
Co to jest gluten i co go zawiera
Warto jest wspomnieć, że od lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku pszenica modyfikowana genetycznie skutecznie wyparła starszą odmianę pszenicy, która wcześniej była o wiele wyższą rośliną, niż jest obecnie.
Od tego czasu przybywa osób nietolerujących glutenu, których organizm reaguje na gluten w sposób alergiczny. Pojawianie się tego typu nietolerancji pokarmowych wpływa na rozwój osobnej gałęzi rynku, jaką są produkty pozbawione glutenu, przeznaczone dla osób z celiakią.
W czym jest gluten
W czym zatem tak naprawdę możemy spotkać gluten? Szokujące okazuje się to, jak dużo glutenu spożywamy w swojej codziennej diecie. <Osoby, które nie tolerują glutenu, muszą bardzo uważać i starannie planować swoją dietę, właśnie ze względu na wszechobecność tego składnika pokarmowego.
Gluten znajdziemy we wszystkich produktach pochodzenia pszenicznego, ale znajduje się on także w życie, orkiszu czy innych zbożach. Zatem produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron powinny być przygotowane z mąki kukurydzianej, wówczas nie będą one zawierać glutenu.
Zatem jeśli jesteś zmuszony ograniczyć lub całkowicie wyeliminować gluten, wówczas z pewnością zdziwi Cię liczba produktów, których nie będziesz mógł jeść. Jak się okazuje, nie są to tylko makarony i pieczywo, ale szereg innych dań. Przykładowo, nie mogąc jeść glutenu, będziesz musiał zrezygnować między innymi z:
• pizzy,
• drożdżówek,
• mięsa smażonego w panierce z bułki tartej,
• kotletów z bułką tartą,
• kalafiora polanego zasmażką,
• pierogów wszelkiego rodzaju,
• lodów w wafelku,
• gofrów,
• ryby smażonej w panierce,
• piwa robionego na jęczmieniu (większość piw)
• wódki innej niż ziemniaczana,
• wafelków,
• tortów i ciast,
• burgerów,
• zup i sałatek z grzankami.
Jak zatem widzisz, lista dań i potraw zawierających gluten jest bardzo długa i można ją jeszcze z powodzeniem daje rozwijać, ponieważ obecnie mąka pszeniczna jest niemal wszędzie.
Niestety nie wszystkie produkty tego typu mają swoje bezglutenowe odpowiedniki, a z reguły, nawet jeśli uda się nam je napotkać, wówczas są one drogie i nie można sobie pozwolić na ich tyle, ile byśmy chcieli.
Oczywiście wiele dań pozbawionych glutenu można przygotować samodzielnie we własnej kuchni, opierając się o mąkę kukurydzianą, jest to jak najbardziej możliwe. Niestety nie każdy lubi gotowanie, dlatego wiele osób po prostu zrezygnuje z pewnej grupy produktów, ze względu na swoją nietolerancję pokarmową.
Gluten pszenny — co to jest
Czym właściwie jest gluten pszenny i czemu tak trudno jest go strawić? W przypadku alergii na gluten przyczyną jej powstawania są mechanizmy immunologiczne, które niewłaściwie reagują na dany bodziec, jakim jest to zbożowe białko. Te i inne reakcje określane nadwrażliwością pokarmową sprawiają, że białko pszeniczne nie może zostać stawione w jelitach osoby uczulonej na gluten. Nim w pełni zrezygnujesz z glutenu, pójdź do lekarza i upewnij się, czy na pewno jesteś uczulony. Właściwa diagnoza i badania pozwolą Ci zareagować w sposób najbardziej odpowiedni dla Twojego stanu zdrowia.
Celiakia to zapalenie jelita cienkiego o podłożu immunologicznym. W Polsce na celiakie choruje od jednego do trzech procent społeczeństwa, jednak tylko jeden na dziesięciu chorych wie o tym, że ma celiakię. Właśnie dlatego należy unikać auto-diagnozy i udać się do lekarza, aby mieć pełną pewność, czy celiakia jest właśnie Twoją przypadłością.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź