popup newsletter popup newsletter
Co to jest gluten i co go zawiera

Co to jest gluten i co go zawiera

   0 Komentarzy

 Gluten to po prostu białkiem pochodzenia pszenicznego (lub pochodzącego z innych zbóż). Szczegółowo rzecz ujmując, gluten tworzą frakcje prolamin i glutein. Od czasu genetycznego modyfikowania pszenicy coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu.

Warto jest wspomnieć, że od lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku pszenica modyfikowana genetycznie skutecznie wyparła starszą odmianę pszenicy, która wcześniej była o wiele wyższą rośliną, niż jest obecnie.

 

Od tego czasu przybywa osób nietolerujących glutenu, których organizm reaguje na gluten w sposób alergiczny. Pojawianie się tego typu nietolerancji pokarmowych wpływa na rozwój osobnej gałęzi rynku, jaką są produkty pozbawione glutenu, przeznaczone dla osób z celiakią.

 

W czym jest gluten

 

W czym zatem tak naprawdę możemy spotkać gluten? Szokujące okazuje się to, jak dużo glutenu spożywamy w swojej codziennej diecie. <Osoby, które nie tolerują glutenu, muszą bardzo uważać i starannie planować swoją dietę, właśnie ze względu na wszechobecność tego składnika pokarmowego.

 

Gluten znajdziemy we wszystkich produktach pochodzenia pszenicznego, ale znajduje się on także w życie, orkiszu czy innych zbożach. Zatem produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron powinny być przygotowane z mąki kukurydzianej, wówczas nie będą one zawierać glutenu.

 

Zatem jeśli jesteś zmuszony ograniczyć lub całkowicie wyeliminować gluten, wówczas z pewnością zdziwi Cię liczba produktów, których nie będziesz mógł jeść. Jak się okazuje, nie są to tylko makarony i pieczywo, ale szereg innych dań. Przykładowo, nie mogąc jeść glutenu, będziesz musiał zrezygnować między innymi z:

      pizzy,

      drożdżówek,

      mięsa smażonego w panierce z bułki tartej,

      kotletów z bułką tartą,

      kalafiora polanego zasmażką,

      pierogów wszelkiego rodzaju,

      lodów w wafelku,

      gofrów,

      ryby smażonej w panierce,

      piwa robionego na jęczmieniu (większość piw)

      wódki innej niż ziemniaczana,

      wafelków,

      tortów i ciast,

      burgerów,

      zup i sałatek z grzankami.

 

Jak zatem widzisz, lista dań i potraw zawierających gluten jest bardzo długa i można ją jeszcze z powodzeniem daje rozwijać, ponieważ obecnie mąka pszeniczna jest niemal wszędzie.

 

Niestety nie wszystkie produkty tego typu mają swoje bezglutenowe odpowiedniki, a z reguły, nawet jeśli uda się nam je napotkać, wówczas są one drogie i nie można sobie pozwolić na ich tyle, ile byśmy chcieli.

 

Oczywiście wiele dań pozbawionych glutenu można przygotować samodzielnie we własnej kuchni, opierając się o mąkę kukurydzianą, jest to jak najbardziej możliwe. Niestety nie każdy lubi gotowanie, dlatego wiele osób po prostu zrezygnuje z pewnej grupy produktów, ze względu na swoją nietolerancję pokarmową.

 

Gluten pszenny — co to jest

 

Czym właściwie jest gluten pszenny i czemu tak trudno jest go strawić? W przypadku alergii na gluten przyczyną jej powstawania są mechanizmy immunologiczne, które niewłaściwie reagują na dany bodziec, jakim jest to zbożowe białko. Te i inne reakcje określane nadwrażliwością pokarmową sprawiają, że białko pszeniczne nie może zostać stawione w jelitach osoby uczulonej na gluten. Nim w pełni zrezygnujesz z glutenu, pójdź do lekarza i upewnij się, czy na pewno jesteś uczulony. Właściwa diagnoza i badania pozwolą Ci zareagować w sposób najbardziej odpowiedni dla Twojego stanu zdrowia.

 

Celiakia to zapalenie jelita cienkiego o podłożu immunologicznym. W Polsce na celiakie choruje od jednego do trzech procent społeczeństwa, jednak tylko jeden na dziesięciu chorych wie o tym, że ma celiakię. Właśnie dlatego należy unikać auto-diagnozy i udać się do lekarza, aby mieć pełną pewność, czy celiakia jest właśnie Twoją przypadłością.

 

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze