popup newsletter popup newsletter

Gałka muszkatołowa cała

5.00
1 opinii klientów
Produkt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli

4,99 zł

  • 250g
  • 1kg
  • 3szt

Brak produktu w magazynie
  • Dostawa już od 5,99 zł - Sprawdź
  • Realizacja zamówienia od 48 do 72 godzin

Inni klienci kupili również

Informacje

  • Brak w magazynie
  • 14 dni na zwrot
  • Darmowa dostawa już od 199 zł
  • Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź

Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej.

Gałka muszkatołowa to sproszkowana część pestki muszkatołowca korzennego. Najczęściej stosuje się ją jako przyprawę do potraw, jednak ma również swoje zastosowanie w medycynie. Wszystko dzięki dobroczynnym właściwościom tej niezwykłej rośliny. Gałka muszkatołowa zawiera duże ilości białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Prócz tego jest również bogata w tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A oraz witaminę C. Gałka muszkatołowa to również bogate źródło cennego żelaza, magnezu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku i sodu. Jest niezwykle prozdrowotna, dlatego nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni!

Gałka muszkatołowa – właściwości

Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Wspomaga trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Ma również wysokie działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające organizm. W gałce muszkatołowej można również znaleźć substancję o nazwie eugenol, który może niwelować stany zapalne, chroniąc tym samym błonę śluzową żołądka. Gałka muszkatołowa powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nadwagą, ponieważ obniża apetyt i zapewnia na dłużej uczucie sytości.

Gałka muszkatołowa – przyprawa w sklepie Jawo

W naszej ofercie możesz znaleźć gałkę muszkatołową, która jest bardzo wartościową przyprawą i nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni. Zajmuje stałe miejsce w kuchni wielu regionów. Idealnie wspomaga potrawy mięsne, kiełbasy, pasztety, ryby czy owoce morza. Warto dodawać ją do potraw na bazie szpinaku, kapusty, bakłażana, cebuli czy fasoli. Będzie znakomitym uzupełnieniem jajecznicy i świetnie sprawdzi się w roli przyprawy korzennej.

Produkt wegetariańskiTak
Produkt wegańskiTak
Produkt bez dodatku cukruTak
Produkt nie zawiera konserwantówTak
Produkt bez dodatku soliTak
Produkt bez dodatku oleju palmowegoTak
Składnikigałka muszkatołowa cały orzech
Kraj pochodzeniaGrenada, lub inny w zależności od dostawy.
Informacja o alergenachW zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
PrzechowywaniePrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
ProducentF.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Wierzbno 103. 32-104 Koniusza
Wartości odżywcze w 100 g produktu
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi

Opinie

Doskonały produkt
5.00
(1 opinii)
1
0
0
0
0
Ocena

2019-08-23

Dobra przyprawa

Polecam każdemu popróbować

Napisz opinie

banner newsletter