z najcenniejszych składników jest kompleks polisacharydowy LBP, który wskazuje prozdrowotne działanie.
Owoce wykazują działanie hipoglikemiczne, które zaleca się osobom cierpiących na cukrzycę typu I lub II. Zawartość kwasów omega-3 wspomaga pracę mózgu oraz układu nerwowego. Walczą z infekcjami i wspierają układ odpornościowy, a także zapobiegają chorobom serca, czy stymulują pracę układu immunologicznego.
Jak jeść jagody goji? Zastosowanie
Najczęściej jagody goji jada się w świeżej postaci, a znacznie popularniejszą formę stanowią owoce suszone. Ze względu na kształt oraz wielkość można bez problemu dodawać je do zup, sałatek, musli, kompotów, ciast, jogurtów i deserów. Mogą także stanowić dodatek do ryżu, mięsa, ryb oraz warzyw. Przyrządzać z nich można herbatę, soki, koktajle oraz wino. W smaku pozostawiają wyczuwalną nutę słodyczy, przypominającą żurawinę w połączeniu z cierpkim posmakiem. Oczywiście chętnie jada się je na surowo lub do popularnych owsianek. Stanowią zamiennik bakalii w ciastach i batonach.