
Ciecierzyca i soczewica – uwielbiane przez wegan!
Ciecierzyca i soczewica znane są genialnych właściwości odżywczych i dużych zasobów białka – dlatego między innymi weganie je uwielbiają. Poza tym istotnym elementem posiadają jeszcze wiele innych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm — czego źródłem są jeszcze soczewica i ciecierzyca?
Dlaczego warto jeść soczewicę?
• Jest ona bogatym źródłem białka pochodzenia roślinnego – należy jednak pamiętać, aby uzupełniać swoją dietę innymi, właściwymi składnikami, które zadbają o pełnowartościowy posiłek. Papryka, brukselka czy pietruszka są bogate w witaminę C, która ułatwia przyswajalność żelaza — zatem warto dodać je do codziennej diety.
• Zawarte substancje w soczewicy wskazują działania przeciwnowotworowe – szczególnie spowalniają podział nowotworowych komórek.
• Potas oraz kwas foliowy, zadbają odpowiednio o obniżanie ciśnienia krwi, jak i o kobiety w ciąży. To właśnie kwas może zadbać o ochronę płodu.
• Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny dbają o sytość pokarmu, jak i zapobiegają zaparciom oraz troszczą się o prawidłowy poziom cukru we krwi.
Soczewica w kuchni
Alternatyw jest naprawdę wiele – możesz eksperymentować i bawić się smakami bądź postawić wyłącznie na danie z samej soczewicy. Oto kilka propozycji:
• Zupa z soczewicy
• Makaron z sosem pomidorowym oraz dodatkiem w postaci ugotowanej soczewicy
• Wegetariański pasztet z soczewicy
• Zupa meksykańska z batatami, kukurydzą i soczewicą
• Curry z dynią, papryką i soczewicą
• Wegetariańskie kotlety z soczewicy
Jak widzisz, swobodnie możesz wykorzystywać kuchnie świata i mieszać je z prozdrowotną soczewicą. Jest to na pewno genialna okazja do popisów kulinarnych!
https://jawo2008.pl/300-soczewica-zielona.html?search_query=soczewica&results=5#/29-waga-1kg
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
• Ciecierzyca, tak samo jak soczewica jest źródłem białka roślinnego – dlatego też świetnie jest ją mieć na swojej pozycji, kiedy jest się weganinem lub wegetarianinem. Także warto ją uzupełniać innymi składnikami, dzięki którym posiłek będzie pełnowartościowy.
• W cieciorce znajdziesz także wapń czy fosfor, które są potrzebne zdrowym kościom i zębom oraz magnez, który pomoże mięśniom utrzymać ich prawidłową pracę.
• Ciecierzyca jest bogata w błonnik i wiele witamin, takich jak C, K i witaminy z grupy B, które kolejno dbają o odporność, prawidłowe krzepnięcie krwi oraz odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu.
• W tak zwanym włoskim grochu znajdują się antyoksydanty – czyli przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwnowotworowo.
Ciecierzyca na stole
Dania z ciecierzycy to zdrowa propozycja, która zachwyci każdego, kto lubi wykazać się w kuchni! Twoje kubki smakowe rozpieści:
• Zupa z ciecierzycy
• Hummus
• Curry z ciecierzycą
• Sałatka z ciecierzycą i fetą
• Gulasz z ciecierzycy
• Pasztet z ciecierzycy
• Makaron z boczniakami i ciecierzycą
https://jawo2008.pl/50-ciecierzyca.html?search_query=ciecierzyca+&results=2#/29-waga-1kg
Co ostatecznie wybrać?
Jak widzisz, obydwa produkty mają wiele cech, które korzystnie wpływają na zdrowie – aspektem równym wartym uwagi są walory smakowe – w soczewicy wyróżnia się kolor czarny, czerwony i zielony, z czego najdelikatniejszą i najmniej wymagającą będzie soczewica czerwona. Urozmaić swoją kuchnię i zadbaj o zdrowie swoje, jak i swoich domowników!
https://jawo2008.pl/299-soczewica-czerwona.html?search_query=soczewica&results=5#/28-waga-500g
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź