Kardamon mielony

19,99 zł
Brutto
Waga : 100g
Ilość

 

14 dni na zwrot

 

Darmowa dostawa już od 199 zł

 

Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź

Roślina przyprawowa - nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony, jedną z najdroższych (tuż po szafranie). Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum. W przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów. Dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.

Kardamon jest bardzo aromatyczną przyprawą, którą wykorzystuje się do przyrządzania dan na całym świecie. W Polsce nie jest jeszcze tak bardzo znana, dlatego zachęcamy do jej spróbowania. Posiłki z udziałem kardamonu zyskają wyjątkowy smak, a także wpłyną na dobrą kondycję całego organizmu. Warto wiedzieć, że przyprawa ta znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej.

Kardamon przyprawa – właściwości

Kardamon jest przyprawą, której właściwości doceniali już starożytni Chińczycy. Stosowali je powszechnie na takie dolegliwości jak ból brzucha, zaparcia, biegunki, a także inne problemy związane z układem pokarmowym. Obecnie również docenia się jego dobroczynne właściwości i stosuje się także olejek kardamonowy.

Właściwości kardamonu:

  •        Łagodzi nudności i wymioty
  •        Pomaga zniwelować przykry zapach z ust (halitoza)
  •        Jest przydatny w zapaleniu gardła i chrypce
  •        Warto po niego sięgnąć w przypadku zapalenia pęcherza moczowego i kamieniach nerkowych.
  •        Wspomaga odchudzanie
  •        Pobudza metabolizm
  •        Wpływa na regenerację wątroby
  •        Wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu

Ponadto kardamon wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Takie właściwości są możliwe dzięki wysokiej zawartości dobroczynnych składników.

Kardamon – zastosowanie w kuchni

Kardamon jest przyprawą o charakterystycznym, intensywnym smaku: słodkim, lekko ostrym i bardzo korzennym. W kuchni indyjskiej używa się go do przygotowania popularnej mieszanki zwanej garam masala. Często dodaje się go również do curry.

Kardamon można nabyć w postaci całych ziaren lub zmielonego proszku. Zmielona przyprawa będzie nieco mniej aromatyczna i łagodniejsza niż ta, która jest świeżo zmielona. Jeżeli zastanawiasz się, do czego można używać kardamonu, odpowiedź jest prosta! Pasuje zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Sprawdzi się także do przyprawiania dań mięsnych, potraw z ryżu, ale także do ciast, pierników, a nawet napojów. Kardamon dodany do kawy lub do herbaty nadaje jej wyjątkowego smaku, a także działa rozgrzewająco. Dodatkowo możesz w łatwy i szybki sposób wykorzystać jego przeciwzapalne właściwości. Dobrze dodawać kardamon do napojów zwłaszcza w okresie jesieni oraz zimy, a także w czasie infekcji.

Pan zdrówko
5902114245153
949 Przedmioty

Opis

Produkt wegetariański
Tak
Produkt wegański
Tak
Produkt bez dodatku cukru
Tak
Produkt nie zawiera konserwantów
Tak
Produkt bez dodatku soli
Tak
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Tak
Składniki
kardamon mielony
Kraj pochodzenia
Gwatemala, lub inny w zależności od dostawy.
Informacja o alergenach
W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent
JAWO KRAKÓW Sp. z o. o. Wierzbno 103. 32-104 Koniusza

Specyficzne kody

EAN13
5902114245153
Nowy

Zobacz także