popup newsletter popup newsletter
Czerwona herbata a właściwości zdrowotne

Czerwona herbata a właściwości zdrowotne

   1 Komentarzy

Czerwona herbata to rodzaj herbaty wytwarzanej z liści rośliny Camellia Sinensis. Czerwony kolor pochodzi z naturalnych pigmentów tych liści. Herbata ta znana jest od wieków i była często używana jako środek ludowy do leczenia wielu dolegliwości. Jest również stosowana jako świetna alternatywa dla czarnej lub zielonej herbaty, a w ostatnich latach zyskuje na popularności ze względu na jej właściwości zdrowotne.

 

Właściwości herbaty

Czerwona herbata bez wątpienia posiada wiele właściwości, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Herbata ta ma znacznie więcej korzyści w kwestii zdrowia niż inne rodzaje herbat. Jest tak, ponieważ czerwona herbata zawiera więcej przeciwutleniaczy i polifenoli niż herbata czarna czy zielona. Czerwona herbata obniża również cholesterol i ciśnienie, a przy tym wzmacnia układ odpornościowy. Ma właściwości także antynowotworowe. Dodatkowym korzystnym aspektem jest fakt, że redukuje ona skutki stresu oksydacyjnego, dzięki czemu opóźnia starzenie się komórek i sprawia, że skóra dłużej wygląda młodo i jędrnie. Ciekawym faktem jest jeszcze to, że czerwona herbata zawiera kofeinę, dzięki czemu odświeża oraz pobudza naszą pamięć.

 

 

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Jeśli chcemy czerpać pełnymi garściami z wielu właściwości tej wyjątkowej herbaty, powinniśmy nauczyć się ją odpowiednio parzyć. Jest to ważna kwestia, ponieważ niestosowanie się do tych rad sprawi, że potencjał herbaty i jej lecznicze jak również odchudzające właściwości nie zostaną w pełni wykorzystane. A zatem, aby poprawnie zaparzyć czerwoną herbatę, powinniśmy zalać ją około 120 ml przegotowanej wody. Powinna być ona parzona w temperaturze około 96 stopni. Jeśli chodzi o czas parzenia, powinien on wynosić od 1 minuty do 4 minut — nie krócej i nie dłużej. Możemy również zwiększyć moc herbaty. Wystarczy dodać większą ilość liści. Intensywność napoju zależy już tylko od naszych preferencji.

 

 

 

Czy czerwona herbata odchudza?

 

Czerwona herbata jest szczególnie zalecana w przypadku stosowania diety odchudzającej, ponieważ znacznie ją wspomaga i przyspiesza efekty. Dzieje się tak za sprawą liści herbaty, które są poddawane lekkiej fermentacji, dzięki czemu zawiera duże ilości polifenoli i enzymów, które wpływają pozytywnie na utratę wagi. Zalecane jest picie 4-5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, ponieważ znacząco przyspiesza to metabolizm. Warto jednak pamiętać, że herbata jedynie wspomaga odchudzanie i działa korzystnie na tracenie kilogramów, ale nie można zapomnieć o odpowiednio dobranej diecie, której dopełnieniem będzie czerwona herbata.

 

 

 

Czerwona herbata — ile należy jej pić?

 

Zaleca się spożywanie maksymalnie 3 filiżanek czerwonej herbaty dziennie. Jest to optymalna ilość dla osoby dorosłej. Jeżeli jednak chcemy wspomóc proces odchudzania, powinniśmy zwiększyć liczbę do 4-5 filiżanek dziennie. Dodatkowo jeśli chcemy pozyskać z niej jak najwięcej właściwości, powinniśmy pić ją minimum 30 minut po spożyciu posiłku. Nie należy decydować się na nią bezpośrednio po zjedzeniu posiłku, bądź wcześniej niż 30 minut po.

 

1 Komentarzy

    • Avatar
      Herbatka
      lut 9, 2024

      Moja ulubiona, jestem w niej zakochany

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code