popup newsletter popup newsletter
Wszystkie zastosowania kurkumy

Wszystkie zastosowania kurkumy

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Jest niesamowicie wszechstronną przyprawą pochodzącą z Dalekiego Wschodu, która od setek tysięcy lat jest stosowana między innymi przez Indian i wykorzystywana na mnóstwo sposobów. Dzisiaj skupimy się wyłącznie na kilku z nich i mamy nadzieję, że chociaż jeden przekona Cię do zakupu w naszym sklepie naturalnie zmielonej kurkumy i czerpania z jej właściwości na co dzień.

Działa przeciwnowotworowo

Dokładnie tak! Najważniejszym składnikiem o takim działaniu jest kurkumina, która również odpowiada za żółte zabarwienie w kłączach kurkumy. Do tej pory powstało już wiele badań potwierdzających tą tezę, nad którą nadal pracuje wielu naukowców i lekarzy z całego świata. Obecnie udało się niejednokrotnie potwierdzić, że kurkuma posiada właściwości antynowotworowe, dzięki zdolności do indukowania apoptozy w komórkach rakowych.

Badania te były prowadzone na zwierzętach chorujących na różnego rodzaju nowotwory, które dzięki zastosowaniu kurkumy stopowały swój rozwój albo powodowały eliminowanie części powstałych guzów. Można przeczytać już wiele artykułów na ten temat, dlatego zachęcamy do wgłębienia się tą kwestię i dowiedzenie się więcej odnoście antynowotworowych właściwości tej przyprawy, która może nie leczy, ale w jakikolwiek sposób przeciwdziała tej chorobie.

Działa przeciwzapalnie

Kolejnym genialnym zastosowaniem tej znakomitej przyprawy jest działanie przeciwzapalne, co zdecydowanie wpływa i poprawia kondycję naszej odporności. Zawarte w niej składniki, w tym również kurkumina pozwalają na zwalczanie początkowych stadiów zapalnych w naszym organizmie, co jest dobrze widoczne również podczas badań nad nowotworami.

Wielu naukowców poleca przede wszystkim spożywanie jej pod postacią napoju łączącego kurkumę, imbir i miód, które w ostateczności pozwalają wyeliminować wszelkie objawy przeziębienia i innych podobnych chorób zapalnych. Dlatego polecamy zakupić u nas naturalnie wytwarzaną kurkumę, poczytać na temat tej mikstury i spróbować wykonać ją samodzielnie w domu, a jej regularne spożywanie na pewno przyniesie widoczne rezultaty szczególnie w okresie zimowym, kiedy to najczęściej ulegamy różnym wirusom i infekcjom.

Wspomaga trawienie

Niewiele osób też wie, że kurkuma posiada właściwości żółciopędne, które pobudzają wydzielanie między innymi gastryny czy enzymów trzustkowych. Niektóre składniki tej przyprawy są wykorzystywane w medycynie i suplementach diety mających na celu poprawę funkcjonowania układu trawiennego lub trzustki. Jednocześnie warto wspomnieć, że kurkuma działa ochronnie na komórki wątrobowe, których działanie zostało zaburzone lub uszkodzone.