- Promocja!
- -10,00 zł

14 dni na zwrot
Darmowa dostawa już od 199 zł
Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Miód gryczany jest pozyskiwany z gryki zwyczajnej. Roślina ta kwitnie od lipca do sierpnia. W stanie płynnym charakteryzuje się ciemną barwą przechodzącą w czerń. Po skrystalizowaniu miód jaśnieje i staje się brązowy. Krystalizuje wolniej niż inne miody, gdyż posiada więcej fruktozy niż glukozy, mogą w nim występować większe kryształy niż w innych miodach. Miód gryczany charakteryzuje się ostrym smakiem i specyficznym zapachem.
Jeśli zależy nam by miód akacjowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż akacjowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Opis
Specyficzne kody