Mak biały, niebieski

Mak kojarzy nam się praktycznie tylko z widokiem na bułkach, ciastkach lub drożdżówkach. W naszym sklepie JAWO Kraków znajdziesz jego dwa rodzaje – biały oraz niebieski. Ten pierwszy jest dosyć rzadko spotykany i nie zawsze dostępny we wszystkich sklepach. Z kolei drugi rodzaj maku to najpopularniejsza jego wersja wykorzystywana praktycznie do wszystkiego. Bogaty w witaminy A, D, E oraz C, rozpuszczalnych w tłuszczach. Ponadto z niebieskich ziaren wytłacza się także później olej makowy, który jest dobrym zamiennikiem tradycyjnego oleju roślinnego. Malutkie ziarnka maku wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni jako dodatek do różnych potraw i ciast. Trudno go jeść jako przekąskę ze względu na swoje rozmiary, ale dodawany do jogurtu czy sałatki  wzbogaci i doda łagodnego smaku.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

DARMOWA WYSYŁKA KURIEREM JUŻ OD 149zł