Wszystkie oblicza płatków śniadaniowych
Wydawało Ci się, że można przygotować je tylko w postaci tradycyjnej owsianki? Jeśli tak, gwarantujemy, że znajdziesz w dzisiejszym wpisie mnóstwo informacji, a przede wszystkim wiele cennych informacji na temat płatków śniadaniowych, ich rodzajów i zastosowania w codziennej diecie, która może, ale nie musi pomagać w odchudzaniu.
Płatki owsiane
Zdecydowanie najpopularniejsze i najczęściej polecane przez dietetyków dla osób dbających o linię. Wszystko wynika z ich bogatego i pełnowartościowego składu, gdzie znajdziemy m.in. dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego, co oznacza, że zaraz po śniadaniu nie będziesz miał ochoty na kolejne przekąski, ale przez długi czas będziesz miał poczucie sytości. Po drugie, płatki owsiane zawierają większą ilość białka z niezbędnymi aminokwasami, witaminy z grupy B oraz cenne minerały – magnez, żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe.
W rezultacie ich regularne spożywanie przyczynia się do wzmocnienia naszej kondycji, przyspieszenia metabolizmu, łagodzenia objawów stresu i zmniejszania poziomu cukru we krwi. Zdecydowanie polecamy płatki owsiane górskie, ponieważ odmiana błyskawicznych nie zapewni Ci już tyle wartości odżywczych. Ich przygotowanie w formie klasycznej owsianki jest bardzo proste – na mleku lub wodzie, natomiast dodatki możesz wybierać do woli, od świeżych czy mrożonych owoców po orzechy, bakalie i rozmaite przyprawy.
Płatki jaglane
Posiadają one zbliżoną wartość odżywczą do płatków owsianych, a do ich podstawowych właściwości można zaliczyć:
- poprawę przemiany materii
- przeciwdziałanie procesowi starzenia się skóry
- łagodzenie stresu
- wzmocnienie kości
Ważną zaletą płatków jaglanych jest brak jakiejkolwiek zawartości glutenu, co świetnie sprawdza się u alergików i osób z nietolerancją glutenu. Podobnie płatki te są polecane diabetykom, ze względu na równie niski indeks glikemiczny. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a wystarczy zalać je gorącą wodą, dzięki czemu uzyskać mniej lub bardziej kremową konsystencję, w zależności od ilości wody. Najbardziej polecamy je do wykonania budyniów jaglanych z dodatkiem jogurtu naturalnego, musu owocowego i migdałów, co stanie się Twoim ulubionym zdrowym deserem.
Płatki ryżowe
Znane są przede wszystkim pod postacią kleiku ryżowego, który podawany jest najczęściej małym dzieciom. Jednak równie dobrze płatki te mogą być stałym składnikiem diety u dorosłych, ze względu na dużą ilość wapnia, żelaza czy niską zawartość tłuszczu. Doskonale sprawdzają się u osób z nadwagą oraz zmagających się z problemami żołądkowymi, gdzie płatki ryżowe odznaczają się lekkostrawnością, delikatnością i brakiem glutenu.
W rezultacie potrafią zaspokoić nasz głód i zapewnić uczucie sytości, dostarczyć niezbędnych wartości odżywczych i jednocześnie wspierać w czasie odchudzania. Można spożywać je w postaci owsianki lub dodawać do różnych wypieków jako wartościowy dodatek.
Płatki gryczane
To produkt zbożowy powstały z gryki, który nie zawiera w sobie glutenu. Poza tym płatki gryczane są bogatym źródłem:
- białka
- tłuszczów roślinnych
- witaminy B1, B2 i E
- żelaza, magnezu i siarki
- lizyny
Ten ostatni składnik odpowiada przede wszystkim za prawidłową pracę naszego mózgu, przez co płatki gryczane są szczególnie polecane osobom pracującym umysłowo i uczącym się. W dodatku są bardzo pożywne, dlatego warto spożywać j głównie na śniadanie w formie owsianki, jednak spokojnie można zastosować je jako panierkę do mięs. Wystarczy obtoczyć je w płatkach i usmażyć na patelni, a efekt będzie smakowity.
Płatki drożdżowe
Ostatnim rodzajem płatków śniadaniowych, jakie mamy do zaoferowania to właśnie rzadko spotykane płatki drożdżowe. Nie zawierają ani grama glutenu czy laktozy, dlatego polecane są osobom uczulonym, ale równie często wybierane są przez wegetarian, ze względu na pełnowartościowe proteiny. Płatki te działają korzystnie na pracę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika, a oprócz tego, posiadają również:
- kompleks witamin z grupy B
- kwas foliowy
- magnez, potas i wapń
Wszystkie te właściwości pozwalają na zachowanie odpowiedniego bilansu wartości odżywczych w codziennej diecie, a zwłaszcza jeśli mowa o osobach odchudzających się. Płatki drożdżowe można przykładowo dodawać do jogurtów jako musli, panierek mięsnych, stosować jako zasmażkę do zup i sosów albo dodawać do pasztetów i potraw wegetariańskich.