popup newsletter popup newsletter
Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść?

Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść?

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Orzechy posiadają dużą dawkę zdrowych tłuszczów potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Nerkowce to z kolei rodzaj o delikatnym smaku, dzięki czemu są to często wybierane orzechy przez wiele osób. To źródło niezbędnych składników również i w diecie odchudzającej. Dlaczego zatem warto jeść nerkowce?

Wygląd i pochodzenie nerkowców

Orzechy nerkowca to średniej wielkości orzechy o zaokrąglonym, wygiętym kształcie. Miękkie, a w dodatku o słodkim, lekko migdałowym smaku. Uważa się, że są to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Nerkowce to owoce z drzewa nanercza zachodniego, pochodzące z Ameryki Południowej. Uprawione są w większości krajów w strefie tropikalnych lasów deszczowych. Obecnie jednak możemy spotkać je również w krajach wschodnich – Indie, Wietnam oraz również w obszarach Afryki Środkowej. Warto pamiętać, że zanim trafiają do sklepów, poddane są specjalnej obróbce. Orzechy natomiast mają jasny kolor, a także są miękkie, więc łatwo wychwycić ich delikatną chrupkość. Z pewnością można dodawać nerkowce do wielu wytrawnych dań oraz potraktować je jako samodzielną przekąskę. Dodawane do sałatek, owsianek, czy jogurtów urozmaicą smak tych posiłków. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się je do popularnej potrawy curry. Można również z nerkowców zrobić masło orzechowe, które może stanowić smaczny dodatek do kanapek.

Właściwości nerkowców

Orzechy nerkowca to przede wszystkim nie tylko wyjątkowy, lekki smak, ale także wiele korzyści zdrowotnych. W tym liczne występowanie składników odżywczych. Charakteryzują się wysoką zawartością potasu, fosforu i magnezu. Wspierają zatem funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B6 z kolei przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia. Wpływa na działanie układu odpornościowego, a także utrzymuje prawidłową pracę metabolizmu. Nerkowce odpowiadają również za pracę układu sercowo-naczyniowego. Do najważniejszych z ich zalet zalicza się wspomaganie odchudzania. Błędem jest myślenie, że podczas ścisłej diety nie powinniśmy jeść żadnych orzechów. To właśnie one dostarczają nam zdrowych tłuszczów, niezbędnych w codziennym jadłospisie każdej osoby. Cechują się dużą dawką energii, a także zawartością białka oraz kwasów tłuszczowych. Skutecznie wspomagają proces pozbycia się zbędnych kilogramów. Ważne mikroelementy oraz uczucie sytości powodują, że jeszcze chętniej warto po nie sięgnąć.