popup newsletter popup newsletter
Ciecierzyca i soczewica – uwielbiane przez wegan!

Ciecierzyca i soczewica – uwielbiane przez wegan!

   0 Komentarzy

Ciecierzyca i soczewica znane są genialnych właściwości odżywczych i dużych zasobów białka – dlatego między innymi weganie je uwielbiają. Poza tym istotnym elementem posiadają jeszcze wiele innych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm — czego źródłem są jeszcze soczewica i ciecierzyca?

 

Dlaczego warto jeść soczewicę?

      Jest ona bogatym źródłem białka pochodzenia roślinnego – należy jednak pamiętać, aby uzupełniać swoją dietę innymi, właściwymi składnikami, które zadbają o pełnowartościowy posiłek. Papryka, brukselka czy pietruszka są bogate w witaminę C, która ułatwia przyswajalność żelaza — zatem warto dodać je do codziennej diety.

      Zawarte substancje w soczewicy wskazują działania przeciwnowotworowe – szczególnie spowalniają podział nowotworowych komórek.

      Potas oraz kwas foliowy, zadbają odpowiednio o obniżanie ciśnienia krwi, jak i o kobiety w ciąży. To właśnie kwas może zadbać o ochronę płodu.

      Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny dbają o sytość pokarmu, jak i zapobiegają zaparciom oraz troszczą się o prawidłowy poziom cukru we krwi.

 

Soczewica w kuchni

Alternatyw jest naprawdę wiele – możesz eksperymentować i bawić się smakami bądź postawić wyłącznie na danie z samej soczewicy. Oto kilka propozycji:

      Zupa z soczewicy

      Makaron z sosem pomidorowym oraz dodatkiem w postaci ugotowanej soczewicy

      Wegetariański pasztet z soczewicy

      Zupa meksykańska z batatami, kukurydzą i soczewicą

      Curry z dynią, papryką i soczewicą

      Wegetariańskie kotlety z soczewicy

Jak widzisz, swobodnie możesz wykorzystywać kuchnie świata i mieszać je z prozdrowotną soczewicą. Jest to na pewno genialna okazja do popisów kulinarnych!

https://jawo2008.pl/300-soczewica-zielona.html?search_query=soczewica&results=5#/29-waga-1kg

 

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

      Ciecierzyca, tak samo jak soczewica jest źródłem białka roślinnego – dlatego też świetnie jest ją mieć na swojej pozycji, kiedy jest się weganinem lub wegetarianinem. Także warto ją uzupełniać innymi składnikami, dzięki którym posiłek będzie pełnowartościowy.

      W cieciorce znajdziesz także wapń czy fosfor, które są potrzebne zdrowym kościom i zębom oraz magnez, który pomoże mięśniom utrzymać ich prawidłową pracę.

      Ciecierzyca jest bogata w błonnik i wiele witamin, takich jak C, K i witaminy z grupy B, które kolejno dbają o odporność, prawidłowe krzepnięcie krwi oraz odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu.

      W tak zwanym włoskim grochu znajdują się antyoksydanty – czyli przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwnowotworowo.

 

Ciecierzyca na stole

Dania z ciecierzycy to zdrowa propozycja, która zachwyci każdego, kto lubi wykazać się w kuchni! Twoje kubki smakowe rozpieści:

      Zupa z ciecierzycy

      Hummus

      Curry z ciecierzycą

      Sałatka z ciecierzycą i fetą

      Gulasz z ciecierzycy

      Pasztet z ciecierzycy

      Makaron z boczniakami i ciecierzycą

https://jawo2008.pl/50-ciecierzyca.html?search_query=ciecierzyca+&results=2#/29-waga-1kg

 

Co ostatecznie wybrać?

Jak widzisz, obydwa produkty mają wiele cech, które korzystnie wpływają na zdrowie – aspektem równym wartym uwagi są walory smakowe – w soczewicy wyróżnia się kolor czarny, czerwony i zielony, z czego najdelikatniejszą i najmniej wymagającą będzie soczewica czerwona. Urozmaić swoją kuchnię i zadbaj o zdrowie swoje, jak i swoich domowników!

https://jawo2008.pl/299-soczewica-czerwona.html?search_query=soczewica&results=5#/28-waga-500g

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code