Gałka muszkatołowa cała
Inni klienci kupili również
- Promocja!Figi suszone Tureckie
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
500g1kg - Goździki całe
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
100g250g1kg - Kardamon mielony
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
100g250g1kg - Pasta z orzechów włoskich
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej.
Gałka muszkatołowa to sproszkowana część pestki muszkatołowca korzennego. Najczęściej stosuje się ją jako przyprawę do potraw, jednak ma również swoje zastosowanie w medycynie. Wszystko dzięki dobroczynnym właściwościom tej niezwykłej rośliny. Gałka muszkatołowa zawiera duże ilości białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Prócz tego jest również bogata w tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A oraz witaminę C. Gałka muszkatołowa to również bogate źródło cennego żelaza, magnezu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku i sodu. Jest niezwykle prozdrowotna, dlatego nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni!
Gałka muszkatołowa – właściwości
Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Wspomaga trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Ma również wysokie działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające organizm. W gałce muszkatołowej można również znaleźć substancję o nazwie eugenol, który może niwelować stany zapalne, chroniąc tym samym błonę śluzową żołądka. Gałka muszkatołowa powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nadwagą, ponieważ obniża apetyt i zapewnia na dłużej uczucie sytości.
Gałka muszkatołowa – przyprawa w sklepie Jawo
W naszej ofercie możesz znaleźć gałkę muszkatołową, która jest bardzo wartościową przyprawą i nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni. Zajmuje stałe miejsce w kuchni wielu regionów. Idealnie wspomaga potrawy mięsne, kiełbasy, pasztety, ryby czy owoce morza. Warto dodawać ją do potraw na bazie szpinaku, kapusty, bakłażana, cebuli czy fasoli. Będzie znakomitym uzupełnieniem jajecznicy i świetnie sprawdzi się w roli przyprawy korzennej.
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Produkt bez dodatku cukru | Tak |
Produkt nie zawiera konserwantów | Tak |
Produkt bez dodatku soli | Tak |
Produkt bez dodatku oleju palmowego | Tak |
Składniki | gałka muszkatołowa cały orzech |
Kraj pochodzenia | Grenada, lub inny w zależności od dostawy. |
Informacja o alergenach | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Producent | F.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Plac błonie beszcz 2, 31-573 Kraków |
Opinie
Dobra przyprawa
Polecam każdemu popróbować