

14 dni na zwrot
Darmowa dostawa już od 199 zł
Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Wiele osób, stojąc w sklepie przed półką z ryżem, głowi się nad jedną z jego odmian, a jest nią ryż paraboliczny. Co to jest i jakie ma właściwości? Czy warto sięgnąć po ryż i wprowadzić do swojej diety?
Jak każdy ze swoich kuzynów, ryż paraboliczny ma właściwości sprzyjające zdrowiu. Zawdzięcza je głównie specjalnej metodzie produkcji. Ziarna ryżu nie sklejają się po ugotowaniu, co wpływa m.in. na walory potraw, do przygotowania których został wykorzystany ryż. Warto wspomnieć, że gotowanie ryżu parabolicznego trwa krótko, co jest dużą oszczędnością czasu. Ryż paraboiled, bo tak często pod taką nazwą możemy go spotkać, cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, niacyny czy pirydoksyny. Naszej uwadze nie może również umknąć fakt, że posiada niską zawartość błonnika, co może być dobrą wiadomością dla ludzi, którzy mają problemy z żołądkiem.
Ryż paraboliczny ma ok. 360 kcal, zawiera węglowodany, skrobię, białko roślinne, tłuszcz oraz błonnik pokarmowy. Różnica tkwi w ilości zawartych w ryżu parabolicznym składników mineralnych znacznie wyższych niż w zwykłym, białym ryżu. To trzy razy większa dawka witamin z grupy B i dwukrotnie więcej wapnia. Ryż paraboliczny jest też znacznie bogatszy w selen, potas, magnez oraz błonnik.
Biorąc pod uwagę wszystkie zalety i właściwości, jakie ma ryż paraboliczny, cena produktu nie powinna być przeszkodą w pojawieniu się go na stole.
Ryż wsypujemy do zimnej wody (1 szklanka ryżu na 2-2,5 szklanki wody). Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 12 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Jeśli zainteresował Cię ten produkt, możesz kupić go w Jawo Kraków za jedyne 6,99 zł za kilogram. Jeśli potrzebujesz większe opakowanie — za 5kg ryżu zapłacisz 35,99 zł.
Opis
Specyficzne kody