Figi suszone Tureckie
Inni klienci kupili również
- BioBIO - Olej kokosowy nierafinowany virgin
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
- BioBIO - Orzechy nerkowca
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
500g - Promocja!Daktyle suszone
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
500g1kg5kg - Morele suszone naturalne bez konserwantów
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
500g1kg
Informacje
- Dostępny w magazynie
- 14 dni na zwrot
- Darmowa dostawa już od 199 zł
- Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Egzotyczny owoc pestkowy drzewa figowego, które osiąga wiek do 40 lat, pochodzi z Azji mniejszej ale obecne uprawy można spotkać w basenie morza śródziemnego, w Kalifornii, Ameryce południowej i Afryce południowej. Owoce figowca posiadają kształt bardzo podobny do gruszki. Dojrzałe figi są miękkie, mięsiste, przesycone mlecznym sokiem, zależnie od odmiany mogą one być białe, bardzo słodkie zielone, kasztanowe, a niekiedy prawie czarne. Do suszenia wykorzystywane są przede wszystkim figi zielone.
Figi, występujące na drzewach figowych, zostały poddane procesowi suszenia, a następnie pozbawiono ich wody. Gatunków drzew figowych jest dosyć sporo, ale zazwyczaj mają podobne właściwości i zawierają takie same składniki. Figi same w sobie zawierają dużą ilość witamin oraz mikroelementów. Dzięki zawartej w sobie sporej dawki cukru są świetną, wysokokaloryczną przekąską dla osób, które są aktywne zawodowo oraz podejmują na co dzień intensywny wysiłek. Dlatego zaleca się je, np. sportowców lub osobom, które codziennie sporo ćwiczą. Figi suszone można jeść nie tylko samodzielnie, ale również wykorzystać je do różnych potraw albo jako główny składnik dżemów lub innych przetworów. Wykorzystuje się je do śniadań, jogurtów czy owsianki. W asortymencie naszego sklepu z pewnością uda Ci się zakupić wysokiej jakości figi suszone.
Witaminy oraz skład fig
Figi zawierają znaczne ilości cukru inwertowanego, pektyn oraz białka, tłuszcze, substancje śluzowe, pro witaminę A(betakaroten), witaminę z grupy B i C, liczne związki mineralne a także enzymy ułatwiające rozkład białek – Zarówno figi świeże jak i suszone działają zasado-twórczo.
Figi — właściwości
Figi suszone mają dużą wartość energetyczną i zawierają łatwo przyswajalne cukry proste, są więc dobrym pożywieniem dla sportowców i ludzi ciężko pracujących.
Suszone figi
W Polsce dostępne są głównie figi suszone i sprasowane, o charakterystycznej bursztynowej barwie. Takie suszone figi są bardzo trwałe – można je przechowywać nawet przez rok. Suszenie następuje w temperaturze 40–50 °C. Świeże figi nie nadają się z kolei do dłuższego przechowywania i dlatego zwykle przetwarza się je w pobliżu upraw na dżemy i różne przetwory.
Figi nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Zaliczane są do bakalii i używane jako dodatek do ciast.
Świeże figi — sklep
Jeśli chcesz mieć zdrowe kości i urozmaicić nie jedno danie — sięgnij po suszone figi w internetowym sklepie Jawo Kraków! Te nieprzeciętne owoce o korzystnych właściwościach i przyjemnym smaku dostaniesz za 14,99 zł (500g) oraz 21,89 zł za 1kg!
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Produkt bez dodatku cukru | Tak |
Produkt nie zawiera konserwantów | Tak |
Produkt bez dodatku soli | Tak |
Produkt bez dodatku oleju palmowego | Tak |
Składniki | 100% figi suszone |
Kraj pochodzenia | Turcja, lub inny w zależności od dostawy. |
Informacja o alergenach | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Producent | JAWO KRAKÓW Sp. z o. o. Wierzbno 103. 32-104 Koniusza |
Wartość energetyczna: | 1147 kJ / 274 kcal |
Tłuszcz | 0,4g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0g |
Węglowodany | 55,3g |
w tym cukry proste | 43,4g |
Błonnik | 6,07g |
Białko | 4,3g |
Sól | 0,02g |