popup newsletter popup newsletter
Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść?

Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść?

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Orzechy posiadają dużą dawkę zdrowych tłuszczów potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Nerkowce to z kolei rodzaj o delikatnym smaku, dzięki czemu są to często wybierane orzechy przez wiele osób. To źródło niezbędnych składników również i w diecie odchudzającej. Dlaczego zatem warto jeść nerkowce?

Wygląd i pochodzenie nerkowców

Orzechy nerkowca to średniej wielkości orzechy o zaokrąglonym, wygiętym kształcie. Miękkie, a w dodatku o słodkim, lekko migdałowym smaku. Uważa się, że są to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Nerkowce to owoce z drzewa nanercza zachodniego, pochodzące z Ameryki Południowej. Uprawione są w większości krajów w strefie tropikalnych lasów deszczowych. Obecnie jednak możemy spotkać je również w krajach wschodnich – Indie, Wietnam oraz również w obszarach Afryki Środkowej. Warto pamiętać, że zanim trafiają do sklepów, poddane są specjalnej obróbce. Orzechy natomiast mają jasny kolor, a także są miękkie, więc łatwo wychwycić ich delikatną chrupkość. Z pewnością można dodawać nerkowce do wielu wytrawnych dań oraz potraktować je jako samodzielną przekąskę. Dodawane do sałatek, owsianek, czy jogurtów urozmaicą smak tych posiłków. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się je do popularnej potrawy curry. Można również z nerkowców zrobić masło orzechowe, które może stanowić smaczny dodatek do kanapek.

Właściwości nerkowców

Orzechy nerkowca to przede wszystkim nie tylko wyjątkowy, lekki smak, ale także wiele korzyści zdrowotnych. W tym liczne występowanie składników odżywczych. Charakteryzują się wysoką zawartością potasu, fosforu i magnezu. Wspierają zatem funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B6 z kolei przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia. Wpływa na działanie układu odpornościowego, a także utrzymuje prawidłową pracę metabolizmu. Nerkowce odpowiadają również za pracę układu sercowo-naczyniowego. Do najważniejszych z ich zalet zalicza się wspomaganie odchudzania. Błędem jest myślenie, że podczas ścisłej diety nie powinniśmy jeść żadnych orzechów. To właśnie one dostarczają nam zdrowych tłuszczów, niezbędnych w codziennym jadłospisie każdej osoby. Cechują się dużą dawką energii, a także zawartością białka oraz kwasów tłuszczowych. Skutecznie wspomagają proces pozbycia się zbędnych kilogramów. Ważne mikroelementy oraz uczucie sytości powodują, że jeszcze chętniej warto po nie sięgnąć. 

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze