popup newsletter popup newsletter
Co zrobić z ciecierzycą?

Co zrobić z ciecierzycą?

   0 Komentarzy

Nazywana jest zamiennie cieciorką, a jej prawdziwa nazwa to groch włoski, z czego można już wywnioskować pochodzenie tego produktu spożywczego. Poza kilkoma nazwami, można wymienić także całe mnóstwo właściwości tej rośliny oraz przepisy z cieciorką w roli głównej. Jeśli jeszcze jej próbowałeś, gwarantujemy, że jej kremowy i delikatny posmak orzechowy podbije Twoje kubki smakowe już po pierwszym kęsie.

Skład ciecierzycy

Zaczniemy od konkretów, które z pewnością zainteresują osoby świadome spożywanych produktów i ich wszelkich właściwości odżywczych. Nie ma co ukrywać, że ciecierzyca bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm, a poniżej kilka przykładowych wartości, które powinny przekonać niedowiarków.

  • 160g ugotowanej cieciorki zawiera tylko 270 kalorii, w tym 4g tłuszczu i aż 16g białka – idealny zamiennik mięs.
  • Zawiera około 70% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży.
  • Składa się głównie z witamin z grupy B oraz minerałów – fosfor, żelazo, cynk, potas i inne – co stanowi mniej więcej 30% dziennego zapotrzebowania organizmu.

W czym może pomóc cieciorka

A teraz dość już liczb i statystyk związanych z właściwościami grochu włoskiego – przejdźmy do praktycznego działania, które ma wpływ na nasz organizm. Ciecierzyca oprócz niskiej kaloryczności, zawiera niski indeks glikemiczny, co sprzyja jej spożywaniu przez diabetyków, a jednocześnie gwarantuje utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi.

Wpiera ponadto pracę jelit, dzięki zawartości błonnika, a oddziałuje to również na proces trawienia. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała chorobom układu sercowo-krążeniowym.

Obecność przeciwutleniaczy z kolei zapobiega procesowi starzenia się komórek, gdzie ogólnie cieciorka słynie z właściwości upiększających dzięki witaminom B6 i cynkowi, które wzmacniają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Ciecierzyca w kuchni – pomysły

Dla osób, które nigdy wcześniej nie próbowały grochu włoskiego, może on okazać się dość trudny do przyrządzenia, ponieważ nie za bardzo wiadomo do jakich potraw można go zaliczyć. Jednak szukając konkretnych przepisów w internecie, możesz natrafić m.in. na:

  • pasztety z ciecierzycy
  • kotlety wegetariańskie, np. falafel, czyli smażone kulki lub kotleciki z cieciorki
  • pasty w postaci humusu z ciecierzycy i inne pasty kanapkowe
  • sałatki z ciecierzycą
  • słodycze w postaci ciast i ciasteczek z cieciorką
  • gulasz mięsny lub warzywny w ciecierzycą
  • ziemniaki z dodatkiem ciecierzycy
  • jajka faszerowane cieciorką
  • dipy warzywne do przekąsek