popup newsletter popup newsletter
Siemię lniane - właściwości i zastosowanie

Siemię lniane - właściwości i zastosowanie

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego uważanego za naturalny środek z zastosowaniem zdrowotnym, jak i kosmetycznym. Łagodzi wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a zatem posiada skarbnicę wielu składników odżywczych i mikroelementów. Jak działa siemię lniane i w jaki sposób można go zastosować?

Siemię lniane – wygląd nasion

To malutkie i płaskie nasiona lnu zwyczajnego. W dodatku są bardzo drobne, zazwyczaj o brązowej lub lekko złotej barwie. Po zalaniu wodą pęcznieją i zwiększają swoją objętość, otaczając się przezroczystym śluzem. Następnie zmieniają również swój odcień na ciemnobrązowy. Jest składnikiem wielu diet, dlatego z łatwością można je spotkać w aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Właściwości odżywcze

Siemię lniane to skarbnica wielu składników, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też chętnie wykorzystywane są wśród osób, które dbają o linię bądź mają różne dolegliwości pokarmowe. Przede wszystkim siemię dostarcza organizmowi sporą dawkę witaminy E, która jest antyoksydantem. Niezwykle ważny przy wszelkich chorobach serca. W składzie również widnieje witamina B. Uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów. Bogata dawka kwasów tłuszczowych, a szczególnie omega-3, przyspiesza metabolizm i przyczynia się do szybszej utraty zbędnych kilogramów. Ponadto zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że zdecydowanie dłużej odczuwamy uczucie sytości. Siemię lniane jest zatem zalecane dla osób, które mają problemy trawienne oraz pokarmowe. Zawartość przeciwutleniaczy – lignanów przyczynia się do profilaktyki walki z nowotworem. Należy również wspomnieć o obecności mikroelementów. W szczególności zwróćmy uwagę na: potas, fosfor, magnez i wapń.

Jak wykorzystać siemię lniane?

Siemię lniane możemy wykorzystać w naszej codziennej diecie. Sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Także jogurtów, owsianek, sałatek, sosów, kanapek lub wytrawnych potraw. Najczęściej wykorzystuje się go jako napój podobny do kisielu. Około 2 łyżeczek siemienia zalewa się wodą (niecała szklanka), a następnie pozostawia na jakiś czas, aby całość mogła napęcznieć. Uważajmy, aby nie przekroczyć dziennej dawki spożycia siemienia lnianego (40-50 g). Warto także wykorzystać go jako odżywka lub podkład przed olejowaniem włosów. Siemię lniane można zatem śmiało zastosować pod względem kosmetycznym. Wpłynie nie tylko na nasze zdrowie, ale również kondycję włosów, skóry i paznokci.