

14 dni na zwrot
Darmowa dostawa już od 199 zł
Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Roślina przyprawowa - nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony, jedną z najdroższych (tuż po szafranie). Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum. W przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów. Dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.
Kardamon jest bardzo aromatyczną przyprawą, którą wykorzystuje się do przyrządzania dan na całym świecie. W Polsce nie jest jeszcze tak bardzo znana, dlatego zachęcamy do jej spróbowania. Posiłki z udziałem kardamonu zyskają wyjątkowy smak, a także wpłyną na dobrą kondycję całego organizmu. Warto wiedzieć, że przyprawa ta znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej.
Kardamon jest przyprawą, której właściwości doceniali już starożytni Chińczycy. Stosowali je powszechnie na takie dolegliwości jak ból brzucha, zaparcia, biegunki, a także inne problemy związane z układem pokarmowym. Obecnie również docenia się jego dobroczynne właściwości i stosuje się także olejek kardamonowy.
Właściwości kardamonu:
Ponadto kardamon wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Takie właściwości są możliwe dzięki wysokiej zawartości dobroczynnych składników.
Kardamon jest przyprawą o charakterystycznym, intensywnym smaku: słodkim, lekko ostrym i bardzo korzennym. W kuchni indyjskiej używa się go do przygotowania popularnej mieszanki zwanej garam masala. Często dodaje się go również do curry.
Kardamon można nabyć w postaci całych ziaren lub zmielonego proszku. Zmielona przyprawa będzie nieco mniej aromatyczna i łagodniejsza niż ta, która jest świeżo zmielona. Jeżeli zastanawiasz się, do czego można używać kardamonu, odpowiedź jest prosta! Pasuje zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Sprawdzi się także do przyprawiania dań mięsnych, potraw z ryżu, ale także do ciast, pierników, a nawet napojów. Kardamon dodany do kawy lub do herbaty nadaje jej wyjątkowego smaku, a także działa rozgrzewająco. Dodatkowo możesz w łatwy i szybki sposób wykorzystać jego przeciwzapalne właściwości. Dobrze dodawać kardamon do napojów zwłaszcza w okresie jesieni oraz zimy, a także w czasie infekcji.
Opis
Specyficzne kody