• Promocja!
    Sól himalajska różowa drobnoziarnista

Sól himalajska różowa drobnoziarnista

4,99 zł
Brutto
Waga : 1kg
Ilość

 

14 dni na zwrot

 

Darmowa dostawa już od 199 zł

 

Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź

To różowa sól uważana jest za jedną z najzdrowszych soli na świecie. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzić mogą takie minerały, jak wapń, magnez, żelazo, mangan, etc.

Sól himalajska — właściwości

Sól himalajska różowa ma szereg korzystnych właściwości. Począwszy do wysokiego poziomu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jak każda z soli, mimo bogatego składu i dobroczynnego wpływu na organizm, w nadmiarze będzie szkodzić.

Sól himalajska — zastosowane

Sól himalajska drobnoziarnista wykorzystywana jest powszechnie do solenia potraw. Warto również wykorzystać ją do wykonywania płukanek w przypadku infekcji gardła, jak i jamy ustnej. Udowodniono, że kąpiele solankowe z soli himalajskiej wpływają dobrze na kondycję skóry, pozbawiając ją cellulitu. Także leczy infekcje skórne i działa oczyszczająco na nią.

Sól himalajska — gdzie kupić najlepszą?

Sól himalajską najlepiej kupić w certyfikowanym sklepie ze zdrową żywnością lub w sklepie online. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby kolor produktu był niejednorodnie biało-różowy, co świadczyć będzie o sporej zawartości mikro- i makroelementów.

Sól himalajska drobnoziarnista

Sól himalajska zdobyła popularność w naszej kuchni już jakiś czas temu. Ceni się ją za zawartość wielu pierwiastków, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki temu możemy połączyć spożywanie soli, której nie należy nadużywać w codziennej diecie, z dostarczaniem swojemu organizmowi ważnych biogennych substancji, które pomagają prawidłowo przebiegać procesom biologicznym w naszym ciele. Spotykamy się również z coraz częstszym stosowaniem soli himalajskiej w innych dziedzinach życia takich jak kosmetologia. Poznaj lepiej ten niesamowity produkt i wprowadź go do swojej diety!

Składniki

Sól himalajska, podobnie jak tradycyjna sól kuchenna, składa się w znacznej części z chlorku sodu NaCl. Jednak to, co odróżnia ją od tradycyjnej soli to zawartość innych pierwiastków, które czynią ją wyjątkową i sprawiają, że ma ona pozytywne działanie na nasz organizm.

W soli himalajskiej, poza chlorkiem sodu, możemy znaleźć również wiele innych pierwiastków, których prozdrowotne działanie jest udowodnione naukowo. Zawiera między innymi żelazo, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu krwionośnego.

Sól himalajska w swoim składzie posiada również jod, który odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowej pracy naszej tarczycy, a tym samym przyczynia się do prawidłowego działania naszej gospodarki hormonalnej. Sól kuchenna, która jodu nie zawiera, przechodzi proces jodowania, aby mogła nam go dostarczać.

Pochodzenie

Sól himalajska wydobywana jest z podnóży Himalajów. Główny eksport tego surowca odbywa się z kopalni soli Khewra, która znajduje się w prowincji Pendżab w Pakistanie położonej około 288 m n.p.m. Jest to jedna z najstarszych kopalni funkcjonujących w tamtym rejonie, a równocześnie drugą pod względem wielkości kopalnia soli na świecie. 

Sól himalajska wydobywana w tej kopalni jest przy użyciu tradycyjnych metod, które pozostały niezmienne od 1827 roku.

Właściwości i działanie

Sól himalajska ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Zawiera aż 83 minerały, wśród których znajdziemy m.in. cynk, fluor, jod, selen, sód, wapno, fosfor, magnez, węgiel czy żelazo. Są one ulokowane w drobnych cząsteczkach, co pozwala im się dużo łatwiej wchłaniać w naszym organizmie. Nie posiada również żadnych chemicznych zanieczyszczeń, ponieważ jest wydobywana z wnętrza Himalajów. Nie znajdziemy w niej również metali ciężkich, jak bywa niestety w przypadku soli morskiej. Zazwyczaj jest ona zbierana przy pomocy metod naturalnych, a nie np. za pomocą środków wybuchowych co wpływa również na poziom jej czystości.

Kolor soli himalajskiej w dużej mierze zależy od zawartości żelaza. Im więcej tego pierwiastka w soli, tym bardziej różowy kolor posiada. Nie jest on uzyskiwany za pomocą sztucznych barwników.

Zastosowanie

Soli himalajskiej możemy używać w naszej kuchni w ten sam sposób jak tradycyjnej soli kuchennej. Warto dodawać ją do swoich potraw w celu poprawienia ich walorów smakowych. Możemy stosować ją również w pielęgnacji czy kosmetyce naszego ciała, np. w postaci peelingów lub dodawać do kąpieli.

Sól himalajską stosuje się również w przemyśle, a także wnętrzarstwie. Produkuje się z niej blaty do gotowania, a duże kryształy np. do produkcji lamp solnych. Jak widzisz, zastosowanie soli kuchennej jest bardzo wszechstronne.

Przeciwskazania

Podobnie jak w soli kuchennej, tak też w soli himalajskiej, najbardziej szkodliwą substancją jest sód. Stanowi on znaczną większość jej składu. Spożywanie zbyt dużej ilości sodu może powodować problemy z układem krążenia. Sód niekorzystnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, a także zwiększa ryzyko występowania zawałów serca lub udaru mózgu. Powinni zwracać na to uwagę zwłaszcza ludzie starsi.

Zalecane spożycie produktu

Mimo wymienionych wcześniej zalet soli himalajskiej, nie powinniśmy przekraczać dawki 5 g na dobę (około jednej łyżeczki), gdyż może ona być szkodliwa dla zdrowia ze względu na nadmiar sodu.

Zawartość netto i cena

Sól himalajską możesz zakupić w objętościach takich jak tradycyjną sól kuchenną, czyli 1 kg, ale również w mniejszych opakowaniach jak np. 500 g. Jej cena jest jednak kilkukrotnie wyższą niż soli kuchennej. Zaczyna się do 6 zł/kg jednak musimy liczyć się z tym, że w zależności od dodatków i substancji, którymi jest wzbogacana, może kosztować więcej.

Opinie

Mimo tego, że sól himalajska zyskuje coraz większą popularność, możemy spotkać się z wieloma sprzecznymi opiniami na jej temat. Główna kwestia sporna dotyczy tego, że nie jest ona wydobywana faktycznie w Himalajach, lecz kilkaset kilometrów od nich, a więc używanie terminu „sól himalajska” jest wprowadzaniem w błąd.

Pan zdrówko
5902114240967
8478 Przedmioty

Opis

Produkt wegetariański
Tak
Produkt wegański
Tak
Produkt bez dodatku cukru
Tak
Produkt nie zawiera konserwantów
Tak
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Tak
Składniki
sól himalajska drobnoziarnista. Substancje nierozpuszczalne w wodzie: 0,4 - 1 %
Kraj pochodzenia
Pakistan, lub inny w zależności od dostawy.
Informacja o alergenach
W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent
JAWO KRAKÓW Sp. z o. o. Wierzbno 103. 32-104 Koniusza

Specyficzne kody

EAN13
5902114240967
Nowy

Zobacz także