Gałka muszkatołowa cała
Inni klienci kupili również
- Promocja!Figi suszone TureckieProdukt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli500g1kg
- Goździki całeProdukt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli250g1kg
- Kardamon mielonyProdukt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli100g250g1kg
- Pasta z orzechów włoskichProdukt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli
Informacje
- Brak w magazynie
- 14 dni na zwrot
- Darmowa dostawa już od 199 zł
- Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej.
Gałka muszkatołowa to sproszkowana część pestki muszkatołowca korzennego. Najczęściej stosuje się ją jako przyprawę do potraw, jednak ma również swoje zastosowanie w medycynie. Wszystko dzięki dobroczynnym właściwościom tej niezwykłej rośliny. Gałka muszkatołowa zawiera duże ilości białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Prócz tego jest również bogata w tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A oraz witaminę C. Gałka muszkatołowa to również bogate źródło cennego żelaza, magnezu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku i sodu. Jest niezwykle prozdrowotna, dlatego nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni!
Gałka muszkatołowa – właściwości
Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Wspomaga trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Ma również wysokie działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające organizm. W gałce muszkatołowej można również znaleźć substancję o nazwie eugenol, który może niwelować stany zapalne, chroniąc tym samym błonę śluzową żołądka. Gałka muszkatołowa powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nadwagą, ponieważ obniża apetyt i zapewnia na dłużej uczucie sytości.
Gałka muszkatołowa – przyprawa w sklepie Jawo
W naszej ofercie możesz znaleźć gałkę muszkatołową, która jest bardzo wartościową przyprawą i nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni. Zajmuje stałe miejsce w kuchni wielu regionów. Idealnie wspomaga potrawy mięsne, kiełbasy, pasztety, ryby czy owoce morza. Warto dodawać ją do potraw na bazie szpinaku, kapusty, bakłażana, cebuli czy fasoli. Będzie znakomitym uzupełnieniem jajecznicy i świetnie sprawdzi się w roli przyprawy korzennej.
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Produkt bez dodatku cukru | Tak |
Produkt nie zawiera konserwantów | Tak |
Produkt bez dodatku soli | Tak |
Produkt bez dodatku oleju palmowego | Tak |
Składniki | gałka muszkatołowa cały orzech |
Kraj pochodzenia | Grenada, lub inny w zależności od dostawy. |
Informacja o alergenach | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Producent | F.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Wierzbno 103. 32-104 Koniusza |